Μπορείτε να φοράτε διαφορετικά αρώματα μαζί;

mporeite-na-forate-diaforetika-aromata-mazi
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ναι, λένε οι αρωματοποιοί. Αρκεί να ξέρετε πώς να τα συνδυάζετε κατάλληλα.

Η ανάμειξη δυο ή τριών διαφορετικών ευωδιών -ή αλλιώς perfume layering, fragrance cocktail και scent mixing- είναι μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι γυναίκες εδώ και αιώνες με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αρωματικό πέπλο με προσωπική σφραγίδα. Πολλοί ειδικοί διαφωνούν, θεωρώντας πως ένα καλό άρωμα δεν πρέπει να επιδέχεται επιπλέον προσμίξεις ή συνδυασμούς με κάποιο άλλο, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι οι αρωματοποιοί που τονίζουν ότι ένα perfume layering, εάν γίνει με γνώση των κατάλληλων ευωδιών και των σωστών δόσεων, όχι μόνο δημιουργεί μια εντελώς ιδιαίτερη και «αποκλειστική» αρωματική αρμονία, αλλά επιπλέον αναδεικνύει κρυφές νότες από κάθε άρωμα, που πολλές φορές περνούν απαρατήρητες.

Η Laurice Rahme, μια Γαλλίδα αρωματοποιός και ιδρύτρια του οίκου Bond Νο 9 με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει: «Δεν υπάρχουν κανόνες και νόμοι, παρά μόνο η ανάγκη για έκφραση των συναισθημάτων για κάθε γυναίκα, που θέλει να φορά μια ευωδιά με την προσωπική της υπογραφή. Τα συνηθισμένα αρώματα, όσο κλασικά ή μοδάτα κι αν είναι, δεν καταγράφουν την προσωπικότητα του ατόμου που τα φορά, αλλά εκείνη του δημιουργού τους. Αλλά το κατάλληλο perfume layering δίνει την μοναδική ευκαιρία για ελευθερία προσωπικής έκφρασης, επιτρέποντας σε όσες γυναίκες το επιχειρούν σωστά, να ευωδιάζουν σύμφωνα με το συναίσθημα, τη διάθεση ή τα ρούχα που φορούν κάθε φορά».

 Πώς επιτυγχάνεται το σωστό perfume layering: «Μην φαντάζεστε ότι κάθε φορά πρέπει να ψεκάζετε ένα άρωμα κατευθείαν πάνω σε ένα άλλο –μολονότι και αυτό μπορεί να βγει σε κάτι ξεχωριστό και αρμονικό», λέει η Rahme και εξηγεί: «Ένα 100% ασφαλές perfume layering μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη στιγμή που εφαρμόζετε μια αρωματισμένη λοσιόν μετά το ντους σας ή όταν  ψεκάσετε ένα άρωμα στους καρπούς σας και ένα άλλο στο λαιμό σας. Και παρά τον γενικό κανόνα που λέει ότι πρώτα απλώνετε ένα άρωμα με βαριά σύνθεση, ώστε να καλυφθεί από το ελαφρύτερο πέπλο που θα ψεκάσετε από πάνω, εντούτοις, παίξτε γύρω από διαφορετικούς συνδυασμούς και μην φοβάστε να πειραματιστείτε».

Ποιες ευωδιές συνδυάζονται καλύτερα: Για να καταλάβετε πώς να συνδυάσετε καλύτερα τα αρώματα σας, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε τα διαφορετικά στρώματα που περιέχει κάθε μεμονωμένο άρωμα. Οι νότες κορυφής είναι αυτές που μυρίζετε αμέσως μόλις ψεκάσετε το δέρμα σας και συνήθως αποτελούνται από φρέσκες και ζωηρές ευωδιές. Οι μεσαίες νότες αποτελούν την καρδιά του αρώματος και είναι συνήθως πιο ζεστές και με ηπιότερη ένταση. Τέλος, οι νότες βάσης είναι εκείνες που θα αναδειχθούν σταδιακά όσο περνούν οι ώρες, αφού οι νότες κορυφής έχουν εξαφανιστεί. «Να θυμάστε καλά αυτές τις οδηγίες πριν επιχειρήσετε ένα perfume layering», τονίζει η Rahme. «Εάν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ στο παρελθόν, ξεκινήστε εκ του ασφαλούς προσπαθώντας να συνδυάσετε δύο αρώματα με κοινή σύνθεση λουλουδιών -γιασεμί, για παράδειγμα- και συνεχίσετε από εκεί με προσεκτικά βήματα, επιχειρώντας να αναμείξετε δυο ή περισσότερες αντίθετες ευωδιές -ένα μπαχαρικό και μια βανίλια, για παράδειγμα, ή σανδαλόξυλο, φλοιό κέδρου και μόσχο», συμβουλεύει η Rahme και προσθέτει: «Μπορεί πίσω από τη δημιουργία ενός καλού αρώματος να κρύβεται ολόκληρη επιστήμη, αλλά κατά κύριο λόγο αφορά στην τέχνη της μετάφρασης των συναισθημάτων σε ευωδιές. Και εκεί, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος». Το μόνο ίσως λάθος είναι να προσπαθήσετε να συνδυάσετε δύο αρώματα που είναι πολύ σκοτεινά, μεθυστικά και με εξαιρετικά έντονο χαρακτήρα. «Μπορεί να είναι καταστροφικά για την αύρα σας όταν χρησιμοποιούνται μαζί».

THE BEAUTY TEAM