Έξι συμβουλές υγείας που έχουν αποδειχτεί με έρευνες

ugeia-diatrofi
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Σε μια εποχή που ακούμε και διαβάζουμε πολλά, καλό είναι να φιλτράρουμε την πληροφορία, ειδικά όσον αφορά την υγεία και τη διατροφή μας, και να ακολουθούμε συμβουλές και tips που έχουν αποδειχτεί επιστημονικά. Όπως τα παρακάτω.

Μην πίνετε αναψυκτικά με ζάχαρη
Τα αναψυκτικά αυτά έχουν συνδεθεί στενά με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και πολλά άλλα προβλήματα υγείας, ενώ κάποιοι φρουτοχυμοί είναι εξίσου βλαβεροί. Επίσης, λόγω του ότι ο εγκέφαλος δεν μετρά τις θερμίδες από την υγρή ζάχαρη, με τον ίδιο τρόπο που κάνει με τις στερεές τροφές, όταν καταναλώνουμε αναψυκτικά, τελικά καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες.

Τρώτε ξηρούς καρπούς
Παρ’ όλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πολύ υγιεινοί και θρεπτικοί και τα λιπαρά τους είναι «καλά». Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ σύμφωνα με έρευνες βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιοπαθειών. Συν τοις άλλοις, ο οργανισμός μας δεν απορροφά το 10-15% των θερμίδων των ξηρών καρπών ενώ κάποιες έρευνες, όπως αυτή του Purdue University, Department of Foods and Nutrition δείχνουν ότι μπορεί να δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό. 

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
Το γνωστό σε όλους μας junk food και οι επεξεργασμένες τροφές του σούπερ μάρκετ είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διεγείρουν τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και να μας οδηγούν σε υπερφαγία, ακόμη και εθισμό σε κάποιες περιπτώσεις. Οι τροφές αυτές, όμως, δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και μικροθρεπτικά συστατικά, ενώ είναι πλούσιες σε αλάτι, ζάχαρη και βλαβερά τρανς λιπαρά, παρέχοντάς μας κενές θερμίδες.

Μην φοβάστε τον καφέ
Ο καφές στην πραγματικότητα είναι πολύ υγιεινός, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Πολλές έρευνες, μάλιστα, τον έχουν συνδέσει με μακροζωία, μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά και Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και άλλων παθήσεων.

Τρώτε λιπαρά ψάρια
Τα ψάρια αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και καλών λιπαρών, με ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια να είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν τα περισσότερα ψάρια, παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων της καρδιάς, άνοιας και κατάθλιψης. Κι αν ανησυχείτε για τα ψάρια και τα βαρέα μέταλλα, κάντε κλικ εδώ.

Η υγεία του εντέρου καθορίζει τη συνολική μας υγεία
Τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό μας και συστήνουν το μικροβίωμα του εντέρου μας είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη συνολική μας υγεία. Όταν η ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερο διαταράσσεται και δημιουργείται δυσβίωση, τότε μπορεί να μας χτυπήσουν την πόρτα ποικίλες χρόνιες παθήσεις, όπως επίσης και η παχυσαρκία. Ένας καλός τρόπος να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας είναι με την κατανάλωση προβιοτικών τροφών όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ ή με τη λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά και την κατανάλωση πολλών φυτικών ινών. Μην ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως καύσιμο για τα καλά βακτήρια του εντέρου.