Πώς θα «πρασινίσετε» την ρουτίνα ομορφιάς σας

pos-tha-prasinisete-tin-routina-omorfias-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Τα απλά βήματα που θα μετατρέψουν τα ράφια του μπάνιου σας σε οικολογικό beauty spot.

Μπορείτε να απλώνετε όσα καλλυντικά θέλετε στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά σας και ταυτόχρονα να νιώθετε σίγουρες ότι συμβάλλετε στην οικολογική ισορροπία στον πλανήτη; Ναι, μπορείτε!

Τα τελευταία χρόνια, η «πράσινη» επανάσταση στον τρόπο ζωής γενικότερα, έφερε στην επιφάνεια πληθώρα καλλυντικών με οργανικές και φυτικές ύλες, με τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα διοχετεύουν στο εμπόριο να τα χαρακτηρίζουν βιολογικά, φυσικά, φυτικά ή οικολογικά. Αλλά πολλές φορές, οι ετικέτες δεν λένε όλη την αλήθεια. Στις αναζητήσεις σας στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών, των φαρμακείων ή των on line beauty shops, θα βρεθείτε αντιμέτωπη με άπειρες εναλλακτικές προτάσεις. Όμως, τι σημαίνει στην ουσία «πράσινο» προϊόν;

H Carron Coleman, μια από τις πιο δημοφιλείς beauty bloggers, η οποία εδώ και μια δεκαετία εμπνέει τις αναγνώστριές της στον φυσικό τρόπο ζωής και σε μια μη «πράσινη» προσέγγιση στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά τους, λέει: «Η βασική προσέγγιση έχει να κάνει με την επιλογή μη-τοξικών καλλυντικών, αναζητώντας στις ετικέτες τις αγνότερες φυσικές συνθέσεις και ζητώντας συμβουλές από το δερματολόγο ή το φαρμακοποιό σας, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο την επαφή σας με επιβλαβή συστατικά -τόσο για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και την υγεία σας, όσο και για τον πλανήτη ολόκληρο. Αλλά το σπουδαιότερο ρόλο παίζει η αλλαγή στον τρόπο που φροντίζετε την επιδερμίδα σας σε καθημερινή βάση». Η Coleman συμβουλεύει:

Γίνετε περισσότερο αφαιρετική και δημιουργική: «Κυρίως, μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις. Οι κρέμες ματιών, για παράδειγμα, σπάνια διαφέρουν σε δομή και σύνθεση από μια καλή ενυδατική κρέμα προσώπου. Προσθέστε μια αγνή λοσιόν καθαρισμού και ένα ευρέως φάσματος αντηλιακό για να διατηρήσετε το δέρμα σας σε άριστη κατάσταση. Αυτά αρκούν για μια σωστή ρουτίνα αντιγήρανσης», τονίζει η Coleman.Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε τι ακριβώς περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας; «Φτιάξτε τα μόνη σας. Όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα, αλλά θα έχετε και τη σιγουριά ότι δεν απλώνετε   συντηρητικά ή τοξικές χημικές ουσίες στην επιδερμίδα σας. Μια απλή, αποτελεσματική μάσκα προσώπου δε απαιτεί τίποτε παραπάνω από λίγο μέλι και λάδι καρύδας. Ένα μείγμα λαχανικών αποτελεί την τέλεια εναλλακτική ενυδατική κρέμα. Τοποθετώντας σακουλάκια με πράσινο τσάι στο δέρμα σας θα εξουδετερώσετε την ακμή. Κι αυτά είναι τα ελάχιστα παραδείγματα αυτοσχέδιων και αποτελεσματικών καλλυντικών», λέει.

 Βεβαιωθείτε ότι αυτό που γράφει «Φυσικό» είναι πράγματι τέτοιο: Οι τοξικές συνθετικές ουσίες είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη βιομηχανία ομορφιάς σήμερα, με τη φράση «100% φυσικό» να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στη σύνθεση ενός καλλυντικού. Και εδώ είναι το οξύμωρο: τα περισσότερα βιολογικά καλλυντικά με βάση το νερό (σαμπουάν, λοσιόν και κρέμες), παρόλο που καλλιεργούνται χωρίς συνθετικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα, εντούτοις πρέπει να έχουν συντηρητικά ώστε να καθίστανται ασφαλή. Η Coleman συμβουλεύει: «Από όλα, ξεχωρίστε και επιλέξτε όσα καλλυντικά δημιουργούνται από αποστάγματα βοτάνων, που  αναπτύσσονται με βιοδυναμική καλλιέργεια. Οι διαπιστευμένοι φορείς που ελέγχουν τα συγκεκριμένα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, δεν βάζουν τη σφραγίδα τους χωρίς να έχουν περάσει τα μείγματα και τις συσκευασίες από μικροσκόπιο».

Και η συσκευασία παίζει ρόλο: Τα γυάλινα βαζάκια, εκτός από 100% ανακυκλώσιμα, δεν περιέχουν τις τοξίνες που υπάρχουν στα πλαστικά αμπαλάζ πολλών καλλυντικών προϊόντων. «Συστατικά όπως τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο/ΡΕΤ, πολυανθρακικό πολυμερές, πολυπροπυλένιο, δισφαινόλη-Α/BPA κλπ., ερχόμενα σε επαφή με το προϊόν μπορούν να οδηγήσουν σε ενδοκρινικές διαταραχές κατά την εφαρμογή, ενώ το φθηνό, ανθεκτικό και εύκολο στη συναρμολόγηση PVC, περιέχει μη ανακυκλώσιμα πρόσθετα και βλαβερούς χημικούς σταθεροποιητές, όπως μόλυβδο, κάδμιο και άλλα ύποπτα καρκινογόνα», τονίζει η Coleman.

THE BEAUTY TEAM