Έξι τρόποι να μειώσετε την αυξημένη κρεατινίνη

kokkino-kreas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone.gr μας συμβουλεύουν σχετικά με τις τροφές που θα μας χαρίσουν υγεία και θα κρατήσουν την κρεατινίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η κρεατινίνη είναι ένα φυσιολογικό, αλκαλικό συστατικό που υπάρχει στα ούρα αλλά και το αίμα μας και απομακρύνεται από τον οργανισμό μας από τους νεφρούς. Καθημερινά ο οργανισμός μας παράγει μια σταθερή ποσότητα κρεατινίνης, η οποία είναι αναλογική με τη μυϊκή του μάζα, αλλά και από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η κρεατινίνη μπορεί να φιλτραριστεί από το αίμα μας με τη συμβολή των νεφρών, κατά τη σωληναριακή έκκριση αλλά και τη σπειραματική διήθηση και έπειτα ένα μικρό ποσοστό μπορεί να επαναρροφηθεί.

Ποιες είναι όμως οι τιμές κρεατινίνης που θα πρέπει να έχουμε για να είμαστε υγιείς;

Για τις γυναίκες, οι φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης αίματος είναι 0,6-1,1 mg και για τους άντρες 0,7-1,3 mg/dl .

Αν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα μας είναι αυξημένα, αυτό αυτόματα υποδηλώνει ότι τα νεφρά μας δυσλειτουργούν και έχουν μειωμένη ικανότητα όσον αφορά την αποβολή τοξινών αλλά και άλλων υπολειμμάτων από τον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε όμως να ρυθμίσουμε σε φυσιολογικά, τα επίπεδα κρεατινίνης του οργανισμού μας;

Μειώστε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης (όπως είναι πχ το κόκκινο κρέας), είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα κρεατινίνης στον οργανισμό μας.

Ελαττώστε την έντονη άσκηση. Η έντονη σωματική δραστηριότητα αλλά και η επακόλουθη μυϊκή καταπόνηση του οργανισμού μας, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης.

Αξιοποιήστε το φασκόμηλο. Σύμφωνα με μελέτες, το φασκόμηλο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καλή υγεία του οργανισμού, αλλά η κατανάλωσή του καλό είναι να καθορίζεται έπειτα από ιατρική παρέμβαση όσον αφορά την κρεατινίνη του οργανισμού μας. Αυτό που είναι ευρέως γνωστό για το φασκόμηλο είναι ότι στην κινέζικη ιατρική επί πολλά χρόνια, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση αλλά και βελτίωση των περιπτώσεων των ανθρώπων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.

Αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης. Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση, η οποία παράγεται στο συκώτι μας και μέσω των μυών μεταφέρεται στον οργανισμό μας, παρέχοντάς μας την απαραίτητη ενέργεια. Αν όμως ο οργανισμός μας δεν κάνει τις απαραίτητες καύσεις για να αξιοποιηθεί πλήρως η ενέργεια αυτή, τότε μετατρέπεται σε κρεατινίνη.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση τους μειώνει τα επίπεδα κρεατινίνης του οργανισμού μας. Επομένως, αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών, τροφίμων ολικής άλεσης και φρούτων και ρίξτε τις τιμές της κρεατινίνης με φυσικό τρόπο. Πρώτα όμως, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σα γιατρό αλλά και το διαιτολόγο σας!

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών: Τα πολλά υγρά κρατούν ενυδατωμένο τον οργανισμό μας και ρίχνουν τα επίπεδα κρεατινίνης του. Μια πιθανή αφυδάτωση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης, οπότε μεριμνήστε γι’ αυτό με επαρκή ενυδάτωση.

www.dietzone.gr