Ποια φαγητά παραμένουν απολαυστικά και την επόμενη ημέρα

makaronia-fournos-ntomata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Όχι, δεν είναι στη φαντασία σας. Κάποια φαγητά πράγματι έχουν καλή –ίσως και καλύτερη- γεύση όταν τα βγάλετε από το ψυγείο την επόμενη ημέρα, καθώς κάποιες χημικές αντιδράσεις συνεχίζουν να συμβαίνουν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του μαγειρέματος κι έτσι η γεύση τους παραμένει -ή και αναδεικνύεται- αργότερα.

Μακαρόνια με σάλτσα
Ειδικά τα μακαρόνια με σάλτσα και τυριά στον φούρνο φαίνεται να βελτιώνονται έπειτα από μια βραδιά στο ψυγείο. Τα αρωματικά τους υλικά, όπως τα κρεμμύδια, το πιπέρι, το σκόρδο, γίνονται ακόμη πιο έντονα και μπλέκονται μεταξύ τους, ενώ η σάλτσα γίνεται λιγότερο ρευστή.

Ρολό κιμά
Το ρολό κιμά επίσης βγάζει πιο έντονα τα αρωματικά του συστατικά, συν του ότι μπορείτε να το αξιοποιήσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως σε ένα σάντουιτς, με τα αυγά σκραμπλ κ.ο.κ.

Πίτσα
Είτε σας αρέσει η απλή Margherita, είτε οι πιο περιπετειώδεις πίτσες, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα αποφάγια τους στο ψυγείο και να τα απολαύσετε την επόμενη ημέρα. Παίζει ρόλο, όμως, πώς θα την ξαναζεστάνετε. Μπορεί ο φούρνος μικροκυμάτων να είναι η εύκολη λύση, αλλά καλύτερα να προτιμήσετε τον φούρνο, αν δεν θέλετε τη ζύμη να γίνει μαστιχωτή. Βάλτε τη λοιπόν στον φούρνο και ακόμη καλύτερα σε ένα τηγάνι με καπάκι.

Curry
Το ινδικό αυτό πιάτο είναι ακόμη καλύτερο την επόμενη (και τη μεθεπόμενη) ημέρα καθώς ο έξτρα χρόνος μετά το μαγείρεμα επιτρέπει σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες γεύσεις όπως το κύμινο, το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, ο κόλιανδρος, να ωριμάσουν και να γίνουν πιο ευχάριστες και γλυκές.

Γαλοπούλα
Παρ’ όλο που διατηρεί δύσκολα τη γεύση της καθώς δεν είναι το ίδιο λιπαρή με άλλα κρέατα, η γαλοπούλα μπορεί να καταναλωθεί με τα πάντα την επόμενη ημέρα: σε σάντουιτς, σε σούπα, σε σαλάτα κ.ο.κ.

Ζωμός από μοσχάρι
Ένας νόστιμος, αχνιστός ζωμός είναι το ιδανικό χειμωνιάτικο πιάτο. Τα υλικά του όπως οι πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα γίνονται ακόμη πιο νόστιμα την επόμενη ημέρα, αφού έχουν απορροφήσει ζωμό και ταυτόχρονα τα λιπαρά του μοσχαριού βοηθούν στη διατήρηση της γεύσης.

Σούπα
Μια νόστιμη σούπα μπορεί να είναι εξίσου νόστιμη την επόμενη ημέρα. Μπορείτε, μάλιστα να την φρεσκάρετε με νέες γαρνιτούρες, όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, ξηρούς καρπούς, βραστό αυγό κ.ο.κ. και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να την ζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων, σε αντίθεση με άλλα φαγητά που χάνουν την υγρασία τους.

Σαλάτες με μαγιονέζα
Είτε πρόκειται για σαλάτα με αυγό, είτε για τονοσαλάτα, είτε για σαλάτα με ζυμαρικά, όλες αυτές οι σαλάτες με βάση τη μαγιονέζα τείνουν να είναι πιο νόστιμες την επόμενη ημέρα. Ο λόγος είναι ότι το κρεμμύδι τους, το σκόρδο, το σέλινο και οι υπόλοιπες έντονες γεύσεις τους αναδεικνύονται καλύτερα. Μια αυγοσαλάτα που σας περίσσεψε μπορεί, επίσης, να καταναλωθεί στο πρωινό, σε ψωμάκι του τοστ και να σας βγάλει από τον κόπο.