«I Am A Nose»: μια ταινία αφιερωμένη στη δημιουργία των αρωμάτων της Chanel

i-am-a-nose
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ο δημιουργός αρωμάτων της Chanel, Oliver Polge, καταγράφει σε φιλμ τον τρόπο που συνθέτει τις νότες των ευωδιαστών συμφωνιών του.

Η Chanel αποκαλύπτει άγνωστα κεφάλαια από την ιστορία της με μια ταινία αφιερωμένη στη δημιουργία των αρωμάτων της, όπου «πρωταγωνιστεί» ο ίδιος ο αρωματοποιός του οίκου, Olivier Polge -η Μύτη της Chanel.

Στην ταινία -μικρό αριστούργημα-, με τον τίτλο Είμαι Μια Μύτη (I Am A Nose), ο Olivier Polge μιλά για τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας και αποκαλύπτει την επιθυμία του να συνθέτει νότες και να δημιουργεί συμφωνίες, μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις, σαν κι αυτές που θα διαβάσετε παρακάτω:

«Το άρωμα είναι μια οικογενειακή ιστορία για μένα. Οι γονείς μου συναντήθηκαν σε μια σχολή αρωματοποιίας, και ήμουν τεσσάρων ετών όταν ο πατέρας μου έγινε η «μύτη» του οίκου Chanel. Παρόλο που μεγάλωσα στο Παρίσι, οι μυρωδιές της παιδικής μου ηλικίας συνδέονται με την Προβηγκία, και ακόμη θυμάμαι τις ευωδιές των υγρών λίθων του σπιτιού των παππούδων μου ή τους ηλιοκαμένους θάμνους στους γύρω λόφους. Οι γονείς μου αγαπούσαν τη ζωγραφική, γι’ αυτό δεν έχει φύγει από τη μνήμη μου η μυρωδιά της τερεβινθίνης, με την οποία δημιουργούσαν τις ελαιογραφίες τους. Ωστόσο, περισσότερο από τα αρώματα και τη ζωγραφική, η μουσική ήταν το πρώτο μου πάθος.

Όταν ήμουν 20 ετών και είχα αρχίσει να μαθαίνω την τέχνη της αρωματοποιίας από τον πατέρα μου, ανακάλυψα ότι η μουσική και το άρωμα μιλούσαν με την ίδια γλώσσα στην ψυχή μου. Έτσι, ξεκίνησα να συνθέτω τις δικές μου αρωματικές νότες και συμφωνίες, σαν να επρόκειτο για μουσικό έργο. Όμως ο πατέρας μου, η μεγάλη «μύτη» της Chanel, τότε, δεν το βρήκε πολύ καλή ιδέα επειδή ήταν πιστός στην κλασική και διαχρονική αξία των αρωμάτων που δημιουργούσε ο οίκος. Μέχρι μια μέρα, που παρακολουθώντας τη συγκομιδή φρούτων, καρπών και ανθών στην Καλαβρία και τις Συρακούσες, αποφάσισα να συνθέσω μια σύγχρονη εκδοχή του Chanel No 5 -με έξτρα νότες από περγαμόντο, λεμόνι και γιασεμί- χωρίς να χάσω καμία ιδιότητα από το χαρακτήρα και το μυστήριο του θρυλικού αρώματος. Ήταν η μέρα που έγινα εγώ η «μύτη» της Chanel».

Δείτε το φιλμ I Am A Nose, εδώ.

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ