Ο δερματολόγος της Madonna αποκαλύπτει τα πιο απλά μυστικά αντιγήρανσης

madonna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Με αυτούς τους τρόπους θα δείχνετε τουλάχιστον 10 χρόνια νεότερη -σε κάθε ηλικία.

Reuters / Neil Hall

Αυτό, το λένε όλοι οι γιατροί: Οι συνήθειες στη ζωή σας από μικρή ηλικία καθρεφτίζονται στο πρόσωπό σας σε ολόκληρη την ενήλικη περίοδο του βίου σας. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: πρώτον, ότι η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας σας είναι αποτέλεσμα της νεανικής σας αδιαφορίας και, δεύτερον, ότι όσο μένετε πιστή στην διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας σας καθώς περνούν τα χρόνια, τόσο αποτρέπετε τις σφοδρές απειλές της φυσικής γήρανσης. Μέγα παράδειγμα και των δυο αυτών συνθηκών; Η 61χρονη, σήμερα, Madonna. Και ο προσωπικός της δερματολόγος, Paul Jarrod Frank, εξηγεί:

Μην χρησιμοποιείτε πάρα πολλά προϊόντα: Ο κλονισμός του δέρματός σας με την αλλεπάλληλη εφαρμογή ορών, ενυδατικών κρεμών, ελαίων και μασκών, είναι δεδομένος, επειδή η επιδερμίδα «σοκάρεται» και δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα ενεργά συστατικά ομαλά και να κάνουν τα «μαγικά» τους. Επίσης, οι διαδοχικές στρώσεις ποικίλων προϊόντων ενυδάτωσης, μπορεί να είναι εντελώς αντίθετη με τις πραγματικές ανάγκες της επιδερμίδας σας, οδηγώντας σε ερεθισμούς. Δυο θεμελιώδη παραδείγματα, που αναφέρει ο Frank: «Ο συνδυασμός βιταμίνης Α (βλέπε ρετινόλη) και βιταμίνης C κάνει το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, μην απλώνετε ποτέ προϊόντα με βάση το νερό πάνω από πιο ελαιώδη συστατικά, επειδή δεν πρόκειται ποτέ να απορροφηθούν».

 Η υπερ-απολέπιση είναι ο σύμμαχος της πρόωρης γήρανσης: Στην προσπάθειά σας να πετύχετε ένα λαμπερό δέρμα χωρίς ακμή και σπυράκια, επιδιώκετε μανιωδώς την απολέπιση –πολλές φορές με πολύ πιο σκληρά συστατικά από όσο μπορεί να αντέξει ο τύπος του δέρματός σας, όπως ΑΗΑ, ΒΗΑ και ρετινόλη. «Αλλά για γυναίκες κάτω των 40 ετών, των οποίων το δέρμα περνά μέσα από μια φυσική διαδικασία απολέπισης κάθε 28 ημέρες, οι έξτρα εφαρμογές scrub οδηγεί σε φλεγμονή, ευαισθησία, ξεσπάσματα και σκληρότερο δέρμα», τονίζει ο Frank και συμβουλεύει: «Μείνετε σε μια ήπια απολεπιστική κούρα του προσώπου κάθε εβδομάδα και επιμείνετε περισσότερο στον καθημερινό καθαρισμό και την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας πρωί και βράδυ».

Ο σοβαρός λόγος που η Madonna φορά πάντα αντηλιακό: Ο Frank συνιστά να φοράτε τουλάχιστον ένα SPF 15 κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. «Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα σας η ηλιακή ακτινοβολία, είναι μακράν χειρότερες από τις επιπτώσεις πρόωρης γήρανσης: μπορεί, εύκολα, να σας κατατάξουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος», τονίζει ο γιατρός και προσθέτει: «Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία, στρώστε το αντηλιακό σας πάνω από μια ενυδατική κρέμα ή ορό που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά».

Reuters / Neil Hall

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να κοιμάται ανάσκελα: «Η τρίτη κύρια αιτία πρόωρης γήρανσης, μετά τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και το κάπνισμα, είναι η συνήθειά σας να κοιμάστε μπρούμυτα -ή στο πλάι», τονίζει ο γιατρός και εξηγεί: «Η πλάγια θέση ύπνου δημιουργεί κάθετες ρυτίδες στα μάγουλα, στο πιγούνι και στα χείλη, ενώ η πλήρης επαφή του προσώπου με το μαξιλάρι δυσχεραίνει την μικροκυκλοφορία της επιδερμίδας οδηγώντας σε βαθιές ρυτίδες σε όλο το πρόσωπο».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ