Μήπως ο κακός ύπνος σάς γερνάει πρόωρα;

doktor-upnos-to-alithino-thriler-tis-omorfias-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τι φταίει που γερνάτε πρόωρα; Ο κακός σας ύπνος. Ένας ειδικός εξηγεί.

Η ταινία Δόκτωρ Ύπνος, που ήδη προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες (βασισμένη στη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ), δεν πρόκειται να σας κάνει να τρομάξετε περισσότερο από όσο θα αντικρίσετε ένα πρωί την όψη του προσώπου σας μετά από μια «κακή» νύχτα: θαμπή όψη, κρεμασμένα βλέφαρα, μαύροι κύκλοι, σακούλες κάτω από τα μάτια και ρυτίδες, είναι συμπτώματα που κάθε βράδυ μπορεί να μεγεθύνονται και να πολλαπλασιάζονται εξαιτίας του ανήσυχου ύπνου που κάνετε -ή και χρόνιας αϋπνίας.

Ο Dr. Mayank Shukla, ένας ειδικός ιατρός ύπνου στο Sleep Disorders Institute της Νέα Υόρκης λέει: «Η γήρανση του οργανισμού είναι μια φυσιολογική διαδικασία για κάθε ανθρώπινο ον, η οποία πρωτίστως αντανακλάται στην επιδερμίδα χρόνο με το χρόνο. Όμως, σχεδόν το 50% των σημαδιώνγ ήρανσης της επιδερμίδας συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες, και κυρίως με τον κακό ύπνο».

Ο Dr. Shukla τονίζει πως η έλλειψη καλού ύπνου σε καθημερινή βάση επιφέρει συνέπειες που ξεπερνούν την απλή σωματική και ψυχολογική κόπωση: «Η επιδερμίδα σας γερνά πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό», τονίζει ο ειδικός και εξηγεί: «Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τους βιολογικούς ρυθμούς καθιστώντας ακόμη και μια νεανική επιδερμίδα να είναι λιγότερο ελαστική και σφριγηλή, και να δείχνει αρκετά χρόνια ωριμότερη. Η διαδικασία σύνθεσης μελατονίνης, της ορμόνης που διαμορφώνει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε, απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται και όλη η διαδικασία κυτταρικής ανάπλασης που συνδέεται με τον ύπνο και ο οργανισμός παράγει περισσότερη κορτιζόλη, γεγονός που οδηγεί στη μείωση παραγωγής κολλαγόνου, ένα από τα κυριότερα συστατικά της επιδερμίδας».

Οι άμεσες συνέπειες ενός κακού ύπνου: Κατά τη διάρκεια της μέρας, η επιδερμίδα λειτουργεί ως φράγμα και προστατεύει τον οργανισμό από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις -κυρίως τον ήλιο και τη ρύπανση- ενώ το βράδυ αναπλάθεται εξαρχής και επιβραδύνει την εσωτερική διαδικασία γήρανσης. «Ακόμη και μια ή δυο νύχτες αϋπνίας ή διαταραγμένου ύπνου είναι ικανές να δείξουν τα σημάδια τους στο πρόσωπό σας το επόμενο πρωί: ωχρή και κουρασμένη όψη, ορατές σακούλες και μαύροι κύκλοι, βαθύτερες ρυτίδες ή νέες ρυτίδες εκεί που δεν υπήρχαν», λέει ο Dr. Shukla και επισημαίνει: «Όσο η αδυναμία σας να κοιμηθείτε ήρεμα και απρόσκοπτα τουλάχιστον για 7 ώρες κάθε νύχτα επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά (και για μεγάλο χρονικό διάστημα), τόσο οι βλάβες επενεργούν βαθύτερα και με ευρύτερο πεδίο δράσης, οδηγώντας σε αποδόμηση της κυτταρικής συνοχής».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να βρείτε τα αίτια που σας κάνουν να μην κοιμάστε καλά και να εξασφαλίζετε σωστή διάρκεια ύπνου όσο το δυνατόν συχνότερα. Ταυτόχρονα, υιοθετήστε και μια σωστή βραδινή ρουτίνα ενυδάτωσης και θρέψης των κυττάρων σας, που θα σας βοηθήσει κάθε νύχτα να γυρίζετε τον χρόνο πίσω.

 ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM