Φουσκωμένη κοιλιά στην παραλία; Ποτέ ξανά...

fouskomeni-koilia-stin-paralia-pote-ksana

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013

Ο γνωστός βραχνάς της επίπεδης κοιλιάς μας ακολουθεί και στην παραλία. Και επειδή κανείς δε μπορεί να... ρουφιέται για πολλή ώρα, καλό είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, πριν ξεχυθούμε στις ακρογιαλιές.

Πολλά τρόφιμα και καθημερινές συνήθειες δυστυχώς «ευνοούν» το φούσκωμα. Το click@Life σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αισθάνεστε ανάλαφροι με το μαγιό σας.

Μακριά από ανθρακούχα

Τα ανθρακούχα προϊόντα, από το νερό μέχρι τα αναψυκτικά, κάνουν την κοιλιά να πρήζεται και να μοιάζει με φουσκωμένο μπαλόνι. Επιλέξτε καλύτερα να πιείτε νερό ή ένα ζεστό (ή διατηρημένο σε απλή ψύξη) τσάι με τζίντζερ. Εναλλακτικά, προσθέστε φρεσκοτριμμένο τζίντζερ σε πράσινο ή μαύρο τσάι, ακόμα και στα γεύματά σας. Το τζίντζερ έχει μια κατευναστική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα και μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τις εκπομπές αερίων.

Αλάτι και νάτριο με μέτρο

Το νερό προσελκύει το νάτριο σα μαγνήτης και επομένως όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε νάτριο, όπως το ψωμί ή η σάλτσα σόγιας, αναγκάζεστε να πίνετε ακόμη περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να πρηζεστε, αφού το σώμα σας κατακρατά τις επιπλέον ποσότητες υγρών. Για να αμβλύνετε την κατακράτηση, επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως το αβοκάντο, η παπάγια, το μάνγκο, η μπανάνα και το πεπόνι. Το κάλιο είναι ένα φυσικό διουρητικό και βοηθά στην αποβολή του νατρίου.

Μπρόκολα, φασόλια κλπ

Ενώ είναι απίστευτα υγιεινά, αν θέλετε να αποφύγετε το φούσκωμα, αποστασιοποιηθείτε από τρόφιμα, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα αγγούρια, τα κρεμμύδια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σέλινο, τα μήλα, και τα φασόλια. Οι τροφές αυτές ενισχύουν το φούσκωμα ενώ αντίθετα αν επιλέξετε να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα καρότα, τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, το πεπόνι, τα σταφύλια και τα μούρα, μειώνετε αισθητά τις πιθανότητες να αποκτήσετε μία φουσκωμένη κοιλιά.

Τέρμα το αλκοόλ

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, ότι πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, αν θέλετε να μην υποφέρετε από φούσκωμα, καθώς το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, αλλά η διουρητική του δράση μπορεί να ανακάμψει την κατακράτηση υγρών, δημιουργώντας φούσκωμα. Αντ' αυτού, προσθέστε φρέσκα κλωναράκια δυόσμου, φέτες λεμόνι, λάιμ ή λίγα πολτοποιημένα μούρα και κάντε το νερό σας συναρπαστικό.

Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες

Τα τρόφιμα που καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο στομάχι σας, όπως οι σαλάτες, αν και είναι αναμφίβολα υγιεινές επιλογές, μπορούν να δράσουν αρνητικά αν τις καταναλώσετε σε μεγάλες μερίδες. Αν θέλετε το στομάχι σας να φαίνεται επίπεδο, το καλύτερο στοίχημά είναι να κρατήσετε τις μερίδες σας μικρές. Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο στομάχι σας, όπως τα μαγειρεμένα καρότα και τα χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά αποξηραμένα φρούτα. Με τον τρόπο αυτό θα πάρετε μια υγιή δόση των βιταμινών, των μετάλλων και των αντιοξειδωτικών, χωρίς να αισθάνεστε φούσκωμα.

Υδατάνθρακες και ζάχαρη

Το σώμα σας έχει την ικανότητα να αποθηκεύει περίπου 500-700 γραμμάρια υδατανθράκων ως γλυκογόνο, δηλαδή ως αποθεματική ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσει ως καύσιμο. Μεγάλη ποσότητα του γλυκογόνου αποθηκεύεται στο συκώτι, αλλά το μεγαλύτερο μέρος είναι στοιβαγμένο στους μυς, ενώ για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου αποθηκεύονται αντίστοιχα 3 γραμμάρια νερού.

Με απλά λόγια, δηλαδή, όταν τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες και ζάχαρη από το συνηθισμένο, διατηρείτε περισσότερο γλυκογόνο και υγρά, που δημιουργούν την αίσθηση της διογκωμένης κοιλιάς. Αν και δεν συνίσταται η αποφυγή των υδατανθράκων, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να τους κρατήσετε υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, λαχανικά μαζί με άπαχη πρωτεΐνη, λίγα υγιή λιπαρά και μία ποσότητα τροφίμων ολικής αλέσεων, είναι ιδανικό γεύμα για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να έχετε φούσκωμα.

Τεχνικές μη....φουσκώματος

Όταν παραλείπετε γεύματα, τρώτε πολύ γρήγορα, μασάτε τσίχλες ή πιπιλάτε καραμέλες και στο ενδιάμεσο πίνετε νερό, τότε στην ουσία εγκλωβίζετε αέρια στο στομάχι σας. Για να το αποφύγετε αυτό, μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από πέντε ώρες χωρίς να καταναλώσετε κάποιο τρόφιμο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μασάτε καλά την τροφή σας και να μην τρώτε λαίμαργα.

Καυτερά …όχι

Μπορεί να λατρεύετε τις καυτερές πιπεριές και τα μπαχαρικά, αλλά λίγο πριν βγείτε στην παραλία καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε τίποτα από αυτά, καθώς μπορούν να ερεθίσουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και να αυξήσουν την παραγωγή αερίων. Πριν από τη θάλασσα, λοιπόν, καλό θα ήταν να κρατήσετε τα γεύματά σας απλά και να επιλέξετε «καταπραϋντικά» βότανα και τα μπαχαρικά, όπως είναι ο δυόσμος, το δεντρολίβανο και η κανέλα.

Προϊόντα αδυνατίσματος

Τα προϊόντα αδυνατίσματος, που περιέχουν το υποκατάστατο της ζάχαρης σορβιτόλη μπορούν επίσης να προκαλέσουν φούσκωμα, διότι η σορβιτόλη είναι μη απορροφήσιμος υδατάνθρακας. Επιπλέον, η σορβιτόλη μπορεί να προστεθεί ως ένα αδρανές συστατικό σε φάρμακα.