Τι να μην τρώτε για να έχετε νεανική επιδερμίδα

ti-na-min-trote-gia-na-exete-neaniki-epidermida
ΤΡΙΤΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Μάθετε σε ποιες τροφές κρύβονται οι δολοφόνοι των κυττάρων της επιδερμίδας σας.

Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερες κλινικές ανά τον κόσμο προσφέρουν ως θεραπεία αναζωογόνησης ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών. Γνωρίζουμε πλέον ότι η διατροφή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ποιότητα του δέρματος, την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και την αντίστασή του στα σημάδια γήρανσης. Μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο της Βοστώνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια διατροφολογίας Dr. Joan Salge Blake, το επιβεβαιώνει: η πηγή της νεότητας βρίσκεται στο πιάτο μας.

Τι μπορεί να περιέχεται στις τροφές που προκαλούν γήρανση του δέρματος;  Η απάντηση εντοπίζεται σε δύο χημικές διαδικασίες, το οξειδωτικό στρες και τη γλυκοζυλίωση. Το πρώτο λαμβάνει χώρα όταν οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται από ορισμένες τροφές επιτίθενται στα υγιή κύτταρα του οργανισμού, προκαλώντας μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος που παράγονται από το χόριο, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό ρυτίδων. Τα δερματικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν χωρίς να αναζωογονούνται όσο γρήγορα απαιτείται. Η δεύτερη χημική διαδικασία, η γλυκοζυλίωση, είναι μια περίπλοκη αντίδραση που κατά κανόνα προκαλείται από διατροφή πλούσια σε σάκχαρα επιφέροντας απώλεια ελαστικότητας και χαλάρωση στο δέρμα, ταυτόχρονα με σχηματισμό νέωνρυτίδων.
 

 Ποιες τροφές να αποφεύγετε: «Για να διατηρήσετε την υγιή λάμψη υγείας της επιδερμίδας σας μείνετε μακριά από τα τρόφιμα που προκαλούν οξειδωτικό στρες και γλυκοζυλίωση», αναφέρει η Dr. Joan Salge Blake στην αναφορά της, εξηγώντας ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά (στα οποία οφείλεται και η εμφάνιση κηλίδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας). Ιδανικές πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης που έχει ανάγκη ο οργανισμός για γερά οστά, ανθεκτικές αρθρώσεις και δυνατό, ελαστικό και σφιχτό δέρμα, είναι τα πουλερικά και ασπράδια αυγών. Επίσης, αποφύγετε προϊόντα παρασκευασμένα με λευκό αλεύρι (ψωμί, μπισκότα, ζυμαρικά) και προτιμήστε τα ολικής αλέσεως που θα ικανοποιήσουν για μεγαλύτερη διάρκεια το αίσθημα πείνας. «Ξεχάστε τα γλυκαντικά που κρύβονται κυρίως σε light αναψυκτικά και πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που διαφημίζονται ως προϊόντα χωρίς ζάχαρη, τονίζει η μελέτη. «Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού -ή υποκατάστατων- πρόσθετων και συντηρητικών, τα οποία είναι βλαβερά για το δέρμα», τονίζει η Dr. Joan Salge Blake και προσθέτει: «Αν δεν ξέρετε τι να αγοράσετε, είναι απλό: επιλέξτε τα προϊόντα που έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία. Για παράδειγμα, είναι πολύ καλύτερο να φάτε ένα απλό γιαούρτι με λίγο μέλι, παρά επεξεργασμένο γιαούρτι που περιέχει περισσότερη ζάχαρη απ’ ότι τα κομμάτια φρούτων που περιέχουν!»

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΓΑΡΗ