Εύκολη, σπιτική μπάρα για τη δουλειά, το σχολείο ή την προπόνηση από τον ειδικό

mpares-gkranola
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, μοιράζεται μαζί μας μια νόστιμη και απλή συνταγή για μπάρα δημητριακών από γκρανόλα που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο, να την έχουμε μαζί μας στην προπόνηση ή να τη δώσουμε στα παιδιά μας στο σχολείο και να την απολαύσουμε το ίδιο.

Αν ο χρόνος είναι πάντοτε ζήτημα, τα σνακ –ίσως και το πρωινό– καταλήγουν αναπόφευκτα ως είδος πολυτελείας. Ωστόσο, το σώμα και το μυαλό δεν εργάζονται δωρεάν. Χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες διεργασίες τους.

Για να μην πάνε όλα «υπέρ πίστεως», προτείνω μια εύκολη, γρήγορη και πολύ γευστική λύση: χειροποίητες μπάρες από βρόμη/γκρανόλα. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως δεν βγαίνει η μέρα μόνο με καφέ.

Η γκρανόλα κρίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για το σώμα μας, αλλά έχει κι αυτή τα προβληματάκια της, κυρίως λόγω συνταγής.

Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή αυτής είναι οι μπάρες από γκρανόλα, ως εύκολα μεταφερόμενη αλλά και πρακτική λύση για πρωινό, κολατσιό ή απογευματινό, στο σχολείο, την εργασία ή τον… δρόμο. Μια χορταστική επιλογή, πλούσια σε ενέργεια, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικούς παράγοντες και φυσικά υπέροχη γεύση.

Επιπλέον, έχοντας μια καλή αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη, θα μπορούμε να είναι μια καλή σπιτική λύση για το πρώτο σνακ μετά την προπόνηση.

Βέβαια, η παρακάτω σπιτική συνταγή, όσο θρεπτική κι είναι, σε μια πιο μαζεμένη εκδοχή δίνει περίπου 200 θερμίδες, οπότε δεν είναι για να φάμε 2-3 μαζί για κολατσιό!

Μπάρα δημητριακών από γκρανόλα

Υλικά για 16 μπάρες

  • 250 gr νιφάδες βρώμης
  • 40 gr πίτουρο βρώμης
  • 6 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 100 gr μέλι
  • 75 gr αμύγδαλα
  • 40 gr ηλιόσπορος ή κολοκυθόσπορος
  • 10 αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
  • 50 gr αποξηραμένα cranberries
  • 50 gr αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 κγ σκόνη κανέλας
  • 1 κγ αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο 180°C.

Κόβουμε τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε με τους σπόρους και τις νιφάδες βρόμης σε ένα ρηχό ταψί, με λαδόκολλα. Τα απλώνουμε σε ένα λεπτό στρώμα και τα ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ταράσσοντας το ταψί 1-2 φορές.

Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι μαζί με το φυστικοβούτυρο.

Στο μεσοδιάστημα, κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα χτυπάμε στο blender με 100 ml ζεστού νερού.

Προκύπτει ένας πολτός, που ρίχνουμε στο μίγμα του μελιού και αφήνουμε να κρυώσει.

Μεταφέρουμε το ψημένο μίγμα σε ένα μεγάλο μπολ με το πίτουρο βρόμης, την κανέλα και το αλάτι. Κόβουμε και προσθέτουμε στο μίγμα τα αποξηραμένα φρούτα και το μίγμα μελιού. Ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να συνδυαστούν καλά.

Μεταφέρουμε το τελικό μίγμα σε ταψί (με λαδόκολλα) και στρώνουμε την επιφάνεια ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Ακολούθως, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε επιφάνεια κοπής, για να χωρίσουμε σε κομμάτια, όσο είναι ακόμα θερμό.

Αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν πλήρως και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.

Διατροφική ανάλυση, ανά κομμάτι
Ενέργεια: 194 kcal
Πρωτεΐνη: 5,5 gr
Υδατάνθρακες: 22,6 gr
Λίπος: 8,1 gr
Φυτικές ίνες: 3 gr

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
george@milessis.gr
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge