Ποιο βάλσαμο έχει ανάγκη το σώμα σας;

krema-somatos-gunaika-omorfia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Ανακαλύψτε τις διαφορές ανάμεσα σε λοσιόν, γαλακτώματα, λάδια και βούτυρα, για να προστατέψετε το δέρμα σας όλο το χειμώνα.

Φαινομενικά, το χειμώνα, το δέρμα σε όλο το σώμα αισθάνεται πιο προστατευμένο από τους εξωτερικούς παράγοντες, λόγω των ρούχων που το καλύπτουν από το λαιμό μέχρι τα πόδια. Όμως, επειδή στερείται σμηγματογόνων αδένων (αντίθετα με την επιδερμίδα του προσώπου), εντέλει, το δέρμα του σώματος υποφέρει από αυτόν τον εγκλωβισμό που προκαλούν τα πολλαπλά στρώματα κάλυψης. «Η αίσθηση “ασφυξίας” και έλλειψης υδάτωσης δεν είναι άμεσα ορατή στην επιφάνεια του δέρματος του σώματος όπως συμβαίνει με το πρόσωπο, κυρίως επειδή έχει μεγαλύτερο πάχος και καλύτερες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, σε μικροσκοπικό επίπεδο, η έλλειψη οξυγόνου, φυσικής υγρασίας και σμήγματος, έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του προστατευτικού μανδύα του δέρματος, οδηγώντας σταδιακά σε ερεθισμούς και γενική ευαισθησία, με κύρια συμπτώματα την αίσθηση τραβήγματος, την έλλειψη απαλότητας, την ερυθρότητα και τον ενοχλητικό κνησμό», λέει o Dr. Joshua Zeichner, διευθυντής δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, και τονίζει: «Αυτό που τελικά χρειάζεται το δέρμα του σώματός σας τον χειμώνα είναι ένας τρόπος να κλειδώσει εσωτερικά την υγρασία και όχι μία πρόσκαιρη επιδερμική αύξηση της υγρασίας».

Και από εδώ, ξεκινά ο γρίφος. Τι προϊόν πρέπει να επιλέξετε ώστε να διατηρήσετε την απαιτούμενη ενυδάτωση, οξυγόνωση και προστασία του δέρματός σας; Γαλάκτωμα; Λοσιόν; Λάδι σώματος; Ή τι άλλο;

Ο ειδικός εξηγεί: «Αν το δέρμα σας είναι κανονικό, χωρίς δηλαδή ιδιαίτερες απαιτήσεις, μια απλή λοσιόν ενυδάτωσης ή ένα γαλάκτωμα ενυδάτωσης είναι αρκετά για την καθημερινή σας περιποίηση. Αν πάλι η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, τότε θα χρειαστείτε πλούσιες ενυδατικές κρέμες που περιέχουν περισσότερα λιπίδια και θα αποκαταστήσουν την υγρασία. Αν, τέλος, είναι εκ φύσεως λιπαρή, τα προϊόντα που θα επιλέξετε πρέπει να έχουν πιο ανάλαφρη σύνθεση, ώστε να μην αισθάνεστε το δέρμα σας  μονίμως “λαδωμένο”. Η διαφορά τους βρίσκεται ουσιαστικά στην υφή του προϊόντος», λέει ο Dr. Zeichner και εξηγεί:

 Lotion και crème: Οι πιο συνηθισμένες ενυδατικές φόρμουλες φροντίδας για κάθε τύπο δέρματος. Η λοσιόν μοιάζει πολύ με την κρέμα, μόνο που η υφή της είναι λίγο πιο ελαφριά και λεπτόρρευστη, μιλώντας στην ουσία για γαλακτώματα που έχουν σαν βάση τους το νερό. Απλώνονται με μεγάλη ευκολία και απορροφώνται άμεσα, χωρίς να αφήνουν ίχνη λιπαρότητας. Οι κρέμες σώματος, απ’ την άλλη, έχουν πιο πλούσια σύνθεση, ενυδατώνουν καλύτερα και σε βάθος την επιδερμίδα, αλλά έχουν το μειονέκτημα να αφήνουν ένα προστατευτικό λιπαρό φιλμ, που μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό όταν -για παράδειγμα- θέλετε να ντυθείτε αμέσως μετά. «Λοσιόν και κρέμες ενυδατώνουν τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας και είναι οι πιο κατάλληλες για εκείνες που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Ωστόσο, αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, προτιμήστε μια ελαφριά λοσιόν, που δεν προκαλέσει ακμή και κοκκινίλες», συμβουλεύει ο ειδικός.

Baume και beurre: Δηλαδή βάλσαμο και βούτυρο, φυσικά συστατικά που είναι αληθινό ελιξίριο απαλότητας για τις πολύ ξηρές ή ακόμα και αφυδατωμένες επιδερμίδες, που χρειάζονται εντατική φροντίδα. Προϊόντα με βάση το βούτυρο καριτέ, το βούτυρο καρύδας και το βούτυρο αβοκάντο, διαθέτουν εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες χαρίζοντας στο σώμα σας άνεση και απαλότητα. «Αρκεί να ζεστάνετε μια μικρή ποσότητα στα χέρια σας και να την απλώσετε στο σώμα κάνοντας χαλαρό μασάζ για να εισχωρήσει όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο δέρμα. Η αίσθηση που θα έχετε μετά είναι απολαυστική», τονίζει ο δερματολόγος.

Huile: Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεγάλη επιστροφή στα λάδια σώματος. Και ο λόγος έχει να κάνει με δεκάδες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι αυτές οι φόρμουλες, επειδή μιμούνται το σμήγμα που εκκρίνουν οι πόροι της επιδερμίδας του προσώπου, διατηρούν το υδρολιπιδικό φιλμ του δέρματος του σώματος σε ιδανικά επίπεδα. «Τα λάδια περιποίησης σώματος που περιέχουν βιταμίνες και συστατικά θρέψης, όπως τα έλαια φουντουκιού, αμυγδάλου και argan, είναι ιδανικά για μικτούς, κανονικούς έως και ξηρούς τύπους δέρματος», λέει ο Dr. Zeichner.

THE BEAUTY TEAM