Τι λέει νέα έρευνα για την κατανάλωση τηγανητού λαδιού

tiganita-patates-tiganites
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τηγανητού λαδιού στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον καρκίνο του εντέρου χρησιμοποιώντας για μοντέλα ως ζώα και τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.

Μπορεί τα τηγανητά να είναι λαχταριστά και νόστιμα, αλλά επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι φιλικά προς την υγεία μας. Αυτό δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer Prevention Research, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωσή τους αύξησε την φλεγμονή του εντέρου και ενίσχυσε την ανάπτυξη όγκων, χειροτερεύοντας τις περιπτώσεις διαρρέοντος εντέρου και εξαπλώνοντας βακτήρια και τοξικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.  

Οι ερευνητές, αν και θέλουν να επισημάνουν ότι το μήνυμά τους δεν είναι πως το τηγανητό λάδι προκαλεί καρκίνο, θέλουν να επιστήσουν την προσοχή σε όσους πάσχουν από φλεγμονή στο έντερο ή καρκίνο του εντέρου, σημειώνοντας ότι η κατανάλωσή του μπορεί να εντείνει υπάρχουσες παθήσεις του εντέρου και να τις κάνει πιο επιθετικές.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κραμβέλαιο και φαίνεται πως η οξείδωση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που συμβαίνει όταν το λάδι θερμαίνεται έχει σημαντική επίπτωση στη φλεγμονώδη αντίδραση.

Αν, λοιπόν, έχετε μια τάση προς τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καλύτερα να αποφεύγετε τηγανητές τροφές και να προτιμάτε το λάδι σας ωμό.