Πώς να καθαρίζετε το μακιγιάζ σας

pos-na-katharizete-to-makigiaz-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019

Ένας μικρός οδηγός υγιεινής και ασφαλούς χρήσης των αξεσουάρ της ομορφιάς σας.

Σκεφτείτε το: τα προϊόντα του μακιγιάζ είναι τα μόνα καλλυντικά που απλώνετε στο πρόσωπό σας κάθε μέρα (μπορεί και δυο ή τρεις φορές) και τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο καλό στην επιδερμίδα σας, από το να εξωραΐζουν την όψη της. Και με δεδομένο ότι το σετ του make up είναι ένα σύνολο διαφορετικών υφών, συστατικών και εργαλείων, που πάντα εφαρμόζονται το ένα πάνω στ’ άλλο, οι πιθανότητες να αποτελέσουν εστία μικροβίων δεν είναι αμελητέες. Ναι, τα προϊόντα μακιγιάζ είναι η συχνότερη αιτία δερματικών προβλημάτων (ιδίως όταν γίνεται κοινή χρήση και από άλλα άτομα) και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσετε την υγιεινή τους είναι να τα διατηρείτε πάντα καθαρά.

Τα βασικά

Το μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα πρέπει να απολυμαίνεται σχεδόν κάθε δυο εβδομάδες, ειδικά εάν περνάτε περιόδους με κάποιου είδους ίωση ή έξαρση δερματικών προβλημάτων. Όταν μάλιστα κάποιο άλλο άτομο (αδελφή, κόρη, μαμά) συνηθίζει να χρησιμοποιεί το ίδιο σετ μακιγιάζ με σας για οποιονδήποτε λόγο, η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης πρέπει να είναι άμεση μετά από κάθε χρήση, ώστε να είστε σίγουρες πως δεν θα μεταφερθούν μικρόβια από τη μια επιδερμίδα στην άλλη.

Οι κινήσεις υγιεινής εφαρμογής μακιγιάζ

Ο Dr Robb Akridge, ένας από τους κορυφαίους δερματολόγους ερευνητές και με διδακτορικό στη μικροβιολογία λέει ότι η καλύτερη πρακτική είναι να μην μοιράζεστε το μακιγιάζ ή τα πινέλα σας με κανέναν άλλον. «Ακόμη και αυτό δεν συμβαίνει ποτέ, ο καθαρισμός και απολύμανση των εργαλείων του μακιγιάζ -βούρτσες, πινέλα, σφουγγάρια κλπ.- είναι απαραίτητες κινήσεις τόσο για την υγεία σας όσο και την διατήρηση της ποιότητας των υλικών make up που εφαρμόζετε», τονίζει και επισημαίνει: «Επίσης σημαντικό είναι να διαχειρίζεστε το μακιγιάζ με πολύ καθαρά χέρια. Ακόμη και όταν δεν απλώνετε τις υφές με τα δάχτυλά σας αλλά με ένα σφουγγαράκι, τα μικρόβια των χεριών μεταφέρονται άμεσα στο δέρμα σας».

 Οι περισσότερες βούρτσες μακιγιάζ είναι κατασκευασμένες από συνθετικές τρίχες ή φυσικές τρίχες ζώων και λειτουργούν καλύτερα όταν καθαρίζονται εβδομαδιαίως. Λίγο τρεχούμενο νερό και μια μικρή δόση απολυμαντικού σαπουνιού -και ποτέ οινόπνευμα- εμποδίζει την υπερβολική συσσώρευση προϊόντος ή την υπερβολική ακαμψία του εργαλείου. Απ’ την άλλη είστε σίγουρες ότι η πούδρα, η μάσκαρα, οι σκιές ή το κρεμώδες foundation που απλώνετε θα διατηρούν πάντα την υφή, το χρώμα και την αποτελεσματικότητά τους. «Λάβετε υπόψη ότι η απολύμανση των εργαλείων μακιγιάζ δεν σημαίνει ότι παρέχουν ασφάλεια και υγιεινή αιωνίως. Τουλάχιστον κάθε έξι μήνες προμηθευτείτε καινούργια αξεσουάρ και επιπλέον, να ελέγχετε συχνά την ημερομηνία λήξης των προϊόντων make up, είτε είναι σε μορφή σκόνης είτε έχουν ρευστή υφή: εάν οξειδωθούν, τότε μπορεί να αλλάξουν χρώμα, να ξεραθούν ή να σβολιάσουν -εν συντομία δεν θα είναι πλέον αποτελεσματικά», λέει ο Akridge.

Τέλος, όταν πρόκειται για τα μάτια σας να είστε δυο φορές πιο επιφυλακτικές με τη χρήση της μάσκαρα, ακόμη και όταν την διατηρείτε πάντα καθαρή και απολυμασμένη. Ο γιατρός λέει: «Θα συνιστούσα να αλλάζετε το βουρτσάκι της μάσκαρα πολύ πιο συχνά από το πινέλο χειλιών ή το σφουγγαράκι μακιγιάζ. Η περιοχή των ματιών είναι τόσο λεπτή και ευαίσθητη στα μικρόβια και είναι συχνά τα φαινόμενα εμφάνισης λοιμώξεων, κνησμού, ερυθρότητας και οιδημάτων, ακριβώς εξαιτίας μιας πολυχρησιμοποιημένης μάσκαρα».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ