Μπορείτε να νικήσετε τον χρόνο;

mporeite-na-nikisete-to-xrono
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Μια διακεκριμένη δερματολόγος αποκαλύπτει το μυστικό.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο αποκαρδιωτικό για μια γυναίκα, το να ξυπνήσει ένα πρωί, να ρίξει μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη και να ανακαλύψει τι σημαίνει «ακαριαία γήρανση» -ρυτίδες και γραμμές που μοιάζουν να εμφανίστηκαν μέσα σε ένα βράδυ. Στην πραγματικότητα, δεν έχει γεράσει σε μια νύχτα. Προφανώς μεσολάβησαν μερικές πολύ κουραστικές ημέρες στη δουλειά, ένα-δυο συνεχόμενα ξενύχτια και όλα αυτά συνδυασμένα με μια πεσμένη ψυχολογία, ελλιπή διατροφή και καμία -μα καμία- φροντίδα της επιδερμίδας της. Από αυτό το παράδειγμα μπορείτε να αντιληφθείτε πόσο εύκολα μπορεί να χαθεί η νιότη από το πρόσωπό σας, ακόμη και αν δεν έχετε περάσει τα τριάντα. Γιατί, άπαξ και μια μικρή γραμμούλα εμφανιστεί στο πρόσωπο, δεν φεύγει ποτέ. Θα γίνει ρυτίδα η οποία όλο και θα βαθαίνει, χρόνο με το χρόνο.«Το πόσο καλά έχετε περιποιηθεί το δέρμα σας από νεαρή ηλικία και κυρίως πόσο έχετε εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προστασία μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην εμφάνιση ρυτίδων» λέει η δερματολόγος Dr. Annie Chiu, Διευθύντρια Δερματολογίας του Murad Inclusive Health Medical Group, η οποία έχει ηγηθεί εκατοντάδων επιστημονικών μελετών πάνω στο Botox, τη φωτογήρνανση, την ακμή και το έκζεμα. «Δείτε το κι αλλιώς», συνεχίζει η Chiu: «Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε με συμβατικές και σχετικά οικονομικές μεθόδους περιποίησης, τόσο λιγότερα χρήματα θα δώσετε αργότερα για θεραπείες στο ιατρείο».Για να σας βοηθήσουμε να φτάσετε με ασφάλεια στην πηγή της αδιάκοπης νιότης η Chiu παρουσιάζει ένα «χρονοδιάγραμμα γήρανσης» ώστε να γνωρίζετε πώς μεγαλώνει το πρόσωπο μαζί με την ηλικία σας αλλά και να μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να συμβάλλετε στην διατήρηση μιας υγιούς, όμορφης και νεανικής επιδερμίδας όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Το πρόσωπό σας στα 20

Για να διατηρηθεί και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η νεανική λάμψη, η ειδικός συμβουλεύει να αποφεύγετε τον ήλιο και να γίνετε πιο σχολαστική με τη χρήση του αντηλιακού σας. «Ό,τι κάνετε στα 20 αντανακλάται στον τρόπο που θα δείχνετε στα 40 ή τα 50 σας και το αντηλιακό είναι το κλειδί» λέει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε κρέμες περιποίησης με βάση τη ρετινόλη ή ελαφριά ενυδατικά προϊόντα –σε μορφή gel-, ιδίως αν υποφέρετε από σπυράκια που σας έχουν μείνει από την εφηβεία.

-Πότε χρειάζεται ειδική φροντίδα: Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακμής ή κάποιας μορφής μέλασμα (πανάδες και δυσχρωμίες) υπάρχουν επαγγελματικές θεραπείες laser και παλμικού φωτός που θα καθαρίσουν το πρόσωπό σας γρήγορα, αποτελεσματικά και με μεγάλη ασφάλεια.

Το πρόσωπό σας στα 30

Από αυτή τη δεκαετία η επιδερμίδα αρχίζει να κουράζεται και να δείχνει λιγότερο φωτεινή. Επίσης, κάποιες μικρές γραμμές ξεκινούν να εμφανίζονται γύρω από τα μάτια. Αυξήστε λοιπόν τη χρήση ρετινόλης σε τρεις ή τέσσερις φορές τη βδομάδα και αν ήδη χρησιμοποιείτε oil free ενυδατικές και βάσεις μακιγιάζ, απαλλαγείτε άμεσα. «Αυτή είναι η περίοδος της ζωής σας που πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη επιμονή σε ενυδατικές που είναι ελαφριές στην υφή, αλλά πλούσιες στη σύνθεση γιατί το δέρμα σας χρειάζεται περισσότερη θρέψη και έλαια. Και μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας, χειμώνα-καλοκαίρι» λέει η Chiu.

-Πότε χρειάζεται ειδική φροντίδα: Συνήθως τα καφέ σημάδια είναι πρόβλημα αυτής της δεκαετίας, αλλά μην χάνετε το χρόνο σας με προϊόντα που περιέχουν λευκαντικούς παράγοντες. «Ένα χημικό peeling ή laser από τη μια εξαφανίζουν οριστικά με μια-δυο συνεδρίες τα σημάδια από το πρόσωπό σας, ενώ απ’ την άλλη αποτελούν και την καλύτερη θεραπεία για τις μικρές φλέβες που έχουν εμφανιστεί σε διάφορα σημεία» λέει η γιατρός και συνεχίζει: «Για αναζωογόνηση της όψης σας ενδείκνυται η δερμοαπόξεση, ενώ για πιο δραστικές λύσεις αντιγήρανσης πολλοί ειδικοί θεωρούν τις ενέσιμες θεραπείες ως πλέον κατάλληλες για αυτή την ηλικία. Και υποστηρίζουν την άποψη αυτή, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι μια ελάχιστη ποσότητα υαλουρονικού οξέος (για παράδειγμα) προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα και επιπλέον, θα σταματήσει το πρόβλημα των ρυτίδων να είναι μεγαλύτερο, αργότερα. Ωστόσο, όποια κι αν είναι η απόφασή σας σχετικά με αυτές τις ενέσιμες θεραπείες πρέπει να γνωρίζετε ότι, πρώτον, είναι σχετικά δαπανηρές και, δεύτερον, πρέπει να εφαρμόζονται από ειδικευμένους δερματολόγους με μεγάλη εμπειρία στο θέμα».

Το πρόσωπό σας στα 40

Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε αρκετές ακόμη ρυτίδες -και ορατά βαθύτερες, ειδικά αν είστε καπνίστρια. Το μέτωπο, τα «πόδια της χήνας» στα μάτια, η περιοχή γύρω από τα χείλη και οι έντονες γραμμές του χαμόγελου δίπλα στη μύτη εκλιπαρούν για ενυδατικές φόρμουλες ακόμη πιο πυκνές σε σύσταση και πλουσιότερες σε θρεπτικά και –κυρίως- αντιοξειδωτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ κρίνεται απαραίτητη και μια κρέμα νύχτας. «Επιμείνετε στη βραδινή φροντίδα γιατί όσο κοιμάστε η επιδερμίδα περνά σε μια φυσιολογική φάση ανανέωσης και για να γίνει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική, σ’ αυτή την ηλικία, απαιτείται βοήθεια από μια τέτοια κρέμα η οποία θα απορροφηθεί ευκολότερα, οδηγώντας τα κύτταρα να κάνουν καλύτερη δουλειά βαθιά μέσα στο δέρμα» λέει η Chiu.

-Πότε χρειάζεται ειδική φροντίδα: Αν όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχατε προστρέξει σε έναν ειδικό για να σας απαλλάξει από δυσχρωμίες, πανάδες, ρυτίδες έκφρασης και πιθανώς ακμή (ναι, συμβαίνει να εμφανιστεί και σε σαραντάρες εξαιτίας ορμονικών αλλαγών), τώρα οι θεραπείες θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, κυρίως όσον αφορά στο χρόνο και το κόστος. Αλλά ευτυχώς, τα laser, τα χημικά peeling και, βεβαίως, το Botox μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε κάθε ηλικία.

Το πρόσωπό σας από τα 50 και μετά

Η αδυναμία του οργανισμού να παράγει όση ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης παρήγαγε τις προηγούμενες δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να «καμουφλαριστεί» με τίποτε: το πρόσωπό σας έχει νικηθεί από το νόμο της βαρύτητας -στα βλέφαρα, την περιοχή κάτω από τα μάτια, τα μάγουλα, το πιγούνι, το λαιμό- και οι ρυτίδες έχουν πλέον σχηματίσει μια μόνιμη «κοτλέ» εικόνα στην όψη σας. Η χρήση κρεμών που περιέχουν shea butter είναι ικανή να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης. Αλλά τίποτε παραπάνω.

-Πότε χρειάζεται ειδική φροντίδα: Μεγάλη διαφορά μπορούν να κάνουν στο κουρασμένο πρόσωπό σας κάποιες επαναστατικές μεσοθεραπείες σύσφιξης της επιδερμίδας μέσω ραδοσυχνοτήτων ή υπέρυθρης ακτινοβολίας οι οποίες έχουν την ικανότητα να λειαίνουν τις ρυτίδες. «Μαζί με τη χρήση των κατάλληλων αντιγηραντικών κρεμών καθώς και αυτών που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, θα βοηθήσετε να διαρκέσει όσο περισσότερο γίνεται το αποτέλεσμα των θεραπειών. Τουλάχιστον, να μην φτάσετε στο νυστέρι» τονίζει η Chiu, και καταλήγει: «Όσο νωρίτερα μια γυναίκα ξεκινήσει μια επαγγελματική φροντίδα, τόσο πιο νέα θα δείχνει καθώς τα χρόνια προχωρούν, ακόμη και μετά τα 50».

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ