Νομίζετε ότι η επιλογή σαμπουάν είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο;

nomizete-oti-i-epilogi-sampouan-einai-to-pio-aplo-pragma-ston-kosmo-epilogi-sampouan-einai-to-pio-aplo-pragma-ston-kosmo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί εξηγούν γιατί το λούσιμο με λάθος προϊόν μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να υποφέρουν άσκοπα.

Υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος λόγος, που οι ετικέτες των σαμπουάν γράφουν «Ιδανικό για ξηρά μαλλιά», «Κατάλληλο για λιπαρά μαλλιά», «Ενάντια στην ψαλίδα» ή «Μόνο για βαμμένα μαλλιά», και τον εξηγεί o δερματολόγος Dr. Paschal Vivek D'souza, συγγραφέας της επιστημονικής μελέτης «Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?» (Σαμπουάν και Μαλακτικά μαλλιών: Τι θα έπρεπε να γνωρίζει ένας δερματολόγος): «Ένα σαμπουάν, όχι μόνο οφείλει να παρέχει επαρκή και ασφαλή καθαρισμό του τριχωτού δέρματος και των μαλλιών ως κύρια λειτουργία του, αλλά επιπλέον πρέπει να χρησιμεύει ως μέσο αποκατάστασης των βλαβών που πιθανώς να έχει υποστεί το τριχωτό της κεφαλής εξαιτίας ποικίλων παραγόντων -από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση του περιβάλλοντος, έως την αλόγιστη χρήση προϊόντων styling και τεχνικών κομμωτηρίου», αναφέρει ο συγγραφέας της έρευνας και συνχίζει: «Για να επιτευχθεί αυτό, ένα σαμπουάν πρέπει να διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά και κατάλληλα συστατικά στη φόρμουλά του, ανάλογα με τις ανάγκες της τρίχας. Συνήθως, τα φυσικά ή χημικά απορρυπαντικά στοιχεία, τα βελτιωτικά λάμψης, οι παχυντές τρίχας, όπως και παράγοντες ρύθμισης του pH, δεν είναι ασφαλή για όλους τους τύπους μαλλιών. Ένα σαμπουάν, μπορεί απ’ την μια να χαρίζει όγκο και λάμψη, ωστόσο, μπορεί να επιδρά αρνητικά στην ισορροπία έκκρισης σμήγματος από το τριχωτό της κεφαλής. Απ’ την άλλη, ένα σαμπουάν ιδανικό για λιπαρά μαλλιά, ίσως να αποχρωματίζει το φυσικό ή τεχνητό χρώμα του μαλλιού».

Πώς θα βρείτε το καλύτερο σαμπουάν (αφού πρώτα μάθετε τι πραγματικά χρειάζονται τα μαλλιά σας): «Κάθε ένα σαμπουάν παρασκευάζεται για διαφορετικό σκοπό και μπορεί να περιέχει εντελώς διαφορετικά συστατικά. Για να επιλέξετε λοιπόν το κατάλληλο, πρέπει πρώτα να μάθετε απ’ έξω κι ανακατωτά τον τύπο των μαλλιών σας. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σε τι διεργασίες υποβάλλετε τα μαλλιά σας, είτε πρόκειται για βαφή είτε για φορμάρισμα με συσκευές που χρησιμοποιούν θερμότητα», αναφέρει ο Dr. Paschal Vivek D'souza, και εξηγεί: «Τα μαλλιά σας είναι πυκνά ή λεπτά; Τα πυκνά μαλλιά χρειάζονται αναμφισβήτητα ένα πιο δυνατό, πιο βαρύ σαμπουάν που να τα καθαρίζει σε βάθος και να τα κάνει ευκολοχτένιστα. Δοκιμάστε ένα σαμπουάν με ισχυρές καθαριστικές ιδιότητες που θα απομακρύνει όλους τους ρύπους και θα αφήσει τα μαλλιά σας υγιή και λαμπερά.

 Τα λεπτά μαλλιά, από την άλλη, χρειάζονται μια πιο ήπια προσέγγιση, με λιγότερα δραστικά συστατικά που δεν θα προκαλέσουν ερεθισμούς στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς τα λεπτά μαλλιά συνοδεύονται συχνά και από λιπαρότητα στο τριχωτό. Και αυτό μας φέρνει στο ζήτημα των ξηρών ή λιπαρών μαλλιών», λέει ο ειδικός και συμβουλεύει: «Δεδομένου ότι το σαμπουάν εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό που χρησιμοποιείτε δεν θα επιδεινώσει τυχόν προβλήματα ξηρότητας ή λιπαρότητας. Τα σαμπουάν για ξηρά μαλλιά περιέχουν συνήθως περισσότερα φυσικά έλαια και λίγη ή καθόλου αλκοόλη, ώστε να αποτρέψουν την ξηρότητα. Επίσης, τα σαμπουάν χωρίς θείο είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα βαμμένα μαλλιά, αφού αποτρέπουν και το ξεθώριασμα του χρώματος. Τα σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά περιέχουν περισσότερους καθαριστικούς παράγοντες, συστατικά που ενισχύουν τις πρωτεΐνες της τρίχας, καθώς και βιταμίνες που δυναμώνουν τα μαλλιά και ευνοούν την ανάπτυξη της τρίχας».

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, πέρα από την επιλογή του σωστού σαμπουάν, θα πρέπει και να το χρησιμοποιείτε μόνο όποτε υπάρχει πραγματική ανάγκη. «Ένα ξηρό τριχωτό κεφαλής μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από την ισχυρή καθαριστική δράση του σαμπουάν, γι’ αυτό συνιστούμε να λούζεστε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά μαλλιά, καθώς το λούσιμο ενδέχεται να κάνει το τριχωτό της κεφαλής σας να παράγει ακόμα περισσότερα έλαια. Αν θέλετε να ελέγξετε τη λιπαρότητα, και ταυτόχρονα να αποφύγετε το άσκοπο λούσιμο, μπορείτε να επιλέξετε ένα ξηρό σαμπουάν, το οποίο θα απορροφήσει τη λιπαρότητα χωρίς να ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής σας», τονίζει ο δερματολόγος.

THE BEAUTY TEAM