Γιατί τα φιστίκια Αιγίνης πωλούνται με το τσόφλι;

fistikia-aiginis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Αν είχατε ποτέ αυτή την απορία, ήρθε η ώρα να τη λύσετε.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι για πολλούς ένας από τους πιο αγαπημένους και νόστιμους ξηρούς καρπούς, με υψηλή κατανάλωση.

Πέραν της νοστιμιάς τους, έχουν υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά (μονοακόρεστα λιπαρά οξέα), φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με τις έρευνες να αναφέρουν ότι μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της υπέρτασης και την προώθηση των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο. Έχουν αναφερθεί, μάλιστα, και ως μια καλή τροφή για απώλεια βάρους, καθώς χαρίζουν αίσθημα κορεσμού, ενώ λέγεται πως και το γεγονός ότι πρέπει να τα βγάλουμε από το τσόφλι τους, μειώνει την κατανάλωση. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του 2011, συμμετέχοντες που κατανάλωναν φιστίκια Αιγίνης ως σνακ και έπρεπε να τα βγάλουν από το τσόφλι τους, κατανάλωναν 41% λιγότερα από αυτούς που τα κατανάλωναν καθαρισμένα. Αυτός, όμως, σίγουρα δεν είναι ο λόγος που πωλούνται με το τσόφλι τους.

Για να ψήσουν και να αλατίσουν τους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα κάσιους, οι παραγωγοί χρειάζεται να αφαιρέσουν το προστατευτικό κέλυφος. Γιατί, όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς δεν συμβαίνει αυτό και με τα φιστίκια Αιγίνης;

Περίπου το 70 με 90% των φιστικιών Αιγίνης αναπτύσσουν ένα φυσικό άνοιγμα στο τσόφλι τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Αφού γίνει η συγκομιδή τους, λόγω του ανοίγματός τους μπορούν να ψηθούν και να αλατιστούν, χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτούν, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και χρήμα στην παραγωγική τους διαδικασία.

Αυτά που έχουν το άνοιγμα είναι πάντα τα μεγαλύτερα φιστίκια και μόνο μια μειοψηφία φιστικιών που δεν έχει ανοίξει από μόνη της, περνά από τα κατάλληλα μηχανήματα για να ανοίξει το τσόφλι. Παρ’ όλο που κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φιστίκια που δεν έχουν ανοίξει μπορεί να είναι λιγότερο ώριμα, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει διακριτή διαφορά στη γεύση. Μέχρι να φτάσουν στα χέρια σας, άλλωστε, πιθανότατα έχουν ψηθεί.

Τα περισσότερα φιστίκια Αιγίνης χωρίς τσόφλι χρησιμοποιούνται κυρίως στο μαγείρεμα και στην παραγωγή προϊόντων όπως π.χ. παγωτό φιστίκι. Σημειώστε ότι η προσθήκη φιστικιού σε συνταγές αποτελεί μεγάλη τάση στη βιομηχανία.

Προσοχή, μόνο, μην πέσετε στην παγίδα να θεωρήσετε ότι τα φιστίκια Αιγίνης με το τσόφλι είναι πιο ακριβά λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους. Αν παρατηρήσετε, θα δείτε ότι τα καθαρισμένα φιστίκια είναι δυο φορές πιο ακριβά, γι’ αυτό μην τα προτιμήσετε.