Οκτώ τρόποι να μαγειρεύετε πιο υγιεινά χωρίς κόπο

ugieini-mageiriki
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε ριζικά τον τρόπο ζωής σας για να τρώτε καλύτερα. Με μερικές απλές συμβουλές μπορείτε να ανεβάσετε επίπεδο τη μαγειρική σας, από άποψη υγείας και νοστιμιάς και να απολαύσετε τα οφέλη της στον οργανισμό σας.

Πλύνετε, κόψτε και ψήστε τα λαχανικά σας μια ημέρα της εβδομάδας
Αν ανησυχείτε ότι δεν τρώτε πολλά λαχανικά γιατί δεν έχετε τον χρόνο ή την όρεξη να τα πλύνετε και να τα διαχειριστείτε, βρείτε μια μέρα της εβδομάδας που σας βολεύει και ετοιμάστε τα. Έτσι θα έχετε όλη την εβδομάδα έτοιμα λαχανικά για να αξιοποιήσετε σε σαλάτες, σούπες, ζυμαρικά κ.ο.κ., αντί να στραφείτε σε ανθυγιεινές επιλογές.

Καταψύξτε φρούτα και λαχανικά προτού χαλάσουν
Αν έχετε αγοράσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά από αυτά που μπορείτε να καταναλώσετε άμεσα, βάλτε τα στην κατάψυξη. Έτσι θα μειώσετε τη σπατάλη φαγητού, θα εξοικονομήσετε χρήματα και θα έχετε έτοιμα υλικά για smoothies.

Έχετε πάντα δημητριακά στο ντουλάπι σας
Όλοι μας έχουμε ζήσει τις ημέρες που απλώς δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε. Για αυτές τις φορές, φροντίστε να έχετε στο ντουλάπι σας κους κους, κινόα, πλιγούρι, ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να φτιάξετε τη βάση ενός υγιεινού φαγητού ή μιας σαλάτας.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο επεξεργασμένα λάδια
Προτιμήστε το ελαιόλαδο και το έλαιο αβοκάντο, το οποίο μάλιστα έχει υψηλότερο σημείο καπνού, που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για stir-fry λαχανικά και για τσιγάρισμα.

Μαγειρέψτε το φαγητό σας σε ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
Μια άλλη εναλλακτική έναντι του λαδιού που έχετε είναι να μαγειρεύετε με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου αντί για λάδι. Βράστε σε αυτό το ρύζι σας, την κινόα, το κους κους, τα λαχανικά ή το κορόπουλό σας ή προσθέστε το σε σπιτικές σάλτσες και αφήστε το να αρωματίσει το φαγητό σας.

Φτιάξτε τα δικά σας ντρέσινγκ σε μεγάλης παρτίδες
Για να αποφύγετε τα έτοιμα ντρέσινγκ που είναι γεμάτα κορεσμένα λιπαρά, πρόσθετη ζάχαρη και θερμίδες, φτιάξτε τα δικά σας και μάλιστα σε ποσότητες μεγάλες, ώστε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σας και να τα έχετε εύκαιρα για εβδομάδες. Δοκιμάστε βινεγκρέτ με κόλιαντρο και λεμόνι, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε σκόρδο, αλάτι, μέλι και ξίδι, αλλά και ντρέσινγκ με ταχίνι, όπου μπορείτε να αναμείξετε ταχίνι, χυμό λεμονιού, μέλι, σκόρδο, δεντρολίβανο, αλάτι και νερό

Χρησιμοποιήστε γιαούρτι αντί για μαγιονέζα, κρέμα και ξινόκρεμα
Όταν μια συνταγή χρειάζεται μαγιονέζα, ξινόκρεμα κ.ο.κ. δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σκέτο γιαούρτι. Εκτός του ότι έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, θα σας δώσει σχεδόν την ίδια γεύση και εξίσου νόστιμο αποτέλεσμα.

Δώστε στα λαχανικά σας πρωταγωνιστικό ρόλο
Ακόμη κι αν δεν είστε χορτοφάγοι, δοκιμάστε να αφιερώνετε (τουλάχιστον) μια ημέρα της εβδομάδας εξ ολοκλήρου στα λαχανικά, αφαιρώντας από το πιάτο κάθε πηγή κρέατος. Πειραματιστείτε με τρόπους μαγειρέματος των λαχανικών, ψήστε τα, βάλτε τα στα σάντουιτς, στις σαλάτες, στο ρύζι σας και απολαύστε τα με ιδιαίτερα μυρωδικά και σάλτσες.