Τι κρέμα θέλει πραγματικά το δέρμα σας;

ti-krema-thelei-pragmatika-to-derma-sas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Εδώ θα μάθετε να επιλέγετε προϊόντα ενυδάτωσης με συστατικά που ανταποκρίνονται αποκλειστικά στις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Το νερό είναι ό,τι πιο πολύτιμο για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων της επιδερμίδας, αλλά κυρίως για την ανανέωσή τους. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συστήνουν μια καθημερινή κατανάλωση νερού, που φτάνει και τα 8 ποτήρια. «Αυτή η απλή υγιεινή συνήθεια εκτός από το να βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, επειδή εντέλει αποθηκεύει μια μεγάλη ποσότητα νερού στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος, διασφαλίζει με φυσικό τρόπο την ημερήσια ανάγκη των κυττάρων για ανάπλαση», λέει η Dr. Shari Marchbein, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Αλλά το νερό χαρίζει και επιπλέον οφέλη στην υγεία της επιδερμίδας», συνεχίζει η ειδικός. «Είναι αυτό που δίνει όγκο στο αίμα και ελαστικότητα στους ιστούς. Χωρίς τα σωστά αποθέματα νερού, τα δερματικά κύτταρα διαχωρίζονται, οι δομές που στηρίζουν το δέρμα γίνονται σκληρές και χάνουν την ευλυγισία τους, τα στρώματα του δέρματος γίνονται λεπτά και επίπεδα, τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων γίνονται εύθραυστα και πορώδη. Και όσο περισσότερο νερό χάνεται, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η επιδερμίδα στους ερεθισμούς, στην ξηρότητα, στην εμφάνιση ρυτίδων και στην έλλειψη φυσικής λάμψης».

Γιατί κάθε επιδερμίδα χρειάζεται τη βοήθεια μιας κρέμας ενυδάτωσης: Όπως λένε οι έρευνες, μόνο του το απλό νεράκι δεν αρκεί για να διασφαλίσει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες των κυττάρων της επιδερμίδας.  

«Μπορεί μια ικανή κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση να καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και να εφοδιάζει το σώμα με οξυγόνο, όμως η φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση, το κάπνισμα (ακόμη και το παθητικό), αναγκάζουν τα κύτταρα της επιδερμίδας να υπερλειτουργούν και να εξασθενούν γρηγορότερα», τονίζει η Dr. Marchbein και προσθέτει: «Γι’ αυτό, ακόμη και οι εκ φύσεως λιπαρές επιδερμίδες μετατρέπονται σε ξηρές, ενώ οι μεικτές έως ξηρές δεινοπαθούν από τις επιπτώσεις της απώλειας φυσικής υγρασίας».  

Η μόνη λύση που έχει η επιδερμίδα να διατηρήσει την υγεία και την ομορφιά της, χωρίς να αλλοιώνεται σταδιακά εξαιτίας της απώλειας του πολύτιμου νερού, είναι η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας. «Η συστηματική εφαρμογή ενός τέτοιου προϊόντος απ’ τη μια ενισχύει εξωτερικά την επιδερμίδα θωρακίζοντας την σύσταση του υδρολιπιδικού φιλμ και απ’ την άλλη, επιτυγχάνει να διατηρεί το νερό εσωτερικά, δίνοντας θρέψη στα κουρασμένα κύτταρα», αναφέρει η ειδικός.

Η σημασία της κατάλληλης επιλογής μιας ενυδατικής φόρμουλας:

Ο λόγος που οι κυκλοφορούν διαφορετικές επιλογές ενυδατικών κρεμών στην αγορά είναι απλός: επειδή κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες. «Ανάλογα με το ποιόν κάθε επιδερμίδας, οι επιστήμονες προτείνουν αντίστοιχες φόρμουλες με σκοπό να διασφαλίζεται το μέγιστο ποσοστό αναγκών», λέει η Dr. Marchbein και δίνει συμβουλές για να κάνετε την σωστή επιλογή, βασισμένη στις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την δική σας επιδερμίδα.

- Για κανονικές και μεικτές επιδερμίδες, ιδανικές θεωρούνται οι ενυδατικές κρέμες με υφή gel και σύνθεση που περιέχει παράγοντες σχηματισμού μεμβράνης, όπως βούτυρο καριτέ, βασιλικό πολτό και κερί μέλισσας. Δρουν κυρίως στην επιφάνεια της επιδερμίδας ενισχύοντας το υδρολιπιδικό φιλμ και επιβραδύνοντας την εξάτμιση του νερού, χωρίς να βαραίνουν.

- Οι ξηρές επιδερμίδες θα ευεργετηθούν από κρέμες με πλούσια υφή και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά έλαια και ισχυρούς υγραντικούς παράγοντες. Πρόκειται για μικρά μόρια που διεισδύουν στην επιδερμίδα, αιχμαλωτίζοντας το νερό και κλειδώνοντάς το στο δέρμα. Στα συνηθέστερα συστατικά περιλαμβάνεται η γλυκερίνη, η ουρία, το γαλακτικό οξύ, το υαλουρονικό οξύ και τα άλφα-υδροξυοξέα ή αμινοξέα (AHA).

- Για τις πολύ ξηρές επιδερμίδες, συστήνονται ακόμη πιο εξειδικευμένες ενυδατικές φόρμουλες, ενισχυμένες με μαλακτικούς παράγοντες. Στη σύνθεσή τους περιλαμβάνονται φυτικά έλαια, λιπαρά οξέα, λιπαρές αλκοόλες, εστέρες λιπαρών οξέων, σφιγγολιπίδια και ceramides, συστατικά που λειαίνουν, απαλύνουν και προστατεύουν την επιφάνεια του δέρματος γεμίζοντας τα μικρά σπασίματα της επιδερμίδας.

 ΤΗΕ ΒΕΑUTY TEAM