Η αλήθεια πίσω από 5 γνωστούς μύθους ομορφιάς

i-alitheia-piso-apo-5-gnostous-muthous-omorfias-gnostous-muthous-omorfias
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ίσως να εκπλαγείτε από τις επιστημονικές συμβουλές του πρόσφατου Special Health Report της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Μια καλή κρέμα μπορεί να εγγυηθεί τη νεότητα της επιδερμίδας σας: Υπάρχουν εκατοντάδες φόρμουλες που ισχυρίζονται ότι βοηθούν να φαίνεστε νεότερες ή να επιβραδύνετε τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Αλλά μόνο ένας είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να το πετύχετε: να φοράτε αντηλιακό χειμώνα-καλοκαίρι (και να μην καπνίζετε). 

Ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι είναι ό,τι καλύτερο για να διατηρείτε την επιδερμίδα σας καθαρή: Φυσιολογικά, το δέρμα έχει επάνω του εκατομμύρια βακτήρια, συνεπώς είναι αδύνατο να αποφύγετε εντελώς την ύπαρξή τους. Επιπλέον, οι ειδικοί ανησυχούν ότι η συχνή χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερο ανθεκτικά μικρόβια. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με ένα απλό σαπούνι είναι αυτό που βοηθά στην πρόληψη εξάπλωσης λοιμώξεων, συμβουλεύουν.

Το μαύρισμα κάνει κακό: Η υπερβολική έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί -ντε φάκτο- πρόωρη γήρανση και καρκίνο. Αλλά η προσεκτική επαφή με τον ήλιο δεν είναι επικίνδυνη, εφόσον χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF 30 και πάνω. Αυτή η ασφαλής διαδικασία μαυρίσματος έχει και έξτρα όφελος στην υγεία. Το ηλιακό φως ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα, γεγονός που διατηρεί τα οστά ισχυρά και το ανοσοποιητικό ενισχυμένο.

Το σταύρωμα των ποδιών προκαλεί κιρσώδεις φλέβες: Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης κιρσών, αλλά ο τρόπος που κάθεστε δεν επηρεάζει καθόλου το φαινόμενο. Η κληρονομικότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αίτια (κατά 80% σύμφωνα με τους ειδικούς), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε παράγοντες όπως η έλλειψη άσκησης, η παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης, η πολύωρη εργασία σε όρθια στάση αλλά και η εγκυμοσύνη ή η παχυσαρκία.

Το μασάζ της κεφαλής μπορεί να αποτρέψει την τριχόπτωση: Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι αυτή η κίνηση κάνει τα μαλλιά σας ανθεκτικά και υγιή. Η σωστή διατροφή, η μείωση του στρες και μια σειρά θεραπευτικών μεθόδων που θα συστήσει ο δερματολόγος σας είναι η σίγουρη λύση για μαλλιά που δεν φοβούνται την τριχόπτωση.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ