Για να λάμπετε από ομορφιά στις διακοπές, φροντίστε το έντερό σας

gia-na-lampete-apo-omorfia-stis-diakopes-frontiste-to-entero-sas
ΤΡΙΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Μεγιστοποιήστε τη νεανικότητα της όψης σας από μέσα προς τα έξω, τρέφοντας σωστά το πεπτικό σας- τον δεύτερο «εγκέφαλο» που υπάρχει στο σώμα σας.

Κι όμως, δεν διαθέτετε μόνο έναν εγκέφαλο! Μπορεί αυτός που γνωρίζετε να βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας, αλλά η επιστήμη θεωρεί πως ο δεύτερος είναι εγκατεστημένος στα σπλάχνα σας, και ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή απ’ ευθείας σύνδεση με τον πρώτο. Μιλάμε για το έντερο, του οποίου η καλή ή κακή λειτουργία αντανακλάται στο δέρμα σας -και όχι μόνο.

Οι ειδικοί λένε πως ένα λαμπερό δέρμα πάντα συνδέεται και με έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής, κάτι που οδηγεί σε μια αποτελεσματική φροντίδα ομορφιάς και αντιγήρανσης, που μπορεί να πάει πολύ πια βαθιά από το δέρμα: στη λειτουργία του εντέρου. Από μελέτες χαρτογράφησης του μικροβιώματος (δηλαδή του συνόλου της εντερικής μικροχλωρίδας), φαίνεται ότι όσο περισσότερα φιλικά βακτήρια έχουμε, τόσο το καλύτερο. Φυσικά, αυτό δεν αφορά μόνο τον αριθμό των βακτηρίων -το γαστρεντερικό μας σύστημα αποτελείται από περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς- αλλά και την ποικιλία τους. Με λίγα λόγια, τα μεγαλύτερα οφέλη εντοπίζονται όταν υπάρχουν περισσότερα διαφορετικά είδη και στελέχη βακτηρίων, τα οποία εξισορροπούν την χλωρίδα του εντέρου. Τότε οι πιθανότητες για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών μειώνεται στο ελάχιστο και αυτό, αναπόφευκτα, συνδέεται με την υγεία του μεγαλύτερου σε έκταση όργανο του σώματός σας: το δέρμα σας.

 Ποιες τροφές κάνουν το δέρμα σας για να δείχνει νεανικό;

- Οπωσδήποτε όχι οι κατεργασμένες και όσες περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα κάθε είδους: Εκείνες οι τροφές που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και, κατ’ επέκταση, ζημιώνουν την νεανικότητα της επιδερμίδας, είναι οι απλοί υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, ζάχαρη, γλυκά), οι οποίοι μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων επηρεάζει δυσμενώς τη χλωρίδα του εντέρου συμβάλλοντας στην εμφάνιση δερματικών προβλημάτων μεταξύ άλλων και της ροδόχρου ακμής.

- Στον αντίποδα, υπάρχουν τα προ-βιοτικά και τα πρε-βιοτικά: Μην μπερδεύεστε (ένα «όμικρον» στα πρώτα και ένα «έψιλον» στα δεύτερα, κάνουν τη διαφορά). Οι μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη προ-βιοτικών στην καθημερινή διατροφή βοηθούν άμεσα στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου έτσι ώστε να είναι λειτουργικό στο μέγιστο βαθμό. Όμως, οι ευεργετικές ιδιότητες των προ-βιοτικών αυξάνονται όταν συνδυάζονται με πρε-βιοτικά, που αποτελούν την πηγή «γέννησης» των προβιοτικών. Ο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίζετε σημαντικά οφέλη στην αντιγήρανση της επιδερμίδας σας, είναι η επαρκής πρόσληψη και των δύο μέσω ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής. Όμως, η αύξηση της κατανάλωσης φυσικών τροφών που περιέχουν αυτά τα πολύτιμα συστατικά (κρεμμύδια, πράσα, σπαράγγια, μήλα, μπανάνες, φακές και φασόλια) λειτουργεί ευεργετικά στην λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας.

- Περισσότερο «μυαλό» εκεί μέσα: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κεντρική θέση στη διατροφή σας πρέπει να έχουν οι φυτικές ίνες, αφού μια διατροφή φτωχή σε αυτές προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων που καταστρέφουν το φραγμό του εντέρου προκαλώντας προβλήματα. Άρα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια κατέχουν τα σκήπτρα μαζί με προϊόντα ζύμωσης όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, το τσάι , το ξινολάχανο και οι πίκλες, αλλά και η σταρ της ιαπωνικής κουζίνας σούπα miso, με τις μακροβιοτικές της ιδιότητες, αποδεικνύονται αληθινά «φάρμακα» για τον δεύτερο εγκέφαλο που διαθέτει το σώμα -το έντερο. Συνεπώς και για το δέρμα.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ