Ποιο είναι το μυστικό για τέλειο ύπνο;

gunaika-upnos
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύαμε από καιρό: ένα ζεστό μπάνιο προτού πέσετε για ύπνο μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεστε για να κοιμηθείτε.

Ένα ζεστό μπάνιο την κατάλληλη στιγμή ή ακόμη και ένα ζεστό ντους, φαίνεται να επίσης να παρατείνει τον χρόνο που κάποιος κοιμάται, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ενώ βελτιώνει συνολικά την ποιότητα του ύπνου.

Γιατί; Σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος ενός ανθρώπου. Η θερμοκρασία του σώματος «αρχίζει να μειώνεται φυσιολογικά ως μέρος του φυσικού 24ωρου κύκλου περίπου μία με δύο ώρες πριν από τη συνηθισμένη ώρα ύπνου», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης Shahab Haghayegh. Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να δώσει σε αυτήν τη διαδικασία μια ώθηση στη σωστή κατεύθυνση, εξήγησε, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος από το εσωτερικό του σώματος στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι μια «πολύ αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα», είπε.

Το κόλπο είναι να υπολογίσετε σωστά τόσο τον χρόνο όσο και για τη θερμοκρασία του μπάνιου.

«Θα πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι πολύ ζεστό ή κρύο», σημείωσε. «Στην πραγματικότητα, ένα πολύ κρύο ή πολύ ζεστό μπάνιο μπορεί να έχει ένα αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, ​​προκαλώντας αύξηση και όχι μείωση στη θερμοκρασία σώματος και ταραγμένο ύπνο», τόνισε ο Haghayegh.

Ο χρόνος είναι επίσης σημαντικός: «Η καλύτερη στιγμή για το ζεστό μπάνιο, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου και να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε γρηγορότερα, είναι περίπου μία έως δύο ώρες προτού πάει για ύπνο», δήλωσε. Διαφορετικά, μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο θερμοκρασίας του σώματος και όχι με καλό τρόπο.

Μετά την ανάλυση των ευρημάτων 17 προηγούμενων ερευνών, ο Haghayegh και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ένα μπάνιο ή ντους στη σωστή θερμοκρασία, την κατάλληλη στιγμή και για μόλις 10 λεπτά μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον ύπνο. Η ανασκόπηση δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του Sleep Medicine Reviews.

Οι έρευνες που εξετάστηκαν στην ανασκόπηση περιελάμβαναν διάφορους τύπους ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων υγιών νεαρών, μεσηλίκων και ηλικιωμένων με άπνοια ύπνου. Όμως, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας, η ανασκόπηση έδειξε ότι όσοι έκαναν ζεστό μπάνιο ή ντους την κατάλληλη στιγμή είχαν θετικά αποτελέσματα στον ύπνο τους.

Πηγή: iatrikanews.gr