Λύστε τις απορίες σας σχετικά με το μέλι

meli
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του logodiatrofis.gr απαντούν στις ερωτήσεις που έχουν οι περισσότεροι για το μέλι, που παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.

Το μέλι, ήδη από την αρχαιότητα, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή, λόγω της ιδιαίτερης γλυκιάς του γεύσης και της υψηλής περιεκτικότητας του σε θρεπτικά συστατικά.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και επίσης περιέχει σε πολύ μικρές ποσότητες μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Τα βασικότερα είναι το κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο και βιταμίνες Α1, Β1, Β6, Β12, C, D και E.

Το μέλι που «ζαχαρώνει» είναι καλό ή όχι;
Η κρυστάλλωση στο μέλι ή «ζαχάρωμα», οφείλεται στη φυσική περιεκτικότητα του μελιού σε γλυκόζη σε συνδυασμό με την υγρασία του. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία που δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του.

Γιατί να προτιμάμε το ελληνικό μέλι;
Καλό είναι να προτιμάμε το ελληνικό μέλι, καθώς στην Ελλάδα παράγονται μερικά από τα καλύτερα μέλια του κόσμου, αρωματικά και θρεπτικά λόγω της ιδιαίτερης χλωρίδας και του πλούσιου υπεδάφους της χώρας.  Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.500 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι. Το ελληνικό μέλι περιέχει επίσης μέταλλα και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την ισορροπία του οργανισμού, από την αντοχή του σκελετού μέχρι τον μεταβολισμό.

Πόσο καλό κάνει το μέλι στην υγεία μας;
Το μέλι αποτελεί την ιδανικότερη φυσική γλυκαντική τροφή που παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση. Οι κύριοι υδατάνθρακες που περιέχονται είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη, οι οποίοι είναι απλά ζάχαρα και αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό μας. Δυναμώνει και τονώνει οργανισμό σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής κόπωσης, διότι διοχετεύει άμεσα το αίμα με γλυκόζη (περίπου σε 15 λεπτά).

Είναι ποιοτικό το συσκευασμένο μέλι;
Τέλος, η σωστή συσκευασία του μελιού, συμβάλει στην καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών και των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών (άρωμα, υφή, γεύση). Η σωστή συντήρηση και αποθήκευση του μελιού συμβάλλουν στην επί μακρόν διατήρησή του.

Άρτεμις Κύρκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr