Πέντε θρεπτικοί χυμοί που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας

xumoi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η σωστή διατροφή συμβάλλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η λανθασμένη στην αποδιοργάνωση του.

Το ανοσοποιητικό είναι ένα σύστημα οργάνων υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού. Ο φυσιολογικός ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό  και να αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και άλλα μικρόβια που εισβάλλουν στο σώμα.

Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί άγρυπνο προστάτη της ανθρώπινης υγείας. Συνεπώς, υπολογίζοντας τον σημαντικό ρόλο των θρεπτικών συστατικών ως ρυθμιστές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνδυαστικά με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, σας προτείνουμε τις ακόλουθες συνταγές χυμών για την ενίσχυση της υγείας και την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης με τον πιο εύκολο τρόπο.

1. Μήλο, καρότο και πορτοκάλι
Το καρότο, το μήλο και το πορτοκάλι θα προσφέρουν έναν ιδανικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που θα βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α και C, κάλιο.

2. Πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ
Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία και επίσης έχει αναφερθεί ότι ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επιβραδύνει την επούλωση τραυμάτων και να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανοσοαπόκριση. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α, Β-6 και C, ψευδάργυρος.

3. Kale, τομάτα και σέλινο
Το kale (ή αλλιώς λαχανίδα) είναι βασικό συστατικό για πολλούς πράσινους χυμούς. Συνήθως, στους πράσινους χυμούς εκτός από λαχανικά προστίθενται και φρούτα. Αντί να αλλοιώσετε τη γεύση του χυμού με φρούτα, αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί τοματοπολτό και χυμό σέλινου, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη βιταμίνης Α. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, ω-3 λιπαρά οξέα.

4. Παντζάρι, καρότο, τζίντζερ και κουρκουμάς
Αυτός ο χυμός με τα τέσσερα λαχανικά-ρίζας θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα μειώσει τις φλεγμονές. Η φλεγμονή αποτελεί συχνά μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε λοιμώξεις. Μπορεί να προκαλέσει γρίπη ή συμπτώματα κρυολογήματος. Ο συγκεκριμένος χυμός συστήνεται και σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς η κουρκουμίνη χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της φλεγμονής των αρθρώσεων, ενώ φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη από την αντιμετώπιση τέτοιας φλεγμονής. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρος, ασβέστιο.

5. Σπανάκι, μαρούλι και kale
Ένας πράσινος χυμός με βάση λαχανικά αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέστε και λίγο μαϊντανό για να ενισχύσετε το χυμό σε βιταμίνη Β-6. Αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων και στην παραγωγή αντισωμάτων. Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες Α, C και Β-6, σίδηρος, ασβέστιο.

Μην ξεχνάτε, την προσθήκη υψηλής ποιότητας λιπαρών οξέων όπως είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλουν σε ένα ευρύ φάσμα ανοσοποιητικής προστασίας. Γι’ αυτό προσθέστε ξηρούς καρπούς όπως καρύδια και λιναρόσπορο στους χυμούς σας.

Συμπερασματικά, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες αναβαθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άρτεμις Κύρκα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr