Μήπως η καφεΐνη πυροδοτεί το άγχος μας;

kafes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αν σας ταλαιπωρεί το άγχος και το στρες στην καθημερινότητα, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε προτού ξαναγεμίσετε την κούπα σας με καφέ.

Όπως με όλα τα πράγματα, έτσι και στην περίπτωση του καφέ, οι επιδράσεις του διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιους ανθρώπους, η καφεΐνη μπορεί να τους βοηθήσει με τη συγκέντρωση και να τους παράσχει ενέργεια. Σε άλλους, όμως, ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα αν πάσχουν από αγχώδη διαταραχή, όπως αναφέρει η Dr. Julie Radico, κλινική ψυχολόγος στο Penn State Health.

Όπως αναφέρει και η ίδια, η καφεΐνη δεν είναι εχθρός. Παρ’ όλ’ αυτά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να γνωρίσουν τα υγιή όρια και να την καταναλώνουν με στρατηγική καθώς η κατανάλωσή της σε κάποιους μπορεί να μιμηθεί ή να προκαλέσει συμπτώματα άγχους.

Οι χαμηλές δόσεις καφεΐνης κυμαίνονται ανάμεσα σε 50mg και 200mg κι αν κάποιος καταναλώσει περισσότερα από 400mg μονομιάς, μπορεί να νιώσει υπερδιέγερση και άγχος, με συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ναυτία και στομαχικό πόνο.

Το άγχος είναι ένα κοινό σύμπτωμα που προκύπτει από την κατανάλωση καφέ, με πολλούς γιατρούς να θεωρούν ότι η καφεΐνη μπορεί να αποτελεί τον ένοχο, ωθώντας τον κόσμο να κάνει τον συσχετισμό αν αισθάνεται άσχημα μετά τον καφέ.

Πέραν, όμως του άγχους, η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά και με φάρμακα για την επιληψία, για ηπατικές ασθένειες, για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, για ορισμένες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και τον θυρεοειδή. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ορισμένες διαταραχές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος, ίσως τίθενται πιο δύσκολα σε έλεγχο με την καφεΐνη.

Όσον αφορά την ποσότητα καφεΐνης που συνήθως καταναλώνουμε, σκεφτείτε ότι ένα μέσο φλιτζάνι καφέ που φτιάχνουμε στο σπίτι μπορεί να φτάνει τα 100mg, σε σχέση με τα 250 mg ενός μεγάλου καφέ από έξω και τα μέχρι και 400mg στα ενεργειακά ποτά. Ένα αναψυκτικό τύπου κόλα φτάνει τα 35mg καφεΐνης.

Μην ξεχνάτε, επίσης, ειδικά όσοι αντιμετωπίζετε προβλήματα με το άγχος, πως πολλές βιταμίνες και διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν καφεΐνη και θα πρέπει να ελέγξετε τις ετικέτες τους πριν τα καταναλώσετε.