Πώς να «ζωντανέψετε» τα ζυμαρικά σας

zumarika-saltsa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Τα ζυμαρικά αποτελούν μια πολύ καλή βάση για ένα κυρίως πιάτο ή για μια σαλάτα και κυκλοφορούν, μάλιστα, σε διάφορες ποικιλίες, για όλα τα γούστα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε ένα πιάτο ζυμαρικών, ακόμη πιο νόστιμο.

Φτιάξτε μαρινάρα
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες παραλλαγές για τη νόστιμη ιταλική σάλτσα. Η κλασική συνταγή, όμως, περιλαμβάνει ντομάτα, ρίγανη, βασιλικό και σκόρδο ως βάση, στην οποία μετά μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδια, πιπεριές, μπαχαρικά, κρεατικά ή θαλασσινά. Κάθε συνταγή έχει τη δική της τεχνική, π.χ. κάποιοι δίνουν χρώμα στο κρέας με τα μπαχαρικά πριν προσθέσουν την σάλτσα ή τη μαγειρεύουν σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι για ώρες. Κάποιοι αφήνουν το καπάκι ανοιχτό για πιο πηχτό αποτέλεσμα, ενώ άλλοι την προτιμούν την επόμενη ημέρα, αφήνοντας τα υλικά για 24 ώρες να «δέσουν» μεταξύ τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε και να βρείτε τι σας αρέσει.

Πείτε «ναι» στο πέστο
Είναι απλό να το φτιάξετε, αρωματικό και πολύ υγιεινό, ανεβάζοντας τα ζυμαρικά σας επίπεδο. Η κλασική ιταλική συνταγή συνδυάζει φρέσκο βασιλικό, κουκουνάρι, ελαιόλαδο, σκόρδο και παρμεζάνα. Φροντίστε να ξεκινήσετε με το ελαιόλαδο, τον βασιλικό και το σκόρδο, ενώ αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λεμόνι, κάππαρη, κόλιαντρο ή ακόμη και τριμμένη κόκκινη πιπεριά για έξτρα ένταση. Κι αν θέλετε να κάνετε κι άλλους συνδυασμούς, το ψητό κοτόπουλο ή οι γαρίδες μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ταιριαστή προσθήκη στα πέστο ζυμαρικά σας.

Δώστε τους ασιατικό άρωμα
Μπορεί να μας έρχονται πρώτιστα ιταλικές συνταγές όταν μιλάμε για ζυμαρικά, αλλά τα νουντλς αποτελούν σημαντικό υλικό και σε πολλές ασιατικές συνταγές. Μια γρήγορη και νόστιμη λύση είναι να διαλέξετε ένα μικρού μεγέθους ζυμαρικό, όπως fusilli ή farfalle, να τα μαγειρέψετε και να τα βάλετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Την επόμενη ημέρα αναμείξτε τα με ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο, μπουκετάκια μπρόκολου, φασόλια σόγιας, σπόρους σουσαμιού και λίγη σάλτσα σόγιας και θα έχετε μια πολύ ωραία, ασιατικού τύπου σαλάτα. Μπορείτε να της προσθέσετε και ψιλοκομμένα φιστίκια, πιπεριές, κόκκινο κρεμμύδι, φρέσκο τζίντζερ και να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς. Κι αν θέλετε να κάνετε την εμπειρία ακόμη πιο ασιατική, σερβίρετε με ξυλάκια.

Προσθέστε… φρούτα
Όπως στις περισσότερες κρύες σαλάτες, καλύτερα να αποφύγετε τα νουντλς, να προτιμήσετε κάποια ποικιλία ζυμαρικών (π.χ. βίδες) και να προσθέσετε τυρί (η φέτα ή το blue cheese είναι καλές επιλογές εν προκειμένω), ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα ή πεκάν και κομμάτια φρούτων όπως σταφύλι, μανταρίνι, ανανά.

Συνδυάστε με ψητά λαχανικά
Αν θέλετε έξτρα γεύση και υγιεινή χροιά στα ζυμαρικά σας, μπορείτε να ψήσετε μερικά λαχανικά όπως κολοκύθα, κολοκυθάκι, πιπεριά, κρεμμύδι, σπαράγγια στη σχάρα ή στον φούρνο κι έπειτα να τα ψιλοκόψετε και να τα συνδυάσετε με ζυμαρικά. Τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας είναι φυσικά ευπρόσδεκτα για έξτρα νοστιμιά.