Γυναικομαστία: φωτογραφίες

andras-leuko-mplouzaki-gunaikomastia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΜΑΙΟΥ 2020

Η γυναικομαστία αφορά άνδρες με μεγαλύτερο στήθος από το φυσιολογικό και αντιμετωπίζεται με αφαίρεση του αδένα της γυναικομαστίας,και πολλές φορές συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση.

Η λέξη γυναικομαστία προέρχεται από την σύνθεση δυο λέξεων που σημαίνει ο ανδρικός μαστός που ομοιάζει με γυναικείο. Πρόερχεται από διαταρχή των γυναικείων ορμονών που λέγονται οιστρογόνα τα οποία υπερτερούν των ανδρικών ορμονών δηλαδή των ανδρογόνων.Η πραγματική γυναικομαστία είναι καθαρός αδενικός ιστός κάτω από την θηλαία άλω,ενώ πολλές φορές εμπλέκεται και με τοπικό λίπος και λέγεται ψευδογυναικομαστία.

Η γυναικομαστία εμφανίζεται σαν υπόσκληρος ιστός κάτω από την θηλή και φυσιολογικά υποχωρεί σε 6 μήνες με 1 χρόνο.Αν δεν υποχωρήσει τότε μιλήστε με τον πλαστικό χειρουργό. Ανάμεσα στις αιτίες που προκαλούν γυναικομαστία είναι τα φάρμακα και ωρισμένες παθήσεις.

Κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις

Ο πάσχων από γυναικομαστία ψηλαφά μια μάζα απο 0.5 cm και άνω κάτω από την θηλή που είναι συνήθως ανώδυνη,αλλά και κάποιες φορές επώδυνη.Ο πλαστικός χειρουργός θα σας εξετάσει και εάν απαιτείται θα σας ζητήσει επιπλέον εξετάσεις ή και υπερηχογράφημα μαστών.

Η επέμβαση

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της αληθινής γυναικομαστίας αλλά και της ψευδογυναικομαστίας είναι η χειρουργική αφαίρεση μέσω μιας αόρατης τομής στην θηλαία άλω και στην περίπτωση της ψευδογυναικομαστίας ο συνδυασμός της χειρουργικής αφαίρεσης του αδένα με λιποαναρρόφηση. Εάν υπάρχει χαλαρό δέρμα τότε ανάλογα με την έκταση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια κυκλική πέριξ της άλω ανόρθωση των μαστών. Σε μεγάλες χαλαρώσεις του δέρματος των μαστών μπορεί να απαιτηθεί αφαίρεση του δέρματος και μεταφορά του συμπλέγματος θηλής-θηλαίας άλω.

Η ανάρρωση

Ο χειρουργημένος φεύγει από την κλινική είτε την ίδια μέρα ή την επόμενη το πρωί φορώντας ένα γιλέκο γυναικομαστίας. Όλοι παίρνουν αντιβιοτικά προληπτικά και ήπια παυσίπονα μια και η επέμβαση δεν πονάει. Το γιλέκο το φοράει ο ασθενής για 4 εβδομάδες και μετά επιτρέπεται να γυρίσει στο γυμναστήριο.

Δείτε την αληθινή ιστορία του Δημήτρη που υποβλήθηκε σε επέμβαση γυναικομαστίας από τον Δρ Νώντα Καποσίτα

 

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο πλούσιο αρχείο του website του Κου Καποσίτα