Οι διατροφικοί στόχοι που πρέπει να βάλετε τη νέα σεζόν

salata-ugieini-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο Σεπτέμβρης, όσο κι αν δεν τον συμπαθούμε ιδιαίτερα καθώς έρχεται μετά την ξεγνοιασιά των διακοπών, σημαίνει την έναρξη της νέας σεζόν και αποτελεί μια εποχή που θέτουμε νέους στόχους. Ξεκινάμε, λοιπόν, από τη διατροφή και παίρνουμε αποφάσεις ισορροπίας, που θα μας βοηθήσουν να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε αυτή την εποχή, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την ευελιξία, ώστε οι στόχοι μας να μην μας καταπιέζουν και καταλήγουμε στην παραίτηση.

Στραφείτε σε φρούτα και λαχανικά εποχής
Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της εκπροσώπους. Τον Σεπτέμβριο χαρείτε το σταφύλι, τα σύκα, το καρπούζι και το πεπόνι που θα μας κάνουν για ακόμη λίγο παρέα, τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες, τις μπάμιες. Προτιμήστε την φρεσκάδα στα είδη μαναβικής σας και επιλέξτε τα όσο το δυνατόν περισσότερο από κάποιον ντόπιο παραγωγό και πάντα βιολογικά.

Μειώστε το κρέας
Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί μέσα από έρευνες με καρκίνο του παχέος εντέρου, μεταξύ άλλων, ενώ η περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικότερα θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, τόσο λόγω των κορεσμένων λιπαρών του, όσο και λόγω των ορμονών που «φορτώνονται» τα ζώα που έπειτα περνούν στο πιάτο μας. Προτιμήστε περισσότερο άπαχη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια και αφήστε το κόκκινο κρέας και το χοιρινό για 1-2 φορές τον μήνα.

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
Αλλαντικά, πατατάκια, έτοιμο φαγητό κ.ο.κ. είναι τροφές πλούσιες σε τρανς λιπαρά, το χειρότερο είδος λιπαρών που συνδέεται με καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συσκευασμένες τροφές του σούπερ-μάρκετ, τα ντελίβερι και το junk food, και στραφείτε όσο το δυνατόν σε τροφές στην αυθεντική τους μορφή, δηλαδή φρέσκα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πείτε «όχι» στη ζάχαρη
Όσο κι αν η γλυκιά της γεύση μας παρασύρει, η ζάχαρη είναι μεγάλος εχθρός της υγείας μας με άκρως εθιστική δράση. Το πιο γνωστό πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με τη ζάχαρη, είναι ο διαβήτης, ενώ πολλές έρευνες έχουν συνδέσει τη ζάχαρη με υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων τα οποία συμβάλλουν στις καρδιοπάθειες. Συν τοις άλλοις, μας κλέβει ενέργεια, καθώς ανεβάζει απότομα το σάκχαρο του αίματος όταν την καταναλώνουμε, το οποίο με τη σειρά του πέφτει απότομα μετά από λίγο, αφήνοντάς μας πεινασμένους και κουρασμένους. Τέλος, σύμφωνα με μελέτες τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε υπερλειτουργία των νεφρών, προκαλώντας τους δυσκολία στη λειτουργία, σε βάθος χρόνου. Μειώστε την, λοιπόν, από τον καφέ σας, δοκιμάστε εναλλακτικές όπως η στέβια, προτιμήστε γλυκά χωρίς ζάχαρη και αποφύγετε αρτοποιήματα και τροφές που την περιέχουν.

Ενυδατωθείτε
Η ενυδάτωση μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατανάλωσης επαρκούς ποσότητας νερού καθημερινά (6-8 ποτήρια), αλλά και μέσω κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε υγρασία, όπως φρούτα και λαχανικά, όπως επίσης και από χυμούς. Μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος με τους καύσωνες να πέρασε, αλλά η κατανάλωση νερού πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα όλο το χρόνο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε ισορροπία τον οργανισμό μας και την όψη μας.

Μειώστε το αλκοόλ
Αν η νοοτροπία του «άλλη μια μπιρίτσα  δεν βλάπτει» σας συντρόφευσε όλο το καλοκαίρι, τώρα ήρθε η ώρα να την αποδιώξετε και να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Μην ξεχνάτε ότι εκτός του ότι σας προσθέτει κενές θερμίδες, το αλκοόλ δεν παύει να αποτελεί μια χημική ένωση με παρενέργειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιοριστείτε σε 1-2 ποτά την εβδομάδα, όποτε βρεθείτε με φίλους για διασκέδαση και αποφύγετέ το αν πάσχετε από αρτηριακή πίεση, παίρνετε φαρμακευτική αγωγή ή έχετε κάποια ηπατική νόσο.