Yπάρχει μόνο ένας σίγουρος τρόπος για να δείχνετε αμέσως έως και 10 χρόνια νεότερη

yparxei-mono-enas-sigouros-tropos-gia-na-deixnete-amesos-eos-kai-10-xronia-neoteri
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Κόψτε το κάπνισμα! Το λέει η επιστήμη -και ο νέος νόμος συνηγορεί.

Στο διαχρονικό ιατρικό σλόγκαν «Τσιγάρο ή Υγεία;», προσθέστε και αυτό που δεν λέει καμία επίσημη καμπάνια για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο στους δημόσιους χώρους: «Τσιγάρο ή Ρυτίδες;». Αν δεν σας ακούγεται τόσο επίφοβο, μάθετε γιατί είναι εξίσου τρομακτικό.

Το τσιγάρο μπορεί να επιταχύνει την κανονική διαδικασία γήρανσης του δέρματός σας, προκαλώντας ορατές ρυτίδες ακόμη και με μόλις 10 χρόνια καπνίσματος, λένε οι επιστήμονες. Και όσα περισσότερα τσιγάρα την ημέρα ρουφάτε, τόσο πιο πολλές και μεγάλες ρυτίδες δέρματος είναι πιθανό να έχετε. Ο Dr. J. Taylor Hays, ειδικός ερευνητής αντιγήρανσης και σύμβουλος δερματολογίας στην Mayo Clinic, αναφέρει: «Όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι το άμεσο ή παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων γήρανσης και γενικής ξηρότητας της επιδερμίδας. Το τμήμα Δερματολογίας του St John’s Institute στην Αγγλία, αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα ενεργοποιεί τα γονίδια ΜΜΡ-1, τα οποία δρουν ως χειρόφρενο στην παραγωγή κολλαγόνου –ακόμη και με την πρώτη ρουφηξιά καπνού. που από ότι φαίνεται μειώνει το κολλαγόνο. Στην ίδια μελέτη, μετρήθηκαν επίσης και τα επίπεδα mRNA, ενός γενετικού υλικού για τη αντιγραφή του DNA, που συμβάλλει στη σύνθεση χρωμοσωμικών πρωτεϊνών. Οι εθελόντριες-καπνίστριες του πειράματος, παρουσίασαν δυσανάλογα επίπεδα λειτουργίας αυτού του γενετικού υλικού».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το τσιγάρο αλλάζει την ποιότητα της επιδερμίδας, των μαλλιών, αλλά και των νυχιών και των δοντιών σας, ματαιώνοντας όποιες προσπάθειες κάνετε για τη φροντίδα και την ομορφιά τους. «Αν μέχρι στιγμής σκεφτόσασταν να σταματήσετε το κάπνισμα για ένα εκατομμύριο λόγους που έχουν να κάνουν μακροπρόθεσμα με την υγεία σας, υπάρχουν και οι πολύ άμεσες επιπτώσεις, που σχετίζονται με την ομορφιά και τη νεότητα της όψης σας -και που μπορεί να σας πείσουν ευκολότερα», λέει ο Dr. Hays και εξηγεί πώς αυτή η κακή συνήθεια σάς γερνάει πρόωρα και με τον πιο άσχημο τρόπο:

- Το κάπνισμα επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα. Όταν λείπουν αυτά, το δέρμα ατονεί και δείχνει θαμπό κουρασμένο.

- Ο καπνός του καπνού περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες, ενώ βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, δύο βασικά συστατικά του δέρματος. Ακόμα και η έκθεση σε παθητικό καπνό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο δέρμα, με πρώτο σύμπτωμα τις μόνιμες ρυτίδες.

- Το κάπνισμα συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κηλίδες και άλλα σημάδια ηλικίας πιο γρήγορα.

- Τα κίτρινα δόντια είναι ένα προφανές σημάδι καπνίσματος. Ωστόσο, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα. Περιοδοντίτιδα, κακή αναπνοή και απώλεια των δοντιών είναι πιο συνηθισμένες στους ανθρώπους που καπνίζουν. Εκτός από τα δόντια, τα νύχια καπνιστών, ακόμη και τα δάχτυλα, είναι κίτρινα χάρη στον καπνό του τσιγάρου.

- Σύμφωνα με έρευνες, όλες οι τοξικές χημικές ουσίες του τσιγάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA στους θύλακες της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές μπορεί να έχουν λεπτότερα μαλλιά, γεγονός που επιταχύνει τη φυσική διαδικασία αραίωσης των μαλλιών.

- Το πόδι της χήνας και οι σακούλες κάτω από τα μάτια αναπτύσσονται νωρίτερα σε καπνιστές παρά σε μη καπνιστές. Επίσης, οι καπνιστές έχουν τέσσερις φορές αυξημένες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να μην κοιμούνται καλά το βράδυ. Και αυτό σημαίνει πρησμένα μάτια το πρωί.

THE BEAUTY TEAM