10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το Βotox και τα Fillers

10-pragmata-pou-prepei-na-kserete-gia-to-botox-kai-ta-fillers
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Αν έχετε φτάσει στο σημείο να κάνετε κάτι δραστικό για τις ρυτίδες σας, διαβάστε αυτό.

Τι είναι το Botox: Πρόκειται για μια μορφή φυσικής πρωτεΐνης που παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum (βοτουλινική τοξίνη). Εγχέεται τοπικά με ένεση και χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει προσωρινά τους μυς τους προσώπου που προκαλούν με τη σύσπασή τους ρυτίδες και μικρές γραμμές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ιατρικά για τη θεραπεία της υπεριδρωσίας ενώ τα τελευταία χρόνια έχει φανεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία της ημικρανίας.

Τι είναι τα Fillers: Στην κατηγορία των fillers έχει επικρατήσει πλέον το υαλουρονικό οξύ, μια ουσία που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό μας αλλά η παραγωγή της ατονεί με το πέρασμα του χρόνου. Έχει μορφή διάφανου κρυσταλλικού τζελ και διαθέτει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στο δέρμα, δίνοντάς του όγκο και ελαστικότητα. Τα fillers χρησιμοποιούνται για να «γεμίσουν» ρυτίδες στην περιοχή γύρω από το στόμα, στο μεσόφρυο, για σημάδια ακμής ή άλλα σημάδια, αλλά και για ρυτίδες γύρω από τα μάτια καθώς και για τη βελτίωση του σχήματος των χειλιών.

Θα πονέσετε λιγάκι: Είτε κάνεις Botox είτε υαλουρονικό, το υλικό εγχέεται στο δέρμα με μια μικρή ένεση. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν μια τοπική αλοιφή με αναισθητική δράση για τη μείωση του πόνου στα σημεία της ένεσης, αλλά η αλήθεια είναι πως θα νιώσετε πόνο. Ωστόσο είναι απόλυτα ανεκτός και στιγμιαίος.

Επιστρέφετε στη δουλειά την ίδια στιγμή: Δεν θα υπάρχουν σημάδια από την θεραπεία, οπότε μπορείτε να επιστρέψετε την ίδια μέρα στις καθημερινές σας ασχολίες και δραστηριότητες. Στο σημείο της ένεσης, ωστόσο, μπορεί την επόμενη μέρα να υπάρχει μια μικρή μελανιά, λίγο μεγαλύτερη από τελεία, την οποία καλύπτετε εύκολα με makeup. Αν έχετε κάνει ενεσούλες υαλουρονικού στα χείλη, είναι αρκετά πιθανό να πρηστούν λόγω της ευαισθησίας των ιστών – ωστόσο όχι τόσο ώστε να φαίνεται το πρόσωπό σας παράξενο. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει μέσα σε 12-14 ώρες.

Θα δείτε πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα: Στο υαλουρονικό, θα τα αντιληφθείτε σχεδόν αμέσως. Θα υπάρχει ένα ελαφρύ τοπικό πρήξιμο για περίπου 12-24 ώρες, ειδικά αν οι ενεσούλες είναι στα χείλη, θα έχετε όμως μια καλή εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα. Η επίδραση του Botox ξεκινά μετά από 3-4 24ωρα και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ορατό σε περίπου 1 εβδομάδα.

 Δεν λούζεστε και δεν κάνετε μορφασμούς για μία μέρα: Αν έχεις κάνει Botox δεν πρέπει να λουστείτε, να εφαρμόστε πιστολάκι τα μαλλιά σας, να πάτε γυμναστήριο την ίδια μέρα, ώστε να μην επηρεαστεί ή μειωθεί η δράση του υλικού. Αν απ’ την άλλη έχετε κάνει υαλουρονικό, καλύτερα να παραμείνετε σιωπηλή για μερικές ώρες -ή να μιλάτε ψιθυριστά χωρίς εκφράσεις και μορφασμούς- και να αποφύγετε την άσκηση για τον ίδιο λόγο όπως και με το Botox.

Στο Βotox, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για παρενέργειες –αλλά είναι μικρός: Εκτός από τις μικρές μελανιές στα σημεία των ενέσεων, κάποιες γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους τις πρώτες μέρες, αλλά η ενόχληση μηδενίζεται με αναλγητικά και γρήγορα υποχωρεί. Πιο σοβαρή παρενέργεια είναι η μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων όπως και η βλεφαρόπτωση, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια. Επιλέγοντας έναν έμπειρο γιατρό πιθανότατα δεν θα σας απασχολήσει το θέμα καθόλου και ποτέ.

Για το υαλουρονικό, υπάρχει αντίδοτο αλλά καλύτερα να μην το χρειαστείτε:

Αν υπάρξει κάποια αστοχία στην τοποθέτηση του υαλουρονικού στο πρόσωπο υπάρχει «αντίδοτο», η υαλουρονιδάση, το οποίο το διαλύει. Ωστόσο, οι περισσότεροι δερματολόγοι και πλαστικοί που το χρησιμοποιούν προτιμούν να βάλουν μια μικρότερη δόση και θα σας συστήσουν να επιστρέψετε σε 10-14 ημέρες για συμπλήρωμα, εάν χρειάζεται, παρά να διακινδυνεύσουν να το «παρακάνουν» την πρώτη φορά.

Θα χρειαστούν τακτικές επαναλήψεις: Οι θεραπείες αυτές έχουν αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να τις επαναλαμβάνετε τακτικά. Τα αποτελέσματα διαρκούν από 4 έως 6 μήνες για το Botox και από 6 έως 12 για υαλουρονικό, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός σας.

Το Botox δεν είναι μόνο για τις πολύ ώριμες επιδερμίδες: Οι ειδικοί κατατάσσουν στο επίπεδο του αστικού μύθου την άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσετε νωρίς (δηλαδή ακόμη και πριν τα 30) να εφαρμόζετε Botox, με σκοπό να προλάβετε μελλοντικούς σχηματισμούς ρυτίδων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανείς περιορισμός και μπορείτε να ξεκινήστε τη θεραπεία σε όποια ηλικία θεωρήσετε ότι υπάρχει πραγματικός λόγος.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ