Buddha Bowl: θρεπτική επιλογή ή απλά διατροφική μόδα;

buddha-bowl-ugieini-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα buddha bowls, ξεκίνησαν ως ένα χορτοφαγικό πιάτο της κινεζικής, βουδιστικής κουζίνας των μοναχών και πλέον αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα εδέσματα σε όλα τα κινέζικα εστιατόρια.

Τα Buddha Bowls εδώ και πολύ καιρό έχουν μεγάλη φήμη ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι πιάτα πλούσια από ακατέργαστα ή ψημένα λαχανικά, φασόλια και σιτηρά ή σπόρους όπως η κινόα, το φαγόπυρο, το πλιγούρι και το καστανό ρύζι.

Μερικές φορές περιλαμβάνουν επίσης γαρνιτούρα από ξηρούς καρπούς, φρούτα, σπόρους και σάλτσες για καλύτερο δέσιμο υλικό και πιο έντονη γεύση. 

Καθώς η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της Ασίας, τα πιάτα αυτά  διευρύνθηκαν και προστέθηκαν κρέατα, αυγά και ψάρια. Έτσι δεν απευθύνονται αποκλειστικά στο χορτοφαγικό και vegan κοινό.

Από που προέρχεται; 
Ίσως να αναρωτηθείτε αν υπάρχει μια θρησκευτική χροιά που σχετίζεται με αυτό το γεύμα.  Στην πραγματικότητα, το όνομα δεν είναι άγνωστο. Το μπολ του Βούδα έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς είναι τόσο γεμάτο με υγιή καύσιμα για το σώμα που μοιάζει με τη στρογγυλή κοιλιά του Βούδα.

Ο  χαμογελαστός Βούδας ο οποίος ίδρυσε τη βουδιστική παράδοση πριν από 2.000 χρόνια, το όνομα του οποίου είναι Budai Luohan,  ήταν ένας Κινέζος μοναχός όπου έζησε εκατοντάδες χρόνια. 

Σύμφωνα με τον Dan Zigmond, έναν ιερέα Zen και συντάκτη της διατροφής του Βούδα (Buddha Bowl), το μπολ του Βούδα μπορεί να έχει μια πολύ κυριολεκτική προέλευση. «Ο Βούδας ξυπνούσε πριν από την αυγή κάθε πρωί και κρατούσε ένα κύπελλο. Οι ντόπιοι έβαζαν φαγητό στο κύπελλό του ως δωρεά και τελικά έτρωγε ό,τι του έδιναν», αναφέρει ο ιερέας. «Αυτό ήταν το αρχικό μπολ του Βούδα: ένα μεγάλο κύπελλο όπου οποιοσδήποτε χωριανός έδινε ό,τι είχε διαθέσιμο από φαγώσιμα και μπορούσε να αντέξει οικονομικά».

Πώς φτιάχνεται το Buddha Bowl
Αρχικά, ξεκινήστε με το βασικό συστατικό της επιλογής σας: σπόρους, σιτηρά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Έπειτα, μπορείτε να προσθέσετε μια ποικιλία από γαρνιτούρες, και λαχανικά κομμένα σε φέτες. Τέλος, προσθέστε μια πηγή πρωτεϊνών, όπως τα ρεβίθια, το τόφου ή το άπαχο κρέας και ένα ελαφρύ dressing.

To γεύμα του Βούδα είναι ένα γεύμα (συχνά για χορτοφάγος ή vegan) που περιέχει συνήθως 15% άπαχη πρωτεΐνη, 25% δημητριακά ολικής αλέσεως, 10% σάλτσα και 30% ξηρούς καρπούς και λαχανικά. 

Χρησιμοποιώντας αυτή τη βασική φόρμουλα, ένα πραγματικό μπολ του Βούδα θα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε στη μέρα σας. Υπάρχουν κυριολεκτικά πάρα πολλοί συνδυασμοί ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις.

Μερικοί Buddha Bowl συνδυασμοί αναφέρονται παρακάτω:

  • Κους κους με σάλτσα από σόγια και αβοκάντο, σγουρό μαρούλι, αγγούρι
  • Noodles από κολοκύθι με άπαχο κοτόπουλο, σάλτσα μήλου, μαϊντανό, κόκκινες πιπεριές και σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
  • Φαγόπυρο με σαλάτα από ραπανάκια, φραγκοστάφυλα με γλυκοπατάτα, σπαράγγια, μανιτάρια, μαϊντανό και κόκκινο λάχανο
  • Πατάτες με κύβους tofu (μαριναρισμένοι με σάλτσα σόγιας, σιρόπι σφενδάμνου, σκόρδο και τζίντζερ), αβοκάντο, καλαμπόκι, ντοματίνια, μαρούλι, σπανάκι και σουσάμι
  • Γλυκοπατάτα χούμους με παντζάρι, αβοκάντο, ρεβίθια και σως γιαουρτιού 
  • Σαλάτα με πράσινα λαχανικά. κόκκινο λάχανο, ντομάτες, μισό αβοκάντο, σπόρους chia, ηλιόσπορο  και χυμό λεμονιού
  • Γλυκοπατάτες, ένα ολόκληρο αυγό, αρακά και φασολάκια
  • Φαλάφελ με χούμους, κινόα, αγγούρι, baby σπανάκι και σουσάμι
  • Γλυκοπατάτα (ψημένη με σάλτσα σόγιας, σκόνη σκόρδου, ρίγανη και μπαχαρικό κολοκύθας) με καλαμαράκια, καλαμπόκι, φασόλια, ντοματίνια, αβοκάντο και χόρτα
  • Ψημένη γλυκοπατάτα με κινόα και ρεβίθια με κάρι 
  • Μπιζέλια με ρόδι, αβοκάντο και σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κόκκινο λάχανο με ντομάτα, κόλιανδρο, κινόα, μανιτάρια και σουσάμι 
  • Τρίχρωμη κινόα με σάλτσα αβοκάντο, κολοκυθάκι, φασόλια  με ντοματίνια, αγγούρι, μαρούλι, φιστίκια και σος με σκόρδο

Όποιο και αν είναι το γούστο σας στη γεύση, τα Buddha Bowl  θεωρείται ότι είναι θρεπτικά και εύγευστα γεύματα που ενθαρρύνουν τη γαστρονομική δημιουργικότητα και τη φαντασία.

Θρεπτική αξία
Ένα πλήρες γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά όπως η πρωτεΐνη, ο υδατάνθρακας και τα καλά λιπαρά. Έτσι μπορεί να συνδυάσει όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζοντας ένα ισορροπημένο πιάτο. 

Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα ισορροπημένο αναλογικά πιάτο διατροφής τόσο ποιοτικά, όσο αφορά τα συστατικά από τα οποία αποτελείται, όσο και αναλογικά.

Καθώς, λοιπόν, περιλαμβάνει καλή πηγή άπαχης πρωτεΐνης, σιτηρά πλούσια σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα και καλά λιπαρά, μπορεί να θεωρηθεί μια καλή επιλογή όπου ενισχύει τους ευφάνταστους διατροφικούς συνδυασμούς. 

Έτσι κάνει τα γεύματα πιο νόστιμα συνδυάζοντας πολλές διαφορετικές γεύσεις, αλλά και πιο θρεπτικά συνδυάζοντας πολλά θρεπτικά συστατικά χωρίς περιττές θερμίδες. Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν βοηθούν αξιοσημείωτα στον κορεσμό και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Προσοχή όμως στην ποσότητα και στις αναλογίες των υλικών! 

Εύη Μίχου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr