Τα καλά νέα της ημέρας για την επιδερμίδα σας

ta-kala-nea-tis-imeras-gia-tin-epidermida-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Μάθετε τους τρόπους που θα ανακτήσετε τη λάμψη και την υγεία της επιδερμίδας σας, νικώντας σπυράκια, κηλίδες, ανοιχτούς πόρους και ξηρά χείλη.

Αυτή η ρουτίνα φροντίδας που πρέπει να ακολουθήσετε όλο το φθινόπωρο, θα βοηθήσει την επιδερμίδα σας να ανακάμψει θεαματικά μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές και θα βάλει τα θεμέλια για ένα καλά προστατευμένο δέρμα όλο τον επόμενο χειμώνα.

Κοκκινίλες, καφέ κηλίδες και οιδήματα

Η διαρκής έκθεση στον καλοκαιρινό ήλιο, οδηγεί συνήθως σε υπέρχρωση του δέρματος, με τη μορφή κηλίδων και μικρών πυωδών οιδημάτων (οι γνωστές φλύκταινες).

- Η πιο ασφαλής επιλογή σας είναι η επίσκεψη στο δερματολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει τοπικά ρετινοειδή και λευκαντικές κρέμες με υδροκινόνη. Αν το πρόβλημά σας δεν είναι έντονο, υπάρχουν προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή, τα οποία περιέχουν συνήθως βιταμίνη C και ρετινόλη.

Σπυράκια και ακμή

Ο συνύπαρξη θερμότητας περιβάλλοντος και ιδρώτα μαζί με κρέμες προσώπου, αντηλιακά και προϊόντα μακιγιάζ, επιδεινώνει την ακμή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οδηγεί σε διάσπαρτα σπυράκια στο πρόσωπο και στο σώμα, τα οποία εμφανίζονται λίγο καιρό μετά -δηλαδή τώρα, το φθινόπωρο.

- Μια θεραπεία κατά της ήπιας έως μέτριας ακμής περιλαμβάνει τοπικά αντιβιοτικά, ρετινοειδή και υπεροξείδιο βενζολίου, τα οποία θα συστήσει δερματολόγος. Στην αγορά όμως θα βρείτε και προϊόντα λιγότερο «επιθετικά», με ήπια συστατικά κατά της εμφάνισης σπυριών, όπως σαλικυλικό οξύ και εκχύλισμα γλυκόριζας, τα οποία δροσίζουν και καταπραΰνουν τον ερεθισμό, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα.

 Ανοιχτοί πόροι

Στην πραγματικότητα οι πόροι δεν μεγεθύνονται μετά το καλοκαίρι, απλά δείχνουν πιο εμφανείς μετά την έκθεση στον ήλιο, καθώς υπάρχει περίσσεια νεκρών κυττάρων που πρέπει να απομακρυνθούν.

- Θεραπείες με προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή, άλφα-υδροξύ οξέα και σαλικυλικό οξύ, βελτιώνουν τον κυτταρικό κύκλο εργασιών και ελαχιστοποιούν το πρόβλημα. Οι ήπιες κούρες απολέπισης είναι επίσης χρήσιμες, αρκεί να επιλέξετε ένα scrub προσώπου κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας και να μην το χρησιμοποιείτε περισσότερο από μια ή δυο φορές τη βδομάδα.

Ξηρά χείλη

Τα τραχιά και αφυδατωμένα χείλη στο τέλος του καλοκαιριού είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα. Εκτός από την αίσθηση δυσφορίας που νιώθετε, τα σκασμένα χείλη δείχνουν ακόμη πιο αντιαισθητικά όταν φοράτε κραγιόν.

- Ξεκινήστε πίνοντας περισσότερο νερό και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή ενός balm χειλιών με υψηλό SPF όλη μέρα. Πριν τον βραδινό ύπνο, φροντίστε να κάνετε ήπια απολέπιση με μια βούρτσα-scrub ειδική για τα χείλη και κατόπιν απλώστε ένα βαθιά ενυδατικό balm που περιέχει υαλουρονικό οξύ ή βαζελίνη.

Έξτρα συμβουλή: Το τέλος του καλοκαιριού δεν σηματοδοτεί και την κατάργηση του αντηλιακού. Πρέπει να το φοράτε όλο το χρόνο, ανεξάρτητα αν εκτίθεστε άμεσα ή έμμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία. Και μη μειώσετε το SPF! Ακόμη και τις συννεφιασμένες ή βροχερές μέρες του φθινοπώρου ο ήλιος έχει την ικανότητα να απειλεί σοβαρά τα κύτταρα της επιδερμίδας.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ