Γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινές υπερτροφές του φθινοπώρου

mila-fthinoporo
ΤΡΙΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Κάθε εποχή έχει τη δική της γεύση, χρώμα και άρωμα και το φθινόπωρο δεν υστερεί καθόλου. Δείτε ποιες τροφές θα φροντίσουν την υγεία σας αυτή την εποχή και πώς και σπεύστε να τις προμηθευτείτε.

Μήλα
Γλυκά ή ξινά, τα μήλα ικανοποιούν πείνα και λιγούρες είτε ωμά, είτε ψητά σε κάποιο νόστιμο πιάτο τύπου πίτας. Προτιμήστε τα βιολογικά και πλύνετέ τα καλά, έτσι ώστε να καταναλώσετε και τη φλούδα τους, που περιέχει φλαβονοειδή που κάνουν καλό στην καρδιά. Τα μήλα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιλαμβάνουν 4 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, κάνοντας καλό στο έντερο και κρατώντας το αίσθημα πείνας μακριά για περισσότερη ώρα.

Κουνουπίδι
Μπορεί να αποτελεί παιδικό σας τραύμα, αλλά πρέπει να του δώσετε άλλη μια ευκαιρία, καθώς είναι υπέροχο στον ατμό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν πουρέ ή στη σούπα. Τα κουνουπίδια που δρουν κατά του καρκίνου, έχουν υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσια σε βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης.

Κολοκύθα
Η βασίλισσα του Halloween είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση στα 100 γραμμάρια, ενώ περιέχει και βιταμίνη C, όπως και Ε. Ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο δεν λείπουν από τη διατροφική της αξία και ταυτόχρονα περιέχει πρωτεΐνη, κάλιο και φυτικές ίνες. Εκτός από τη σάρκα της, σημαντικά οφέλη παρουσιάζουν και οι σπόροι της, οι οποίοι έχουν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Κάνει καλό στα μάτια, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προστατεύει τις αρθρώσεις από φλεγμονές χάρη στη βήτα καροτίνη της, ενώ οι φυτικές της ίνες είναι ό,τι πρέπει για την υγεία του εντέρου.

Σπανάκι
Το θρεπτικό σπανάκι υπάρχει στην αγορά όλο τον χρόνο, φρέσκο και κατεψυγμένο, αλλά οι βασικότερες εποχές, όπου μπορείτε να είστε σίγουροι για την φρεσκάδα του είναι η άνοιξη (από Μάρτιο έως Μάιο) και το φθινόπωρο (από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο). Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που υπάρχουν, με  βιταμίνη A, C, Β, Κ και Ε, αλλά και με σίδηρο και κάλιο. Αποτελεί, μάλιστα, κατάλληλο χυμό για αποτοξίνωση πριν τη δίαιτα, αφού καθαρίζει το πεπτικό. 

Καρότα
Τα καρότα είναι μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, αφού έχουν υψηλή συγκέντρωση σε βήτα-καροτίνη και σε συνδυασμό με τα  πράσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν στην αύξηση της προστασίας μας από τον καρκίνο του μαστού, μεταξύ άλλων. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β και μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας, ενώ η λιγνίνη τους βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Μπρόκολο
Είναι μια από τις πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη C, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού μας, ενώ περιέχει δύο φυτοχημικά που ονομάζονται ινδόλες και ισοθειοκυανάτες, οι οποίες αυξάνουν τη δραστηριότητα μιας ομάδας ενζύμων που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες. Ακόμη, η βήτα-καροτίνη, η γλουκοραφανίνη, το διινδολυμεθάνιο, το σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και κάποια αμινοξέα που περιέχονται στο μπρόκολο εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη, το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες.