Ποια καλλυντικά εγγυώνται -πραγματικά- άμεσα αποτελέσματα

poia-kalluntika-egguontai-pragmatika-amesa-apotelesmata
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Οι μύθοι και η (μεγάλη) αλήθεια πίσω από τα προϊόντα ομορφιάς που υπόσχονται αιώνια νιότη στη στιγμή!

Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα αγχωμένη σχετικά με το κατά πόσον είναι εγγυημένα τα άμεσα οφέλη που θα σας χαρίσει η κρέμα αντιγήρανσης, το scrub κατά της ακμής ή το serum με αντιρυτιδικά αιθέρια έλαια που σκοπεύετε να αγοράσετε, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ό,τι γράφει είναι αλήθεια; Ναι, μεν, αλλά πολλές φορές -δυστυχώς-, όχι για εσάς

Μένοντας μόνο στις μαρκετινίστικες ατάκες των προϊόντων φροντίδας της επιδερμίδας -όπου σχεδόν κάθε καλλυντικό υπόσχεται 70, 99 ή και 100% άμεσο αποτέλεσμα- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πετάτε κάθε μέρα χούφτες ευρώ στα σκουπίδια. Και ο λόγος δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με μια μη κλινικά ελεγμένη σύσταση του προϊόντος ή τις υπερβάλλουσες διαφημιστικές ανάγκες του κατασκευαστή, αλλά πρωτίστως, επειδή δεν είναι όλα τα καλλυντικά  του εμπορίου κομμένα και ραμμένα για κάθε επιδερμίδα. Υπάρχουν γυναίκες, που αφού δοκιμάσουν το προϊόν στο δέρμα τους για λίγες μέρες ενδεχομένως να βιώσουν μια αληθινή μεταμόρφωση, ενώ αντίθετα εσείς, μπορεί να μη δείτε καμία αλλαγή. Μήπως, άραγε, η επιδερμίδα σας είναι περισσότερο λιπαρή ή ξηρή από ό,τι φανταζόσασταν και περιμένετε από ένα προϊόν να μεταμορφώσει μέσα σε μια νύχτα; Ή, τι μπορεί να φταίει πραγματικά; «Η ιδιοσυστασία της επιδερμίδας σας», απαντά o Dr. Simon Ourian, ένας από τους πιο γνωστούς επιστήμονες στην αισθητική δερματολογία και celebrity πλαστικός χειρουργός με έδρα το  Μπέβερλι Χιλς. Και εξηγεί: «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το δέρμα, ανεξαρτήτως τύπου, ανανεώνεται περίπου κάθε τέσσερις εβδομάδες. Ίσως αυτός είναι ο βασικός λόγος της ανυπομονησίας σας.  Για το λόγο αυτό, συχνά υποδεικνύεται ότι πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες πριν αποφασίσετε να ρίξετε ένα προϊόν φροντίδας της επιδερμίδας σας στον Καιάδα».

Υπάρχουν, όντως, καλλυντικά άμεσης δράσης.

Εξαιρώντας τον θεμελιώδη κανόνα, που λέει ότι κανένα καλλυντικό προϊόν που κυκλοφορεί στο εμπόριο -όσο επιστημονικά ελεγμένο, κλινικά αποδεδειγμένο ή όσο πανάκριβα κι αν πωλείται- δεν είναι σε θέση να αποκαλείται «θεραπεία άμεσης δράσης», ο Dr. Ourian προσθέτει: «Μολονότι οι σημαντικότερες βελτιώσεις στην κατάσταση και την εμφάνιση του δέρματος απαιτούν χρόνο, υπομονή και συνέπεια -συν πλήρη κατανόηση περί του ξεχωριστού τύπου κάθε επιδερμίδας και των αναγκών της-, εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που παράγουν στιγμιαία, ή σχεδόν στιγμιαία αποτελέσματα. Δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ό,τι αγοράσετε θα αξίζει τα λεφτά του».

- Φυσικά συστατικά μηχανικής απολέπισης: Κάθε κόκκος που τρίβεται ήπια στο δέρμα, αποδίδει στο επόμενο δεκάλεπτο τα ευεργετήματά του, κυρίως επειδή απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα, αποκαλύπτοντας την λαμπερή όψη της επιδερμίδας που κρύβεται από κάτω. «Το ίδιο ισχύει και για συστατικά προϊόντων χημικού peeling, όπως AHAs σε συγκεντρώσεις 10% ή BHAs σε συγκεντρώσεις 5%», λέει ο Dr. Ourian.

- Μάσκες αργίλου ή θαλασσινής λάσπης: Προσφέρουν πραγματικά άμεση απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και ορατή λάμψη της επιδερμίδας, επειδή τα συστατικά έλκονται φυσικά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. «Παρόμοια αποτελέσματα θα δείτε με τις μάσκες φύλλων χαρτιού, μπαμπού, ενεργού άνθρακα και χρυσού», τονίζει ο ειδικός.

- Καθαριστικές λοσιόν: Επιμείνετε σε όσες έχουν ως βάση τον λευκό άργιλο, επειδή αφαιρεί ευκολότερα την λιπαρότητα και απομακρύνει με μια κίνηση ακόμη και το πιο βαρύ μακιγιάζ.

- Ενυδατικά σπρέι και toners: «Κάθε προϊόν που προσθέτει με ένα γρήγορο ψέκασμα άμεση δροσιά και απάλυνση της αίσθησης ξηρότητας ή καύσου, συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές σας για ενυδάτωση άμεσης δράσης», συμβουλεύει ο Dr. Ourian. «Το ίδιο ισχύει και για όσα προϊόντα ενυδάτωσης χαρίζουν μαλακτικά συστατικά ταχείας απορρόφησης από την επιδερμίδα χωρίς να την καθιστούν λιπαρή», προσθέτει.

- Αντηλιακό: «Το μοναδικό προϊόν που μπορεί να χαρίσει -ταυτόχρονα- άμεση αίσθηση ασφάλειας, κυρίως λόγω της μακροπρόθεσμης προστασίας που παρέχει ενάντια στην πρόωρη γήρανση και τον πιθανό καρκίνο του δέρματος», τονίζει ο Dr. Ourian.

THE BEAUTY TEAM