Πόσες φορές κανακέψατε το δέρμα σας σήμερα;

derma-gunaika
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η επιστήμη εξηγεί γιατί τα χάδια αποτελούν το κλειδί της ομορφιάς.

Η επιδερμίδα είναι η πύλη της ψυχής. Μας επιτρέπει να κατανοούμε και να εκφράζουμε συναισθήματα, αλλά και να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και η σωματική επαφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ευεξία, την εσωτερική ισορροπία και την προσωπική λάμψη της επιδερμίδας.Σύμφωνα με έρευνες που διενήργησε το Laboratory for Innovation Science του πανεπιστημίου Harvard (LISH), σε συνεργασία με την Beiersdorf (παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο των καλλυντικών και της περιποίησης του δέρματος, και ευρύτερα γνωστή για την σειρά προϊόντων Nivea), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος που αντιδρά το ανθρώπινο δέρμα στην αφή και το χάδι, έχει τεράστια σημασία στην υγεία και την διατήρηση της νεότητάς του.

 Ό,τι κάνει καλό στην επιδερμίδα μας, κάνει καλό και στην ψυχή μας: η ομάδα ερευνητών (Karim R. Lakhani, Johann Fuller, Volker Bilgram και Greta Friar), εξηγεί ότι το δέρμα, ως το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, διαθέτει 40 νευρικές απολήξεις και 200 απτικά σωμάτια ανά τετραγωνικό εκατοστό, που διαβιβάζουν ως σήμα στον εγκέφαλο την αίσθηση του αγγίγματος, του κρύου ή της ζέστης. «Η επιδερμίδα μας αποκαλύπτει επίσης όσα νιώθουμε βαθιά μέσα μας: κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε, χλωμιάζουμε όταν φοβόμαστε και μεταμορφώνεται σε ωχρή και άτονη όταν είμαστε στρεσαρισμένοι», λένε οι επιστήμονες και συμπληρώνουν: «Τα ακροδάχτυλά μας, μάλιστα, είναι αυτά που επιτελούν το πιο σημαντικό έργο, επειδή έχουν περίπου τρεις φορές περισσότερα απτικά σωμάτια σε σχέση με την υπόλοιπη επιδερμίδα, αντιδρώντας ακόμη και στο πιο ανεπαίσθητο ερέθισμα ή αίσθημα». Έτσι εξηγείται από τους ερευνητές του Harvard, γιατί εκλαμβάνονται ως θετικό ερέθισμα τα χάδια που δίνουμε στους άλλους. «Τα χάδια δρουν εξισορροπητικά, διότι θετικά συναισθήματα που μας αποφορτίζουν από το στρες φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω των υποδοχέων της επιδερμίδας. Και για να μπορεί η επιδερμίδα να φέρνει εις πέρας το εκπληκτικό αυτό έργο, πρέπει φυσικά να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ενυδατώνεται καθημερινά, ώστε να δέχεται τα χάδια παραμένοντας πάντοτε απαλή», τονίζουν οι επιστήμονες.

Η επιδερμίδα μας φανερώνει τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε το σώμα μας: Ένας υγιής, ισορροπημένος τρόπος ζωής μας κάνει να ακτινοβολούμε, ακριβώς όπως και ένα σωστό πρόγραμμα ομορφιάς. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη φροντίζουμε, αφού παίρνει τα πάντα πολύ ...προσωπικά», αναφέρουν οι ειδικοί και δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές:

- Να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα. Η επιδερμίδα σας χρειάζεται δύο με τρία λίτρα την ημέρα για να παραμένει ενυδατωμένη.

- Να τρώτε υγιεινά συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες, που θα διατηρήσουν την επιδερμίδα όμορφη και λαμπερή.

- Η τακτική αεροβική άσκηση και η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακής προστασίας πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στην περιποίηση της επιδερμίδας σας.

- Μάθετε να ακούτε την επιδερμίδα σας. Συχνά, η ξηρότητα, η ερυθρότητα και οι διάφορες δερματικές παθήσεις είναι σημάδι κάποιου βαθύτερου προβλήματος.

Ωστόσο, αυτό που αποκαλύπτει η έρευνα είναι το εξής κορυφαίο: «Η έλλειψη σωματικής επαφής και η ανεκπλήρωτη επιθυμία για οικειότητα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δερματικά προβλήματα. Και εδώ ακριβώς είναι που τα χάδια βοηθούν στο μέγιστο, όσο και αν μερικές φορές είναι πιο εύκολο από όσο μπορεί να πιστεύει κανείς».

THE BEAUTY TEAM