Αυτή είναι η πιο «ενδιαφέρουσα» περίοδος ομορφιάς της ζωής σας

gunaika-egkuos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Ποιες σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα ομορφιάς της οφείλει να κάνει μια μέλλουσα μαμά.

Το πρόβλημα με την εγκυμοσύνη, σίγουρα δεν είναι η κύηση (οι πιο συγκλονιστικοί μήνες της ζωής σας), ούτε, βεβαίως, η μητρότητα (το μεγαλύτερο δώρο του Θεού σε μια γυναίκα), αλλά οι αλλαγές στη ρουτίνα ομορφιάς από την αρχή μέχρι το τέλος της κύησης. Εδώ, λύνονται πολλές από τις αγωνιώδεις απορίες, που κυριεύουν κάθε μέλλουσα μαμά.

Θα μπορώ να βάφω τα μαλλιά μου;
Μερικοί γιατροί είναι εντελώς αντίθετοι με τη χρήση χημικών στο τριχωτό της κεφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, ενώ άλλοι απλά συνιστούν να αποφεύγετε τις βαφές μόνο το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν, ότι οι ανταύγειες αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή, μιας και οι χημικές ουσίες παραμένουν στο αλουμινόχαρτο και σπάνια αγγίζουν το δέρμα.

Επιτρέπονται οι αποτριχωτικές κρέμες για τα χείλη και τη γραμμή του μπικίνι;
Δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν τις αποτριχωτικές κρέμες με γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κρεμών βασίζεται σε αλκαλικά διαλύματα, συνεπώς, μια πολύ πιο διασφαλισμένη πρακτική παραμένει το ξύρισμα ή το κερί αποτρίχωσης.

Είναι ασφαλές να φτιάχνω τα νύχια μου;
Ναι, λένε, τόσο οι δερματολόγοι όσο και γυναικολόγοι, επειδή τα βερνίκια και τα καθαριστικά νυχιών περιέχουν μικρές ποσότητες τοξικών χημικών ουσιών, όπως η φορμαλδεΰδη και τολουόλιο, οι οποίες δεν καταφέρνουν ποτέ να απορροφηθούν από το δέρμα στη βάση των νυχιών.

Μπορώ να κάνω λεύκανση στα δόντια μου;
Οι ορμονικές ανακατατάξεις που υφίσταται ο οργανισμός μιας εγκύου επηρεάζει παροδικά και την λάμψη της οδοντοστοιχίας. Αλλά η εφαρμογή λευκαντικών προϊόντων στο σπίτι ή μια θεραπεία από οδοντίατρο, δεν συνιστάται. Αυτές οι ουσίες περιέχουν οξυζενέ –μια ισχυρή οξειδωτική χημική ένωση, που δεν θέλετε να έρθει σε επαφή με το μωρό σας. Αν δεν αισθάνεστε καθόλου βολικά με θαμπό τόνο των δοντιών σας, απευθυνθείτε σε έναν οδοντίατρο που εφαρμόζει λεύκανση με φως αλογόνου (όχι λέιζερ), το οποίο είναι ασφαλέστερο.

 Πόσο ασφαλείς είναι οι κρέμες που ξεθωριάζουν τις σκούρες κηλίδες από το δέρμα;

Το μέλασμα γύρω από τα μάγουλα, το μέτωπο, τα χείλη και το πηγούνι, αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων εγκύων, το οποίο δημιουργείται εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων. Και αν μέχρι χθες, μπορούσατε να απλώσετε μια λευκαντική κρέμα για να σβήσετε κάποιες πανάδες που οφείλονταν στον ήλιο, σήμερα δεν έχετε αυτή την πολυτέλεια –κανείς γιατρός δεν θα συμφωνήσει με τη χρήση υδροκινόνης στο δέρμα μιας εγκύου. Το μέλασμα θα υποχωρήσει μέσα σε μερικούς μήνες μετά τον τοκετό και τότε θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε άφοβα κρέμες λεύκανσης (ή ισχυρότερες κρέμες που θα σας υποδείξει ο δερματολόγος σας) ώστε να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Επηρεάζουν οι αντιγηραντικές φόρμουλες την υγεία του μωρού μου;
Για τα ΑΗΑ (άλφα-υδροξυοξέα), δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις περί δημιουργίας βλαβών στο έμβρυο. Αλλά η ρετινόλη είναι άλλη ιστορία: όλα τα παράγωγα της βιταμίνης Α (σαν κι αυτή) που βρίσκονται σε πολλά αντιγηραντικά σκευάσματα έχουν διαπιστωθεί ότι μπορεί να οδηγήσουν σε τερατογένεση. Έτσι ή αλλιώς, μέχρι τη γέννα σας προτιμήστε να περιποιείστε την επιδερμίδα σας με ορούς βιταμίνης C: έχουν παρόμοια οφέλη με τα ΑΗΑ και τη ρετινόλη και θεωρούνται απολύτως ακίνδυνες για την κύησή σας.

Τι μπορώ να κάνω με τις ραγάδες;
Τίποτε στην πραγματικότητα. Αλλά μπορείτε να τις διατηρείτε υπό έλεγχο προσέχοντας το βάρος σας και εφαρμόζοντας μια πλούσια ενυδατική κρέμα που περιέχει βούτυρο κακάο -θα βοηθήσει το δέρμα να παραμείνει μαλακό και λείο. Μπορείτε επίσης να απλώνετε και ένα self-tanner για να καλύψετε τα έντονα σημεία.

THE BEAUTY TEAM