Τι να προσέξετε πριν ξεκινήσετε δίαιτα

diaita-diatrofi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι ειδικοί του dietzone.gr σας δείχνουν το δρόμο, ώστε να ακολουθήσετε τη σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε λίγο εμφανίζεται και μια καινούρια δίαιτα και πολλοί είναι οι άνθρωποι που χωρίς να σκεφτούν αν όντως πρέπει να την ακολουθήσουν, μπαίνουν στη διαδικασία να την ξεκινήσουν. Καλό είναι, όπως και σε κάθε απόφαση στη ζωή μας, να αφήνουμε το άγχος στην άκρη και να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό μας, οι οποίες εν τέλει θα καθοδηγήσουν και τις μετέπειτα πράξεις αλλά και τις επιλογές μας. Έτσι και με τις νέες δίαιτες, πριν τις ξεκινήσετε αναρωτηθείτε κάποια βασικά πράγματα και έπειτα αποφασίστε αν είναι για σας ή όχι! Τι να αναρωτηθείτε;

Είναι βιώσιμη;
Μια πολύ καλή ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον οργανισμό σας είναι αν η δίαιτα που σκέφτεστε να ακολουθήστε είναι βιώσιμη. Τι σημαίνει αυτό; Να σκεφτείτε αν θα τα καταφέρετε να μείνετε πειθαρχημένοι στο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο για μεγάλο χρονικό διάστημα και τι πρόκειται να συμβεί όταν εντέλει πετύχετε το στόχο σας και ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κι εδώ θα έρθουμε εμείς να σας πούμε ότι καλό είναι το διατροφικό πρόγραμμα που θα επιλέξετε να ακολουθήσετε, να μην αποτελεί προσωρινή λύση απλά για να χαθούν τα περιττά κιλά, αλλά να αποτελεί μια υγιεινή διατροφική προσέγγιση, η οποία θα σας γίνει και τρόπος ζωής. Πιο συγκεκριμένα, αν για να χαθούν τα κιλά, η δίαιτα αποκλείει από τη διατροφή σας τους υδατάνθρακες για παράδειγμα, τα κιλά θα χαθούν, όμως αφού τελειώσει η δίαιτα και εσείς ξεκινήσετε να καταναλώνετε πάλι υδατάνθρακες, καθώς δε γίνεται να ζήσετε μια ζωή χωρίς ψωμί και ζυμαρικά, τότε τα κιλά θα επανέλθουν. Άρα ο περιορισμός ή η απαγόρευση τροφών ή ομάδων τροφίμων, δεν έχει διάρκεια ζωής γιατί έχει ακραίες απαιτήσεις, επομένως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως  βιώσιμη!

Είναι ασφαλής; 
Είναι πολύ βασικό να μην ακολουθείτε δίαιτες, οι οποίες απλά έτυχε να έχουν επιτυχία σε φίλους και γνωστούς σας, καθώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα ή ότι είναι το ίδιο κατάλληλη και για εσάς. Για παράδειγμα αν είχατε διατροφικές διαταραχές ή αν έχετε κάποια πάθηση, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας και έπειτα να δείτε αν μπορείτε κι εσείς να κάνετε αυτή τη δίαιτα. Κατά βάση όμως, να θυμάστε ότι ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και μοναδικός και χρειάζεται το δικό του εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, κι αυτό θα το βρείτε ιδανικά, με βάση τις μετρήσεις για την ανάλυση των χαρακτηριστικών του οργανισμού σας, με τον προσωπικό σας διαιτολόγο.

Είναι ρεαλιστικός ο τελικός σας στόχος;
Υπάρχουν δίαιτες που διατυμπανίζουν ότι θα επιτευχθεί εξαιρετικά μεγάλη απώλεια κιλών και μάλιστα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να ξέρετε όμως ότι η απώλεια αυτή ούτε υγιεινή είναι αλλά ούτε και αποτελεσματική. Η ιδανική και πιο υγιεινή απώλεια είναι 500 γραμμάρια -1 κιλό ανά εβδομάδα και μάλιστα στην περίπτωση που είστε και σε θέση να τη διατηρήσετε αυτή την απώλεια.

Σας παρέχει επαρκείς θερμίδες;
Οι θερμίδες που χρειάζεται ένας δραστήριος άντρας καθημερινά, είναι περίπου 2500 ενώ μια δραστήρια γυναίκα περίπου 2000. Για να επιτευχθεί επομένως η απώλεια βάρους, θα πρέπει πρακτικά να μειώσετε περίπου 500 θερμίδες από την καθημερινή σας πρόσληψη. Δείτε επομένως, από πού μπορούν να μειωθούν αυτές οι θερμίδες (κυρίως από τηγανητά ή γλυκά ή τα ροφήματα με πολλή ζάχαρη κατά βάση) και φτιάξτε το νέο σας πλάνο. Το βασικό δηλαδή είναι να διατηρήσετε τα θρεπτικά γεύματά σας και να κόψετε απλά τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη;
Πολύ βασική ερώτηση, αλλά και πολύ  δύσκολο να απαντηθεί, καθώς οι περισσότερες δίαιτες δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες. Καλό είναι επομένως να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας, ο οποίος θα σας παράσχει και το πιο απαραίτητο για εσάς διαιτολόγιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας.

Είναι ισορροπημένη;
Ας αναλύσουμε τι δεν είναι ισορροπία. Η μη ισορροπημένη διατροφή σας ωθεί να αποκλείσετε διάφορες τροφές ή ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας (κυρίως υδατάνθρακες). Με την αποφυγή πρόσληψης κάποιων τροφών, ο οργανισμός μας δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια για να εκτελέσει τις διάφορες δραστηριότητες που έχει να φέρει εις πέρας, κάτι που αν γίνει συνήθεια μας προκαλεί διατροφική ανεπάρκεια. Επομένως, η καλύτερη λύση, είναι να μείνετε μακριά από τέτοιες δίαιτες και να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ακόμη κι αν η απώλεια κιλών είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμη.

Πηγή: www.dietzone.gr