«Έφυγε» η σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη

sofia-kokosalaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Η καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας άφησε την τελευταία της πνοή στα 47 μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη πέθανε στην ηλικία των 47 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η Κοκοσαλάκη, η οποία είχε κάνει δημοφιλή τα αρχαιοελληνικά μοτίβα και σχεδίασε τα κοστούμια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στην Αθήνα και αρχικά σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1998.

Παράλληλα με την συνεργασίες με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας, ξεκίνησε να διαθέτει τις δημιουργίες στα καταστήματα μόδας της Ελλάδας και το 1999 παρουσίασε την πρώτη της συλλογή για άντρες και γυναίκες.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού «ELLE» και την ίδια χρονιά της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το 2004 απέσπασε το βραβείο «New Generation Designer».

Τα ρούχα της χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε η σχεδιάστρια ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονταν στο χέρι.