Τελικά μπορούμε να καταψύξουμε τα αυγά;

auga
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πιθανόν να σας έχει συμβεί να έχετε αγοράσει περισσότερα αυγά απ’ όσα σκοπεύατε να καταναλώσετε και ο φόβος της χοληστερίνης να μην σας επιτρέπει να τα καταναλώνετε δυο-δυο για να προλάβετε την ημερομηνία λήξης τους. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπορούμε να τα καταψύξουμε αντί να τα αφήσουμε να καταλήξουν στα σκουπίδια;

Υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά ναι είναι ότι ναι, μπορούμε να καταψύξουμε τα αυγά. Τα κακά νέα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Καταρχάς, ο αμερικάνικος κρατικός οργανισμός USDA αναφέρει ότι τα αυγά με το τσόφλι τους δεν πρέπει να καταψύχονται. Ο λόγος είναι ότι όταν το υγρό παγώνει, διαστέλλεται, κάτι που συμβαίνει και στα ωμά αυγά. Αυτό σημαίνει ότι ένα αυγό που θα καταψυχθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει το τσόφλι, δημιουργώντας αφενός ακαταστασία και αφετέρου αυξάνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας βακτηρίων στο αυγό.

Υπάρχει, όμως, ένας άλλος τρόπος να καταψύξετε τα αυγά σας, χωρίς τις παραπάνω δυσκολίες, κι αυτός είναι να τα απελευθερώσετε από το τσόφλι τους. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να καταψύξετε το ασπράδι τους, χωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι προσεκτικά, βάλτε το σε ένα ασφαλές δοχείο για κατάψυξη και σφραγίστε το, σημειώνοντας τον αριθμό των ασπραδιών και την ημερομηνία κατάψυξης.

Αν θέλετε να καταψύξετε τους κρόκους ξεχωριστά, θα χρειαστεί να κάνετε ένα παραπάνω βήμα. Ο λόγος είναι ότι ο κρόκος παίρνει μια υφή ζελατίνης μετά την κατάψυξη και πιθανόν να μην μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε μια συνταγή αργότερα.

Για κάθε ¼ του φλιτζανιού κρόκο (περίπου 4 κρόκοι συνολικά), χτυπήστε τα μαζί με 1/8 κ.γ. αλάτι ή 1-1/2 κ.γ. ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού. Έπειτα βάλτε το σε δοχεία κι έπειτα στην κατάψυξη, σημειώνοντας πάλι την ημερομηνία, τον αριθμό των κρόκων, όπως και με τι τα αναμείξατε (ζάχαρη ή αλάτι).

Αν θέλετε να καταψύξετε ολόκληρο αυγό για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα, μπορείτε να το χτυπήσετε μέχρι να ανακατευτεί κρόκος και ασπράδι και να το βάλετε σε δοχείο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε κατεψυγμένα αυγά στο σπίτι μέχρι και ένα χρόνο. Όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε ή να τα προσθέσετε σε μια συνταγή, βάλτε τα στην ψύξη για ένα βράδυ και καταναλώστε τα άμεσα, μετά το ξεπάγωμά τους. Τα ασπράδια φαίνεται πως αντιδρούν καλύτερα αν τα αφήσετε στον πάγκο για 30 λεπτά πριν τα αξιοποιήσετε.