Τι θα φάει σήμερα το ...δέρμα σας;

maska-omorfias-gunaika-derma
ΤΡΙΤΗ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ανοίξτε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Εκεί υπάρχουν διαθέσιμα τα καλύτερα φυσικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Θέλετε οι τάσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας προϊόντων περιποίησης και μακιγιάζ ή η προσωπική σας επιμονή για κανένα ίχνος χημικού συστατικού στο δέρμα σας, θέλετε τα επιστημονικώς αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που παρέχουν στην αντιγήρανση και την γενικότερη υγεία του δέρματος, είτε ακόμη και οι πανάρχαιες, θεραπευτικές έως και «μαγικές» ιδιότητες που τα περιβάλλει, το γεγονός είναι ένα: τα αγνά φυτικά συστατικά στα προϊόντα καλλυντικής φροντίδας, είναι πλέον η μεγαλύτερη τάση στην αποτελεσματική και ασφαλή περιποίηση της επιδερμίδας. Γνωρίστε τα τέσσερα πιο οικεία από αυτά –σίγουρα υπάρχουν στην κουζίνα σας- και βάλτε τα στο δέρμα σας. Δείτε ποια, πώς και γιατί.

 Βιολογικό μέλι

Θεωρείται από τους ειδικούς ως άριστη πηγή θρεπτικών ουσιών, ενζύμων, βιταμινών και οξέων που ενισχύουν το δέρμα. Τα οφέλη του βιολογικού μελιού (ακόμη καλύτερα του ακατέργαστου) σε καλλυντικές φόρμουλες περιλαμβάνουν τη μείωση των ερεθισμάτων, την παροχή ενυδατικών ιδιοτήτων, την καταπολέμηση αλλεργιών και εξανθημάτων. Έχει επίσης συμπεριληφθεί σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την επούλωση βακτηριακών λοιμώξεων, πιτυρίδας, δερματίτιδας, ψωρίασης κλπ.

Για να το χρησιμοποιήσετε ως σπιτική θεραπεία απολέπισης του ξηρού δέρματος, δοκιμάστε την εξής συνταγή:

- Σε ένα μπολ με ζεστό νερό προσθέστε δυο ποτήρια μελιού, ανακατέψτε καλά και κάντε πλύσεις για 15 λεπτά. Στο τέλος, πάρτε με τα δάχτυλά σας μια ποσότητα μελιού και κάνε ήπιο μασάζ σε όλο το πρόσωπο για 2 λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό και οι πόροι σας θα είναι πιο καθαροί από ποτέ.

Ωμέγα λιπαρά οξέα

Εκτός της υψηλής διατροφικής τους αξίας, η επιστημονική έρευνα για τα ιχθυέλαια σε σχέση με την φροντίδα του δέρματος έχει καταλήξει σε εντυπωσιακά συμπεράσματα. Η προσθήκη ενός συμπυκνωμένου ορού με ωμέγα λιπαρά οξέα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα αποτελέσματα που παίρνετε από τα άλλα προϊόντα περιποίησης. Μολονότι τα ωμέγα λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό συστατικό σε serum ενυδάτωσης, εντούτοις κυκλοφορούν και ελαφρύτερες παραλλαγές σε κρέμες και λοσιόν, ακόμη και κρέμες ματιών. Χαρακτηριστικό ευεργέτημα της ύπαρξης ιχθυελαίων σε μια καλλυντική φόρμουλα είναι η αίσθηση απαλότητας σε ξηρές επιδερμίδες την οποία μπορείτε να απλώνετε δυο φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ). Οι κλινικές μελέτες μιλούν επίσης και για μια σειρά άλλων δερματικών παθήσεων, όπως ροδόχρους ακμή και έκζεμα, οι οποίες ανταποκρίνονται άριστα με τη συστηματική  χρήση ορού ή κρέμας με ωμέγα λιπαρά οξέα.

Αβοκάντο

Ένας υπερ-ενυδατικός λιπαρός καρπός, πλούσιος σε βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες διεισδύουν στο δέρμα άμεσα ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και αμβλύνοντας τα σημάδια έκφρασης ή πρόωρης γήρανσης. Επίσης, δρα προστατευτικά  στη μείωση των φλεγμονών του δέρματος. Στην αγορά, θα βρείτε προϊόντα ενυδάτωσης με βάση το αβοκάντο, συνήθως σε συνδυασμό αιθέριων ελαίων, αλλά και μέλι ή φοινικέλαιο, ωστόσο μπορείτε ακόμη πιο εύκολα και απλά να ετοιμάσετε μόνη σας μια καταπραϋντική και βαθιά ενυδατική μάσκα προσώπου. Θα  χρειαστείτε:

- Ένα ώριμο αβοκάντο, μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι, τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας μέλι.

- Πολτοποιήστε το αβοκάντο και ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώστε το στο πρόσωπό σας και αφήστε το για 20 λεπτά χαλαρώνοντας, πριν ξεπλύνετε.

Θαλασσινό αλάτι

Το αλάτι της θάλασσας είναι φορτωμένο με τόνους ορυκτών και θρεπτικών ουσιών όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο και κάλιο. Πολλά από αυτά τα μέταλλα είναι τα ίδια που βρίσκονται στα κύτταρα του δέρματος και μέσα στο σώμα, και γι’ αυτό το πραγματικό θαλασσινό αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία, την προστασία και την αποκατάσταση του δέρματος.

- Χρησιμοποιήστε το ακατέργαστο αλάτι σε σπιτικές μάσκες προσώπου, το οποίο θα αναμείξετε με έλαιο καρύδας, το αιθέριο έλαιο λεβάντας και μέλι. Εφάρμοσε το μίγμα ομοιόμορφα, τρίψε απαλά, άφησέ το να παραμείνει για 15 λεπτά και ξέβγαλε.

Φυσικά, δεν ξεχνάτε ποτέ ότι το θαλασσινό αλάτι αποτελεί και ένα πολύ ήπιο και φυσικό απολεπιστικό μέσο για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας σας, ενώ τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει, προάγουν την απαλότητα και επαναφέρουν την φυσική υγρασία της επιδερμίδας. Μια εύκολη συνταγή για σπιτικό scrub:

- Αναµείξτε 1/4 κούπας αλάτι και µισή κούπα ελαιόλαδο, µέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο μείγμα (μπορείτε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες από κάποιο αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο). Εφαρµόστε το φυσικό απολεπιστικό στο ντους µε ένα σφουγγάρι ή µε τα δάχτυλά σας κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις σε όλο το πρόσωπο.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ