Οι ιδανικές φθινοπωρινές τροφές για απώλεια βάρους

mila-axladia-fthinoporo
ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ο καιρός έχει πλέον απομακρυνθεί από το καλοκαίρι και μαζί του αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες, όπως και οι τροφές της εποχής. Αν βρίσκεστε εν μέσω προσπάθειας να χάσετε βάρος αυτό το διάστημα ή απλώς θέλετε να διατηρηθείτε στα κιλά σας με υγιεινές επιλογές, οι παρακάτω τροφές πρέπει να έχουν μια θέση στο πιάτο σας.

Μήλα και αχλάδια
Ως πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, τα μήλα δεν μας κρατούν τυχαία μακριά από γιατρούς, ενώ είναι και χαμηλά σε θερμίδες. Στην ίδια κλίμακα κινούνται και τα αχλάδια κι αν τα προτιμάτε βιολογικά, καλό είναι να τα πλένετε καλά και να τα καταναλώνετε με τη φλούδα, καθώς εκεί βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες. Για να τα απολαύσετε, υπάρχουν άπειρες επιλογές, αφού μπορείτε να τα βάλετε σε smoothies, στη σαλάτα σας, να τα αφυδατώσετε και να τα έχετε ως σναν, να τα συνδυάσετε με το γιαούρτι σας ή σκέτα.

Κολοκύθα
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη χειμερινής κολοκύθας, τα οποία μπορείτε επίσης να απολαύσετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε εκτός από το να φτιάξετε κολοκυθόπιτα, να κάνετε πουρέ κολοκύθας, προσθέτοντάς την σε ένα κλασικό πουρέ, να την κόψετε και να την ψήσετε στο φούρνο, συνοδεύοντας κάποιο πιάτο ή προσθέτοντάς την στη σαλάτα σας, να την βάλετε στη σούπα σας ή να τη συνδυάσετε με άλλα φαγητά, στη θέση της πατάτας. Όπως κι αν την καταναλώσετε, θα σας χαρίσει μπόλικες φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C κι όλα αυτά με μόλις 20 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

Κολοκυθόσπορος
Οι σπόροι της κολοκύθας δεν είναι για πέταμα! Μπορείτε να τους ψήσετε και να τους χρησιμοποιήσετε στη σούπα ή τη σαλάτα σας, για έξτρα τραγανή υφή και γεύση. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι είναι ιδανικό σνακ για να σας χορτάσει και να σας κρατήσει μακριά από παχυντικές λιχουδιές, ενώ αποτελεί φυτική πρωτεΐνη και είναι μια τροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Α και C.

Κουνουπίδι
Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και αν βρίσκεστε σε περίοδο δίαιτας, μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να φτιάξετε ελαφριά και διαιτητική ζύμη πίτσας ή να το βάλετε ως τόπινγκ στην πίτσα σας, να το αξιοποιήσετε αντί για ρύζι, να το ψήσετε στον φούρνο με μυρωδικά κ.ο.κ. Οι θερμίδες του είναι μόλις 25 στα 100 γραμμάρια, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιταμίνη Β6.

Γλυκοπατάτα
Μια πολύ υγιεινή εναλλακτική της πατάτας, η γλυκοπατάτα, όπως και η κολοκύθα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και οι θερμίδες της φτάνουν τις 85 στα 100 γραμμάρια. Μπορείτε να τις καταναλώσετε ακριβώς όπως και την κολοκύθα, απολαμβάνοντας τη γλυκύτητα που χαρίζουν στα πιάτα σας και να νιώσετε χορτάτοι για πολλή ώρα, χάρη στις φυτικές της ίνες.