Οι 3 βασικοί λόγοι που η επιδερμίδα σας είναι μονίμως λιπαρή

oi-3-basikoi-logoi-pou-i-epidermida-sas-einai-monimos-lipari-epidermida-sas-einai-monimos-lipari
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ακόμη και λίγες ώρες μετά τον καθαρισμό ή κάτω από ...τόνους μακιγιάζ.

Ο κανόνας λέει ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το λιπαρό δέρμα. Και εάν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που πρέπει διαρκώς να σκουπίζουν το πρόσωπό τους με μαντιλάκια ακόμη και λίγες ώρες μετά από μια ρουτίνα περιποίησης, τότε κάτι σημαντικό λείπει από αυτή τη ρουτίνα.

«Όντως, η λιπαρή επιδερμίδα είναι ο πιο ...μισητός τύπος επιδερμίδας, και δυστυχώς το 41% των γυναικών άνω των 25 ετών αναφέρουν ότι έχουν λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται σε διαστήματα υψηλών ορμονικών μεταβολών (περίοδος και εγκυμοσύνη). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου», λέει η Dr. Naissan Wesley, μια διαπρεπής δερματολόγος με μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία δερματικών διαταραχών, και κλινική εκπαιδευτής στην ιατρική σχολή του UCLA.

H Dr. Wesley αναφέρει ότι λιπαρότητα στην περίφημη Ζώνη-Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) είναι το συχνότερο σύμπτωμα, με τις πιθανότητες για ανάπτυξη ακμής να πολλαπλασιάζονται όταν η τάση για υπερέκκριση σμήγματος είναι γενικευμένη σε όλο πρόσωπο. Απ’ την άλλη, υπάρχει και ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα: το μακιγιάζ δεν μπορεί να τιθασευθεί πάνω σε μια μονίμως λιπαρή επιδερμίδα, κάνοντάς το να λιώνει πάνω στο πρόσωπο ακόμη και όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι σε κανονικά επίπεδα. «Μολονότι δεν είναι εύκολο να χειριστείτε το λιπαρό δέρμα, εντούτοις δεν είναι αδύνατο», τονίζει η Dr. Wesley και δίνει τρεις συμβουλές, που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για την έντονη λιπαρότητα της επιδερμίδας σας.

 Βρείτε το κατάλληλο καθαριστικό προσώπου για τον τύπο του δέρματός σας: Ο σωστός καθαρισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη μιας ρουτίνας που εστιάζει στην μείωση της έκκρισης ελαίων και σμήγματος. «Όταν θέλετε πραγματικά να καταπολεμήσετε το λιπαρό δέρμα, τα καθαριστικά προσώπου με υφή ζελ και με αγνή σύνθεση από αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το τσάι, το κίτρο και η πρόπολη, θεωρούνται ιδανικά για την καταπράυνση της επιδερμίδας και στον βαθύτερο καθαρισμό των πόρων», λέει η δερματολόγος και προσθέτει: «Όσο περισσότερο προσπαθείτε να αφαιρέσετε το σμήγμα με συχνή εφαρμογή σκληρών προϊόντων καθαρισμού, τόσο η λιπαρότητα θα παραμένει».

Μην αποφεύγετε την ενυδατική κρέμα: «Οι γυναίκες με έντονη λιπαρότητα έχουν την τάση να μην εφαρμόζουν ενυδατικά προϊόντα στο πρόσωπό τους επειδή φοβούνται ότι θα το κάνουν ακόμη πιο λιπαρό. Και εδώ είναι το λάθος», τονίζει η Dr. Wesley και εξηγεί: «Όταν δεν προσφέρετε στην λιπαρή σας επιδερμίδα επαρκή ενυδάτωση μέσω μιας κατάλληλης ενυδατικής κρέμας, τα κύτταρα αυξάνουν τα επίπεδα παραγωγής ελαίων μέσω των σμηγματογόνων αδένων. Για το πρόβλημά σας, υπάρχουν οι κατάλληλες oil free ενυδατικές κρέμες με λεπτόρρευστη υφή, ενώ αν και αυτές σας φανούν βαριές επιλέξτε ένα serum. Και στις δυο περιπτώσεις αναζητήστε στα βασικά συστατικά τους το σαλικυλικό οξύ, επειδή εστιάζει σε λιπαρά δέρματα με τάσεις ακμής».

Μην τσιγκουνεύεστε τις μάσκες: «Οι μάσκες συμβάλλουν στη μείωση της λιπαρής εμφάνισης στο πρόσωπο, κυρίως επειδή αποφράσσουν τους πόρους και επιτρέπουν στην λιπαρή επιδερμίδα να αναπνέει φυσιολογικά», λέει η ειδικός. Γι’ αυτό, 2 έως 3 φορές την εβδομάδα εφαρμόστε μια μάσκα με συστατικά που θεωρούνται ιδανικά για την μείωση του σμήγματος, όπως βάμμα πρόπολης, ιαματική λάσπη, βιταμίνη Ε, ελίχρυσο, πανθενόλη, αιθέριο έλαιο λεμονιού και τσάι του βουνού.

THE BEAUTY TEAM