SOS: τι κρύβεται πίσω από ένα φθηνό ή...ληγμένο filler;

sos-ti-krubetai-piso-apo-ena-fthino-i-ligmeno-filler-ligmeno-filler
ΤΡΙΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε μια ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, διαβάστε τι λένε οι επιστήμονες και οι νόμοι.

Τα δερματικά εμφυτεύματα αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιο ενός αισθητικού δερματολόγου για τη διαχείριση της γήρανσης του δέρματος, και με την ευκολία που εφαρμόζονται -όσο και λόγω της αποτελεσματικότητάς τους- έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας αυξημένο ενθουσιασμό σε κάθε γυναίκα που θέλει ξανά ένα πρόσωπο νεανικό και χωρίς ρυτίδες. Ωστόσο, κάποια πράγματα που σχετίζονται με τη χρήση fillers, μπορεί να μην σας τα πει ούτε ο ίδιος ο γιατρός σας. Το παρακάτω κείμενο περιγράφει εν συντομία τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν δεν εμπιστευθείτε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο ή αποφασίσετε να  υποβληθείτε σε θεραπεία δερματικών εμφυτευμάτων σε κάποιο ταξίδι σας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εγκρίσεις και οι νόμοι που διέπουν την εφαρμογή fillers: Τα δερματικά εμφυτεύματα θεωρούνται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως ιατρική μέθοδος θεραπείας κατά της γήρανσης του δέρματος και ως εκ τούτου κάθε υλικό πρέπει να έχει υποστεί έλεγχο ποιότητας, που διενεργείται από συγκεκριμένους φορείς έγκρισης -ανάλογα με τη χώρα. Οι εγκρίσεις αυτές επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, ενώ ακόμη και για την εμπορία τους υπόκεινται σε πιστοποιήσεις από αρμόδια όργανα σε κάθε χώρα. Στην Ευρώπη, η σήμανση Conformité Européenne -CE- (Eυρωπαϊκή Συμμόρφωση στα γαλλικά) παρέχεται για προϊόντα που συμμορφώνονται με τα καθορισμένα πρότυπα της ΕΕ, ενώ στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτική η έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μολονότι το καθεστώς έγκρισης από τον αμερικανικό FDA για οποιοδήποτε υλικό πλήρωσης είναι ευρέως αποδεκτή στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, εντούτοις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα και στην Ελλάδα, δεν αποτελεί τεκμήριο ασφαλούς χρήσης ή εμπορίας.

 Ο μύθος των φθηνών fillers: Ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με το κόστος παρασκευής ενέσιμων υλικών πλήρωσης και αυτό ακριβώς έχει ανοίξει το δρόμο για υποβαθμισμένα προϊόντα, τα οποία είναι μεν φθηνότερα, αλλά πιθανώς να είναι επισφαλή. Fillers από την Κίνα, την Κορέα, την Ουκρανία, τη Συρία (!) και πολλά άλλα μέρη του πλανήτη εισάγονται στην ελληνική αγορά, με τις περισσότερες των περιπτώσεων να μην έχουν υποστεί εγκρίσεις ασφαλείας ή, τουλάχιστον, να μην είναι εύκολη η διαπίστωση ύπαρξης επίσημων εγγράφων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ευθύνη του θεράποντος ιατρού αυξάνεται κατακόρυφα. Και η άγνοια, δεν συγχωρείται (πόσο μάλλον όταν εμπιστεύεστε την ενέσιμη θεραπεία σας σε μια αυτοαποκαλούμενη αισθητικό).

Ναι, υπάρχουν και ληγμένα fillers: Ακόμη και ένα εγκεκριμένο δερματικό εμφύτευμα, μπορεί να μην αναγράφει ημερομηνία λήξης, πόσο μάλλον ένα filler προερχόμενο εκτός ΕΕ, όπου τα ελεγχόμενα δεδομένα για τη μακροζωία των υλικών πλήρωσης που δημοσιεύονται από την κατασκευαστική εταιρεία να μην είναι πάντοτε διαθέσιμα. Σύμφωνα με αναφορές του επίσημου φορέα πλαστικών χειρουργών της ΕΕ, European Society of Plastic Surgery (EURAPS), στην Ινδία, στην Κίνα ή ακόμη και στην διπλανή μας Π.Γ.Δ.Μ., παράγονται υλικά πλήρωσης, τα οποία εκτός από έλλειψη επίσημης έγκρισης CE, δεν διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με τη μακροζωία της σύνθεσής τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει σημάδια στερεοποίησης και προσωρινής απώλειας αίσθησης στο σημείο της ένεσης, ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που περιγράφονται στη βιβλιογραφία, μετά την ένεση με ληγμένα προϊόντα μπορεί να εμφανιστούν σημεία νέκρωσης, εξογκώματα, κοκκιώματα, υπερευαισθησία και σχηματισμός αποστημάτων. Εσείς, θα τα εμπιστευόσασταν;

THE BEAUTY TEAM