Τι είναι το Second-Hand Drinking;

alkool-krasi-filoi-trapezi-fagito-partu
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Το κάπνισμα είναι μία από τις κακές συνήθειες που επηρεάζουν τους γύρω μας (παθητικό κάπνισμα). Το αντίστοιχό του στο αλκοόλ είναι το Second-Hand Drinking.

Στην περίπτωση αυτή, το αλκοόλ που πίνει κάποιος μπορεί να είναι επιζήμιο για την ζωή κάποιου άλλου, αφού η κακομεταχείριση ατόμων από πότες, αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Μια νέα έρευνα στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στην Journal of Studies on Alcohol and Drugs, βάζει τις αρνητικές επιπτώσεις του Second-Hand Drinking στο ίδιο επίπεδο με το παθητικό κάπνισμα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από την Alcohol Research Group, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, ανέλυσαν δεδομένα από 8.750 ερωτηθέντες, ηλικίας 18 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε χρόνο ένας στους πέντε αμερικανούς ενηλίκους έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας του αλκοολισμού κάποιου άλλου. Πέρυσι περίπου το 21% των γυναικών και το 23% των ανδρών δήλωσαν ότι υπέστησαν βλάβη εξαιτίας της χρήσης αλκοόλ κάποιου άλλου. Κάθε χρόνο 53 εκατομμύρια ενήλικες (26 εκατομμύρια γυναίκες, 27 εκατομμύρια άνδρες) στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν τουλάχιστον ένα είδος βλάβης από πότες.

 Αυτές οι βλάβες περιλαμβάνουν απειλές ή παρενόχληση (είναι η πιο συχνά αναφερόμενη βλάβη σε ποσοστό 16% για γυναίκες και για άνδρες), σωματική επίθεση, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερο προβλήματα από άτομα της οικογένειας. Οι γυναίκες κάτω των 25 ετών αναφέρουν ως πιο συχνή βλάβη του Second-Hand Drinking την παρενόχληση και την απειλή (31%), και τα προβλήματα από την οδήγηση (16%). Για τους άνδρες, τα προβλήματα προκύπτουν από κάποιον ξένο και έχουν να κάνουν με βανδαλισμό ιδιοκτησίας ή σωματική επιθετικότητα.

Οι επιστήμονες, ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα οδηγήσει σε πολιτικές ελέγχου του αλκοόλ. «Η τιμολόγηση, η φορολογία, η μειωμένη διαθεσιμότητα και ο περιορισμός της διαφήμισης, μπορεί να είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι μείωσης όχι μόνο της κατανάλωσης οινοπνεύματος, αλλά και της βλάβης του αλκοόλ σε άτομα εκτός του πότη»  ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Madhabika B. Nayak.

Πηγή: iatrikanews.gr