Οδηγός ομορφιάς για τις δύσκολες μέρες του έμμηνου κύκλου

odigos-omorfias-gia-tis-duskoles-meres-tou-emminou-kuklou
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι καλές και οι κακές επιπτώσεις των ορμονών στο δέρμα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, ο εμμηνορροϊκός κύκλος δεν προκαλεί μόνο νεύρα και λιγούρες, αλλά και ένα σωρό αναταράξεις στην εικόνα της επιδερμίδας και των μαλλιών. «Κάθε ημέρα του μηνιαίου κύκλου αντανακλά τη διακύμανση των τριών βασικών αναπαραγωγικών ορμονών, της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης και τη μεταξύ τους σχέση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του δέρματος», αναφέρει η Dr. Christine Pham, υπεύθυνη ερευνών στο εργαστήριο παθολογικής φυσιολογίας του δέρματος στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Και η αλήθεια είναι πως τα σκαμπανεβάσματα των ορμονών καθρεφτίζονται άμεσα στην όψη, ξεκινώντας από την υπερβολική λιπαρότητα και τη φαγούρα στα μαλλιά, συνδυαστικά με εξανθήματα, σπυριά και εναλλασσόμενα συμπτώματα λιπαρότητας με ξηρότητα στην επιδερμίδα», λέει η Dr. Pham, αλλά όπως τονίζει «...ευτυχώς, δεν είναι όλες οι μέρες του κύκλου τόσο τραγικές. Υπάρχουν μέρες που το δέρμα ακτινοβολεί και τα μαλλιά είναι στην καλύτερή τους φόρμα». Η δερματολόγος, σε άρθρο της που δημοσίευσε το επιστημονικό περιοδικό International Journal of Women's Dermatology, εξηγεί ποιες είναι οι κακές και οι καλές μέρες του έμμηνου κύκλου, δίνοντας τις κατάλληλες συμβουλές φροντίδας και περιποίησης.


1η εβδομάδα: Από την πρώτη κιόλας μέρα της έναρξης του 28ήμερου κύκλου, τότε δηλαδή που ξεκινούν τα συμπτώματα της περιόδου, τα επίπεδα και των τριών βασικών ορμονών βρίσκονται χαμηλά, κάτι που οδηγεί την επιδερμίδα να δείχνει άτονη και θαμπή εξαιτίας της μικρότερης παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. «Ευτυχώς, την 3η περίπου μέρα η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα αυξάνονται ξανά και η ποιότητα της επιδερμίδας επανέρχεται σε ισορροπία», γράφει η Dr. Pham και συμβουλεύει: «Για να βοηθήσετε το δέρμα σας να διατηρήσει την ελαστικότητά του εκείνες τις τρεις πρώτες δύσκολες μέρες, εκτός από αύξηση των ενυδατικών αναγκών με την εφαρμογή serum, κρέμας, ενυδατικής μάσκας και ενός booster λάμψης, καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα (όσπρια, λιναρόσπορος, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο), αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τους απλούς  υδατάνθρακες, επειδή οδηγούν σε εξάρσεις ακμής».


2η εβδομάδα: Συνήθως, μεταξύ 13ης και 16ης ημέρας σηματοδοτείται η γονιμότητα κάθε γυναίκας μέσω της ωορρηξίας. «Τα επίπεδα όλων των ορμονών -από τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη έως την ντοπαμίνη και τις ενδορφίνες- κυριολεκτικά απογειώνονται και ο μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα, με κυρίαρχα τα αισθήματα της χαράς, της αυτοπεποίθησης και της ...γοητείας», τονίζει η ειδικός, υπονοώντας ότι πρόκειται για μέρες που η επιδερμίδα βρίσκεται στο απόγειο της λάμψης, της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς της. «Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι παραλείπετε τη βασική ρουτίνα καθαρισμού και ενυδάτωσης», τονίζει η Dr. Pham, συστήνοντας την χρήση μιας ενυδατικής φόρμουλας ειδικά σχεδιασμένης για ευαίσθητες ή ερεθισμένες επιδερμίδες, με καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, και οπωσδήποτε με φίλτρα υψηλής απόδοσης κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας.

3η εβδομάδα: Αμέσως μετά την περίοδο της ωορρηξίας τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης αρχίζουν να μειώνονται ξανά, σε αντιδιαστολή με κατακόρυφη αύξηση της προγεστερόνης, μιας ορμόνης που θωρακίζει τα τοιχώματα της μήτρας για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη -ακόμη και αν δεν συμβεί. «Τότε είναι που ο εγκέφαλος δίνει στον οργανισμό σήματα χαλάρωσης, συγκέντρωσης και αυτοπροστασίας, με την όρεξη να ανοίγει και τον μεταβολισμό να επιβραδύνεται. Ωστόσο, η επιδερμίδα εξακολουθεί να δείχνει ισορροπημένη και ξεκούραστη», γράφει η δερματολόγος και συνεχίζει: «Καθώς όμως οι μέρες περνούν, η σταδιακή πτώση της προγεστερόνης συντονίζεται αρνητικά με τη κλιμακούμενη πτώση των οιστρογόνων, της τεστοστερόνης, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και των ενδορφινών, φέρνοντας πάλι την επιδερμίδα σε αναταραχή. Η θαμπάδα, οι ερεθισμοί, η λιπαρότητα, η σμηγματόρροια και τα σπυράκια εμφανίζονται ξανά την εβδομάδα που προηγείται της επόμενης σειράς του κύκλου, την περίοδο».Η πεσμένη ενέργεια, τα νευράκια και η επιβράδυνση του μεταβολισμού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με καθημερινή άσκηση και διαλογισμό -δοκιμάστε τον οπωσδήποτε-, ενώ η επιδερμίδα σας θα αντισταθεί σθεναρά στα συμπτώματα μέσω ενός σχολαστικού καθαρισμού δυο φορές την ημέρα και ένα ήπιο scrub δυο φορές την εβδομάδα. «Αν το δέρμα σας είναι από τη φύση του λιπαρό, μια μάσκα προσώπου για βαθύ καθαρισμό είναι απαραίτητη. Επιλέξτε κάποια που περιέχει πρόπολη, πανθενόλη, βιταμίνη Ε, πράσινο τσάι και αιθέρια έλαια λεμονιού, επειδή συνδυάζει αντιοξειδωτικές, εξυγιαντικές και μαλακτικές ιδιότητες, εξισορρόπηση της λιπαρότητας, καθαρισμό των πόρων και βαθιά ενυδάτωση χωρίς αντιαισθητικές γυαλάδες».

THE BEAUTY TEAM