Οι φυτικές ίνες αποτελούν όπλο κατά της κατάθλιψης

laxanika-futikes-ines-ugieini-diatrofi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σαλάτες, τα όσπρια φαίνεται πως είναι σύμμαχοί μας ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Nutrition, κάτι που μας δίνει άλλον ένα λόγο να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey και συνέκριναν τα πλάνα διατροφής με τα αποτελέσματα από ερωτηματολόγια για την κατάθλιψη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 21 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από φρούτα, λαχανικά, όσπρια κ.ο.κ. παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερες φυτικές ίνες.

Ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από αυτό είναι η ικανότητα των φυτικών ινών να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Οι επικεφαλής της μελέτης αναφέρουν ότι η αύξηση της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει και σημειώνουν ότι η μέση πρόσληψη φυτικών ινών καθημερινά στους περισσότερους είναι αρκετά χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, δηλαδή περίπου τα 25-38 γραμμάρια ημερησίως.