Τρεις μύθοι που μας κάνουν κακό

sogia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι μύθοι στη διατροφή είναι ανεξάντλητοι, με κάποιους να είναι πιο διαδεδομένοι από άλλους. Εμείς επιλέγομε τρεις που μας κάνουν κακό και οι περισσότεροι τους έχουν... πιστέψει.

Μύθος #1: η σόγια προκαλεί καρκίνο
Μπορεί να την κοιτάμε με σκεπτικισμό, στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωσή της με μέτρο κι αν δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένη, μπορεί να μας κάνει καλό. Σύμφωνα με έρευνες, τα προϊόντα σόγιας συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αν καταναλώνονται από νωρίς, ενώ όσες καταναλώνουν τόφου, γάλα σόγιας και άλλα προϊόντα σόγιας στην εφηβεία, παρουσιάζουν 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από άλλες γυναίκες. 

Μύθος #2: το αγελαδινό γάλα μεγαλώνει γερά παιδιά
Όλοι έχουμε μάθει να ξεκιάμε το πρωινό μας με γάλα από την παιδική ηλικία για να έχουμε γερά κόκαλα. Σύμφωνα με μελέτες, όμως, παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό γάλα είναι εξίσου υγιή με τα υπόλοιπα, ενώ μάλιστα εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κολικούς, μολύνσεις στα αυτιά και άσθμα. Για τη λήψη ασβεστίου το κατσικίσιο γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, το γάλα σόγιας είναι καλές εναλλακτικές. 

Μύθος #3: χωρίς κρέας δεν λαμβάνουμε «ολοκληρωμένη» πρωτεΐνη
Οι πρωτεΐνες είναι μακρές αλυσίδες αμινοξέων και ο οργανισμός χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σετ αυτών για το χτίσιμο μυών και ιστών. Το κρέας όντως περιλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε, αλλά μπορείτε να τα βρείτε και σε φυτικές τροφές ή συνδυασμούς αυτών, όπως φακές με ρύζι, κινόα, μανιτάρια κ.λπ. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης.