Ξέρατε ότι αυτές οι βλαβερές ουσίες προέρχονται από υγιεινές τροφές;

mosxokarudo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Κάποιες τοξικές ουσίες προκύπτουν φυσικά σε μια τροφή ή από φυσική ανάπτυξη βακτηρίων/μούχλας. Μάθετέ τις, για να προσέχετε τις ποσότητες και τον τρόπο κατανάλωσης.

Μυριστικίνη του μοσχοκάρυδου
Το αρωματικό μοσχοκάρυδο περιέχει μια ουσία, τη μυριστικίνη, η οποία έχει ψυχοτρόπο δράση. Μόλις 2 κουταλιές μοσχοκάρυδου μπορεί να έχουν ψυχολογικές επιδράσεις επάνω σας, δημιουργώντας παραισθήσεις. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το μπαχαρικό αυτό σε ασφαλείς δοσολογίες κι έχετε υπόψη σας ότι μια δόση των 5 γραμμαρίων, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.

Κυανίδιο
Ακούγεται τρομακτικό και είναι, αφού το κυανίδιο είναι από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια και μπορεί να σας βλάψει με ραγδαία συμπτώματα. Υπάρχει στους σπόρους από τα μήλα και τα κουκούτσια από τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα κεράσια. Αν και τα κουκούτσια από κεράσια, ροδάκινα και βερίκοκα είναι δύσκολο ούτως ή άλλως να τα φάμε, τα κουκούτσια των μήλων μπορεί να καταναλωθούν κατά λάθος. Ευτυχώς, όμως, συνήθως περνούν από τον οργανισμό σας χωρίς να διασπαστούν, ενώ γενικά θα χρειαστεί να μασήσει κάποιος αρκετούς σπόρους και κουκούτσια για να γίνει το κακό.

Μυκοτοξίνες
Εντοπίζονται σε διάφορες καλλιέργειες, όπως στο ρύζι και το σιτάρι, και μπορεί επίσης να ανιχνευτούν σε αποξηραμένα φρούτα, τυρί κ.ά. Αποτελούν χημικές ουσίες που παράγονται από συγκεκριμένο είδος μούχλας και ουσιαστικά βρίσκονται υπό οποιεσδήποτε ζεστές και υγρές συνθήκες. Για να τις αποφύγετε, φροντίστε να βάζετε το φαγητό σας στο ψυγείο και να μην καταναλώνετε ποτέ μια τροφή που έχει οποιοδήποτε ορατό σημάδι μούχλας.