Τα φασόλια ικανοποιούν καλύτερα την πείνα από το κρέας

fasolia
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Κι όμως! Όσο κι αν πιστεύετε το αντίθετο, οι έρευνες δείχνουν ότι τα όσπρια είναι πιο χορταστικά.

Τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές και τα υπόλοιπα όσπρια για πολλούς ίσως είναι ένα αναγκαίο κακό. Στην πραγματικότητα, όμως, φαίνεται πως μας χορταίνουν πολύ περισσότερο από μια χοιρινή ή άλλες τροφές ζωικής προέλευσης.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα που έχει δημοσιευτεί online στο Food & Nutrition Research στο παρελθόν, σύμφωνα με την οποία οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα. Συγκεκριμένα, συνέκριναν το αποτέλεσμα από τρία διαφορετικά γεύματα, ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη, ένα με υψηλή φυτική πρωτεΐνη κι ένα φυτοφαγικό με χαμηλή πρωτεΐνη.

Από τους 43 συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωσαν τη φυτική πρωτεΐνη ένιωσαν περισσότερο κορεσμό, καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με όσους κατανάλωσαν το γεύμα με το κρέας και τη ζωική πρωτεΐνη. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το γεύμα με τη χαμηλή πρωτεΐνη ήταν εξίσου απολαυστικό και χορταστικό με το γεύμα με τη ζωική πρωτεΐνη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ο λόγος που ο κορεσμός είναι μεγαλύτερος μετά την κατανάλωση οσπρίων και η εν λόγω μελέτη υποστηρίζει παλιότερα στοιχεία και δεδομένα όσον αφορά την κατανάλωση φασολιών και τον έλεγχο του βάρους.