Ποια λαχανικά γίνονται πιο υγιεινά με το μαγείρεμα;

laxanika
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Υπάρχουν πράγματι λαχανικά που όταν τα καταναλώνουμε ωμά, επωφελούμαστε στο μέγιστο από τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το μαγείρεμα κάνει καλό. Ξέρετε πότε;

Ένα γνωστό λαχανικό για την αύξηση της διατροφικής του αξίας κατά το μαγείρεμα είναι η ντομάτα, της οποίας το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό με το μαγείρεμα. Το λυκοπένιο είναι η αντιοξειδωτική ουσία που της χαρίζει κόκκινο χρώμα και έχει σημαντική δράση στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη καρκίνων. 

Αν σας αρέσουν τα κρεμμύδια, να ξέρετε ότι μαγειρεμένα έχουν λίγο περσσότερη πρωτεΐνη, αλλά και ασβέστιο, σελήνιο, λουτεΐνη και βιταμίνη Κ. Μέσα σε όλα, αυξάνεται και η χολίνη τους, η οποία παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση της φλεγμονής στον οργανισμό. 

Η πρωτεΐνη αυξάνεται και στο μαγειρεμένο σπανάκι, μαζί με το φυλλικό του οξύ, τη βήτα καροτίνη που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και τη λουτεΐνη που ανήκει στα καροτενοειδή κι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 

Βήτα καροτίνη συναντάμε και στα καρότα, τα οποία αν μαγειρευτούν μας βοηθούν να την αφομοιώσουμε καλύτερα. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, κι επειδή μπορεί αυξάνοντας κάποιες ιδιότητες με το μαγείρεμα, μπορεί να μειώσουμε άλλες, καλό είναι να έχουμε καθημερινά πληθώρα λαχανικών στο πιάτο μας, ωμών και μαγειρεμένων, για να λαμβάνουμε τα οφέλη τους στο μέγιστο.